JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Amsterdamse Bos heeft een oppervlakte van 1.000 hectare met bos, speelweiden, vijvers, polders, bruggen, 200 kilometer aan fiets-, wandel- en ruiterpaden, een theater en een roeibaan. Bekend is ook het kersenbloesempark. Meer over het Amsterdamse Bos leest u in dit artikel.


Het Amsterdamse Bos heeft een oppervlakte van 1.000 hectare met bos, speelweiden, vijvers, polders, bruggen, 200 kilometer aan fiets-, wandel- en ruiterpaden, een theater en een roeibaan. Het Amsterdamse Bos wordt jaarlijks door meer dan 6 miljoen mensen bezocht. De gemeente Amsterdam is eigenaar en beheerder van het Amsterdamse Bos. Het is een gebruiksbos voor alle Amsterdammers.

Ligging
Het Amsterdamse Bos ligt ten zuidwesten van Amsterdam, tussen de Ringvaart (bij Schiphol) en Amstelveen. Het Amsterdamse Bos ligt bijna helemaal in de gemeente Amstelveen (de grens loopt langs en ten noorden van de Bosbaan). Het deel ten zuiden van de autosnelweg A9 lag tot 2002 in de gemeente Aalsmeer. Het Amsterdamse Bos ligt onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan van luchthaven Schiphol.

Geschiedenis
Bioloog Jac. P. Thijsse maakte zich al in begin vorige eeuw zorgen om het groen in Amsterdam. Hij wilde een bos aanleggen en was één van ontwerpers van het Amsterdamse Bos.
Het Amsterdamse Bos werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Kenmerkend is de natuurlijke uitstraling met glooiende weiden, boomgroepen die verspreid liggen, bochtige watergangen en mooie bosranden. Door de zichtlijnen lijkt het bos veel groter dan dat het is.
Het moest een gebruiksbos voor alle Amsterdammers worden. Het ontwerp is van Jakoba Mulder (ook de ontwerpster van het Beatrixpark in Amsterdam). De aanleg begon in 1934. Ook de Amsterdamse School speelde een rol in het ontwerp van het bos. Er kwam een uitgebreid padennet voor voetgangers, fietser en ruiters, er zijn veel waterpartijen aangelegd. Architect heeft maar liefst 67 bruggen ontworpen waarvan er niet één gelijk is. Zo zijn er ballenbruggen, houten bruggen en gekleurde bruggen.
Het Amsterdamse Bos werd aangelegd door werklozen, in het kader van werkverschaffingsprojecten, aangelegd. Zij werden door de gemeente Amsterdam ingezet. Er werkten tussen 1934 en 1940 maar liefst 20.000 mensen in het bos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er door de Duitsers verschillende werkkampen in het bos aangelegd, zoals ten noorden van de Bosbaan waar een kamp voor Joden was. Zij moesten hier sloten aanleggen in de Oeverlanden. De meeste van deze Joodse mannen zijn later gedeporteerd. Ook werden er Duitse geschutsopstellingen en zoeklichten gebouwd ter bescherming van Schiphol. In de hongerwinter is hier veel hout gekapt door de hongerende Amsterdamse bevolking. Ter ere van de arbeiders die hier tijdens de werkverschaffing hebben gewerkt is aan het Boschplan en de Bosbaan de kruiwagen geplaatst, een exacte kopie van een kruiwagen die de arbeiders in de crisisjaren gebruikten.
In 1970 werden de laatste bomen aangelegd tijdens de nationale boomplantdag.
Tussen 1999 en 2005 is het Schinkelbos aangelegd.
Het Amsterdamse Bos is een mix van natuurlijk parklandschap en mogelijkheden voor ontspanning en recreatie.

Bezienswaardig
In het Amsterdamse Bos is het goed wandelen en fietsen, maar er is nog veel meer te doen, zoals Fun Forest (van boom naar boom slingeren via touwen. ladders, bruggen en tokkelbanen), het maken van een rondvaart (met een boswachter aan het roer door het water van het Amsterdamse Bos), een bezoek aan de geitenboerderij, het bostheater (voor avondvoorstellingen in het openluchttheater), miniport (een kleine haven voor kinderen in de Grote Vijver bij de speelweide), zwemmen in de twee speelbaden, een rit met de museumtram (vertrek vanaf het Haarlemmermeerstation en diverse haltes langs het Bos), waterfietsen, kanoën en roeien op de Bosbaan.

Fun Forest in het Amsterdamse Bos in Amsterdam    In het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Het Amsterdamse Bos kent verschillende horecagelegenheden.
De Bosbaan is een bekende plek in het Amsterdamse Bos. De Bosbaan is de oudste kunstmatig aangelegde roeibaan ter wereld. Hier worden nog altijd roeiwedstrijden (ook internationale) gehouden en traint de Nederlandse selectie voor de Olympische Spelen.
Een grote trekpleister in april is het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos. Als het mooi weer is, liggen de weiden vol met mensen die hier liggen te zonnen, te chillen en meer. De bomen zijn een gift van de Japanse vrouwenvereniging in Nederland. In Amsterdam en omgeving wonen veel Japanners.
De natuur is uniek in Nederland, want het bos is aangelegd op een kleibodem. Hier leven vele vogels, zoals de ijsvogel, de kleine bonte specht, de bosuil en de bruine kiekendief.
De oeverlanden zijn bijzonder begroeid met bijvoorbeeld zonnedauw.

 Kersenbloesem in het Amsterdamse Bos in Amsterdam    De Bosbaan in het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Een paar cijfers
Het Amsterdamse Bos is 1.000 hectare groot (hiervan bestaat 420 hectare uit bos, 215 hectare uit grasland, 165 hectare uit water, 70 hectare uit oeverlanden en de overige hectare zijn wegen, sportvelden). Ter vergelijking: Het Amsterdamse Bos is 22x groter dan het Vondelpark in Amsterdam en 3x groter dan Central Park in New York.
Het Amsterdamse Bos heeft 3.500 solitaire- en laanbomen, 19 hectare moeras(bos), 3.000 stuks terrein- meubilair, 116 bruggen (hiervan zijn 67 van architect Piet Kramer van de Amsterdamse School), 200 kilometer fiets- wandel- en ruiterpaden, 14 kilometer aaneengesloten kanowater (met overstappen naar de Ringvaart, het Nieuwe Meer en de Poel), 200.000 bomen, 2 kinderbaden en 7 kiosken met openbare toiletten. Jaarlijs vinden er 250 evenementen plaats.
Het Amsterdamse Bos telt 6 miljoen bezoekers, waarvan 40% uit Amsterdam komt.

Monumenten in het Amsterdamse Bos
In het Amsterdamse Bos staan vijf monumenten:
• Het Nationaal Dachaumonument: het Dachaumonument is een nationaal monument dat hier in 1996 is aangelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Dachau hebben verbleven. Elk jaar wordt op 29 april herdacht dat in 1945 op die dag het concentratiekamp werd bevrijd.
• De Kruiwagen: Dit monument werd in 1980 op de Grote Speelweide geplaatst als eerbetoon aan de mensen die hier tijdens de crisisjaren in de jaren dertig van de vorige eeuw hebben gewerkt aan de aanleg van het Boschplan en de Bosbaan. De kruiwagen is gebruikt voor het graven de Bosbaan.
• Het Tsunamimonument: Dit monument bevindt zich in het Bloesempark. Het is een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan in maart 2011. Omdat er in Amsterdam en omgeving een grote Japanse gemeenschap woont was hier behoefte aan. De plek is in het Bloesempark, een plek dat geliefd is bij de Japanners in Amsterdam.
• De Stedenmaagd: Dit beeld staat bij de Hoofdingang voor fietsers en wandelaars van het Amsterdamse Bos. Ook in het Vondelpark staat een beeld van de Stedenmaagd.
• Gedenksteen bij het sportpark: Deze gedenksteen bevindt zich naast het Wagener Stadion ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers.

Het Dachaumonument in het Amsterdamse Bos in Amsterdam     De Boswinkel in het Amsterdamse Bos in Amsterdam

Overige informatie
• In het Amsterdamse Bos bevindt zich een bezoekerscentrum met de Boswinkel. De Boswinkel is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. De Boswinkel vindt u aan de Bosbaanweg in het Amsterdamse Bos. In de Boswinkel kunt u plattegronden, wandelroutes en informatie krijgen.
• Honden mogen vrij rondlopen.
• Er zijn in het Amsterdamse Bos veel sportmogelijkheden, zoals roeien op de Bosbaan, hockey in het Wagener Stadion, tennissen in het Amstelpark, fietsen, vissen, wandelen, klimmen, trimmen op de trimbaan of kanoën op het 14 kilometer aaneengesloten kanowater.
• Jaarlijks vinden in het Amsterdamse Bos vele evenementen plaats.

Entree
Het Amsterdamse Bos is gratis te bezoeken.

Openingstijden
Het Amsterdamse Bos is altijd toegankelijk.
De Boswinkel is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. De Boswinkel vindt u aan de Bosbaanweg in het Amsterdamse Bos.

Bereikbaarheid
• Auto: Het Amsterdamse Bos bereikt u via de A9, afslag Aalsmeer of de A10, afslag VU (afslagnummer S108). Parkeren in het Bos is gratis. Er zijn in het Amsterdamse Bos ongeveer 30 parkeerterreinen, zowel bij de ingangen als in het bos. Bij een aantal parkeerterreinen zijn invalideparkeerplaatsen en oplaadpunten voor elektrische auto’s aanwezig.
• Fiets: Vanaf de Amstelveenseweg rijdt u langs het VUmc tot aan de stoplichten bij de Van Nijenrodeweg. Hier rijdt u rechtdoor en gelijk rechtsaf het fietspad op. Dit is de route naar het bezoekerscentrum.
• Bus: De lijnen 170 en 172 rijden langs het Amsterdamse Bos vanaf Amsterdam Centraal Station, lijn 166 rijdt vanaf Station Amsterdam Zuid en lijnen 170 en 172 vanaf het Haarlemmermeerstation langs het Amsterdamse Bos. Alle bussen stoppen op de Amstelveenseweg, halte Van Nijenrodeweg.

Adres
Amsterdamse Bos
Nieuwe Meerlaan 3
1182 DB Amstelveen
Telefoon: 020 – 54 56 100
E-mail:
Website: www.amsterdamsebos.nl

Social media
Facebook
Instagram


Voor meer foto's van het Amsterdamse Bos in Amsterdam, zie: Foto’s Amsterdamse Bos.


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In het voorjaar maakte ik een wandeling en fietstocht door het Amsterdamse Bos met het kersenbloesempark en het Dachaumonument. Meer lees op mijn website. Lees, wandel en fiets je mee? #amsterdamsebos #wandelen #fietsen #dachaumonument #kersenbloesempark #jtravel #jtravelblog In het voorjaar maakte ik een wandeling en fietstocht door het Amsterdamse Bos met het kersenbloesempark en het Dachaumonument. Meer lees op mijn website. Lees, wandel en fiets je mee? #amsterdamsebos #wandelen #fietsen #dachaumonument #kersenbloesempark #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment