Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik

Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik is sinds oktober 2015 in het Fort bij Vechten gevestigd.

In het museum wordt aandacht besteed aan de verdediging van Nederland door middel van het water.

U ontdekt hoe water een wapen werd. In het spectaculaire museumgebouw bevindt zich de centrale expositie. U beleeft hier de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de patio ziet u een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem. De verdediger maakt gebruik van aaneengesloten onder water gezette polders. Deze modderige waterbarrière tot kniehoogte was een hindernis voor de vijand, want het zware geschut zakte weg in de sloten en de greppels en het water was te ondiep om te bevaren. Een deel van het fort is gereconstrueerd en ziet er uit als twee eeuwen geleden. In de historische gebouwen ervaart u alles interactief.

Inhoudsopgave

Ligging

Waterliniemuseum Fort bij Vechten is gevestigd in het Utrechtse Bunnik op Fort bij Vechten. Dit is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Geschiedenis

Waterliniemuseum Fort bij Vechten werd vanaf 2011 ontwikkeld in Fort bij Vechten in Bunnik. Waterliniemuseum Fort bij Vechten werd in 2015 geopend, precies het jaar dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie 200 jaar bestond. Het fort heeft een grootte van 17 hectare en is, na Rhijnauwen, het twee na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds 1996 is het fort in het bezit van Staatsbosbeheer. U bent welkom in het Fort bij Vechten. De forten rond Utrecht werden tussen 1815 en 1826 aangelegd. De forten lagen dicht bij de stad. Omdat de draagwijdte van het geschut in die periode snel toenam werd vanaf 1867 besloten om een tweede linie van forten rondom Utrecht aan te leggen. Eén van deze forten is Fort bij Vechten. Dit fort is tussen 1867 en 1870 gebouwd en in 1880 werd een bomvrije kazerne bijgebouwd. in 1870, tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en in 1939-1940 was er een mobilisatie bij het fort. In het fort zijn nooit oorlogshandelingen uitgevoerd. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lange verdedigingslinie. Deze waterlinie bestaat uit 55 forten en 5 vestingsteden en loopt door 5 provincies, van de Biesbosch tot Muiden.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

In Waterliniemuseum Fort bij Vechten komt u in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een waterlinie is een uniek en een typisch Nederlands verdedigingssysteem. De verdediger maakt gebruik van aaneengesloten onder water gezette polders. Dit was een hindernis voor de vijanden. Al het geschut zakte weg in de sloten en greppels en het water was niet diep genoeg om te bevaren. Fort bij Vechten is een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en sinds oktober 2015 is in het fort het Waterliniemuseum Fort bij Vechten gevestigd.

Waterliniemuseum Fort bij Vechtenvertelt het indrukwekkende verhaal van ruim 300 jaar Hollandse Waterlinie.

Architect Anne Holtrop heeft het museumgebouw ontworpen. Het gebouw ligt verscholen achter de ‘bomvrije kazerne’. De contouren zijn gemaakt van bruin gekleurde gebogen betonwanden. Waterliniemuseum Fort bij Vechten vertelt u het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland tegen de vijand. De waterlinie wordt in het museum door persoonlijke verhalen, originele elementen, replica’s, modellen en digitale media tot leven gebracht.

Plattegrond van Fort bij Vechten met het Waterliniemuseum in Bunnik

U loopt met een interactief bandje om uw pols door het museum en met het scannen van dit bandje wekt u van alles tot leven. Vijf markante personen uit de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertellen u het verhaal.

Deze vijf personen uit de geschiedenis zijn levensgrote vilten figuren die met projecties tot leven worden gebracht. U ziet de gezichten van bekende en onbekende figuren uit de geschiedenis. Het verhaal dat ze vertellen, verschilt per bezoeker van het Waterliniemuseum. U activeert zelf de poppen met uw polsbandje. Op dit polsbandje is bij de kassa de taal ingesteld en onderweg moet u bij een telefoon uw postcode intoetsen. Zo weet u in welk gebied u woont: voor, in of achter de waterlinie. De plek waar u woonde, maakt in de geschiedenis enorm veel uit. Had u bescherming of niet. De verhalen worden op deze manier persoonlijk. (Prins) Maurits vertelt u over het briljante idee dat hij in 1589 kreeg, een boerin neemt u mee in haar persoonlijke leven in het rampjaar 1672, de soldaat toont de zwakke plekken van de linie in 1794, ingenieur Kraijenhoff legt u uit waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en een werkman laat u zelf ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 zijn werk moest doen.

De boerin in het Waterliniemuseum in Bunnik op 31 januari 2018

U kunt in een speciaal ontwikkelde bewegende stoel met u benen bungelend in de lucht en een virtual reality bril op een virtuele parachutesprong maken. U zit niet stil. U zweeft het gebouw uit en gaat hoger en hoger de lucht in met een schitterend uitzicht over de waterlinie die onder water is gezet. De zwaartekracht wordt aangezet en u valt opeens naar beneden terwijl het verhaal van de waterlinie wordt verteld en gevisualiseerd op het land onder u. Halverwege gaat de parachute open.

Middenin het museum ziet u een 50 meter lange openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze kan onder water worden gezet of leegpompen. U kunt op deze manier zelf ervaren hoe de waterlinie werkt.

De maquette in het Waterliniemuseum in Bunnik

U wordt op een interactieve tekentafel uitgedaagd om zelf te bedenken en te tekenen waar de waterlinie lag. De kaart komt tot leven als u dat doet. Uw tekening en de antwoorden die u geeft zijn een onderdeel van een animatie die uitgelegd waar de Waterlinie echt lag en waarom juist daar.

De waterlinie is nooit gebruikt als verdediging. U kunt op de gametafel met uw manschappen, forten en water spelen om uw land te verdedigen. U ervaart hoe u de vijand buiten kunt houden door de kranen open te zetten en de Waterlinie met precies de juiste hoeveelheid water vol te laten lopen. Maar als u er teveel water erin doet, kan de vijand er met boten overheen en verliest u.

Op een half ronde muur ziet u een 8 meter lange film. Deze geprojecteerde film vertelt u het onbekende verhaal van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De film gaat over de het leven van de gewone soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor is bijzonder archiefmateriaal gebruikt. Het filmbeeld is door de makers vertraagd, gestabiliseerd, bewerkt en uitgekaderd. De beelden zijn daardoor minder schokkerig en het effect van oude films is verdwenen. De film oogt moderner. Op basis van foto’s en archiefbeeld zijn 3D 4K animaties gemaakt zodat de geschiedenis tot leven komt op het grote scherm.

Fort bij Vechten uit de lucht gezien

In de historische gebouwen kunt u zich verdiepen in fortenbouw. In de tentoonstelling ‘Lummelen in de linie’ wordt aandacht besteed aan het leven van de soldaten op het fort tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het Catellum Fectio ziet u Romeinen die hier 2000 jaar geleden een fort stichtten. Daarnaast maakt u kennis met de natuur op het fort en u ziet hoe Fort bij Vechten eruitzag toen het net was gebouwd.

Tijdelijke tentoonstelling: Fototentoonstelling Front 14-18: De Eerste Wereldoorlog in 3D

Tijdens de fantastische tentoonstelling Front 14-18 ziet u foto’s van Karl BuShoff en Otto Mötje. De tentoonstelling toont u foto’s uit de Eerste Wereldoorlog, gezien door de ogen van twee frontsoldaten. De tentoonstelling is in 3D-techniek. Deze techniek betrekt u rechtstreeks bij het oorlogsgebeuren. Op indrukwekkende wijze ziet u wat een gruwelijke oorlog de Eerste Wereldoorlog is geweest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben hebben veel soldaten een kleine camera in hun uitrusting om bijzondere gebeurtenissen en persoonlijke belevenissen vast te leggen. Deze foto’s van Karl Bußhoff en Otto Mötje komen uit het fotoarchief van het LWL-Medienzentrum für Westfalen. Het zijn twee collecties uit privébezit met zeldzame stereoscopische amateuropnames. Deze 80 oorlogsfoto‘s tonen de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van twee frontsoldaten. Er zijn terugkerende thema’s als het alledaagse leven, de indrukken van een vreemd land, de omvang van de verwoestingen, de fascinatie voor wapentechniek en gesneuvelde en gevangengenomen vijanden.
In 1914 dreigt er oorlog met Duitsland. 200.000 mannen worden opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Er volgt een mobilisatie. Het water is een belangrijk wapen. Er zijn te weinig mitrailleurs en moderne kanonnen. Een belangrijke verdedigingslinie tijdens de mobilisatie is de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Duitse spionage verslagen omschrijven de Hollandse Waterlinie als niet of nauwelijks te verslaan. De forten van de waterlinie, waaronder Fort bij Vechten, waren in die tijd bemand.
De fototentoonstelling Front 14/18 was vanaf 11 november 2017 t/m 1 april 2018 te zien tijdens de openingstijden van het Waterliniemuseum. De fototentoonstelling was in Gang B rechts aan het einde van de Bomvrije Kazerne op Fort bij Vechten.

De fototentoonstelling Front 14/18 in het Waterliniemuseum in Bunnik
De foto 'Karl haalt brood' tijdens de fototentoonstelling Front 14/18 in het Waterliniemuseum in Bunnik

Praktische informatie

Overige informatie

  • In Waterliniemuseum Fort bij Vechten is een museumcafé met een schitterend uitzicht over de maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de binnenplaats aanwezig.
  • In de museumwinkel kunt u producten kopen die gerelateerd zijn aan de waterlinies en het fort.
  • Waterliniemuseum Fort bij Vechten is toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn. De tentoonstellingen zijn rolstoeltoegankelijk. Het fortterrein is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers en bezoekers die slecht ter been zijn. Er zijn mindervaliden toiletten aanwezig in het museum en verspreid over het terrein.
  • Waterliniemuseum Fort bij Vechten biedt arrangementen aan waarin het fort en de geschiedenis kunnen worden ontdekt of u aan teambuilding activiteiten kunt deelnemen.
  • Er zijn verschillende zalen, zoals de reversezaal, het auditorium, barak z, chambree 18 en chambree 19/20, in het fort waar zakelijke bijeenkomsten, evenementen en feesten gehouden kunnen worden.
  • Fort bij Vechten heeft een educatief programma opgesteld waarin leerlingen alles ontdekken over de waterlinie, watermanagement, bouwen, de Eerste Wereldoorlog en de Romeinen in Utrecht en alle planten en dieren in en rond het fort.
  • Er zijn diverse rondleidingen over het Fort bij Vechten. De gidsen laten u de verborgen plekken van het Fort zien. Er zijn dagelijks verschillende rondleidingen, om 11.30 uur, 13.45 uur en 15.15 uur vertrekken de rondleidingen over het fort. Tijdens de rondleiding ziet u de historische gebouwen, slaapvertrekken, kazematten en kruitkamers en geeft inzicht in het leven op het fort. Deze rondleiding kost € 4,50 uur per persoon. Bij de kassa van Waterliniemuseum Fort bij Vechten kunt u zich aanmelden.

Bereikbaarheid

Waterliniemuseum Fort bij Vechten is met de auto en openbaar vervoer goed bereikbaar.

  • Auto:
    Uw auto parkeert u op een grote parkeerplaats. Deze parkeergelegenheid is niet gratis. U betaalt € 3,– per auto. De parkeerplaats ligt in de hoek van de A12, de Achterdijk en de Marsdijk. Vanaf de parkeerplaats loopt u via een voetpad, brug en coupure naar het fort.
  • Fiets:
    Waterliniemuseum Fort bij Vechten is ook per fiets vanuit Bunnik en Utrecht goed bereikbaar. Uw fiets kunt u op de parkeerplaats stallen.
  • Bus:
    Met de bus kunt u, als u met lijn 41 vanuit Utrecht of Wijk bij Duurstede, uitstappen bij de halte ‘Amelisweerd’. Daar vandaan loopt u naar het fort. Vanaf het NS-station Bunnik loopt u in 30-45 minuten naar het fort. Op het station zijn OV-fietsen te huur.

Openingstijden

Waterliniemuseum Fort bij Vechten is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Tijdens schoolvakanties is Waterliniemuseum Fort bij Vechten ook op maandag geopend.

Het museum is op Koningsdag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

Als er een evenement op het fortterrein plaatsvindt, gelden er andere entreeprijzen en openingstijden. Het terrein is tijdens een evenement niet gratis toegankelijk.

Entree

Volwassenen: € 10,50 per persoon.
Kinderen van 5 t/m 12 jaar : € 6,25 persoon.
Kinderen 0 t/m 4 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

Parkeren bij het fort kost € 4,50 per auto.

Een rondleiding over het buitenterrein Fort bij Vechten kost € 5,– per persoon.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Achterdijk 12
3981 HB Bunnik
Telefoon: 030 – 65 65 285
E-mail: info@waterliniemuseum.nl
Website:
Klik hier om naar de website van het Waterliniemuseum in Bunnik te gaan

Bewaar op Pinterest

In het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten bij Bunnik wordt aandacht besteed aan de verdediging van Nederland door middel van het water. Meer lezen over het Waterliniemuseum doe je op mijn website. Lees je mee? #waterliniemuseum #fort #bunnik #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog In het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten bij Bunnik wordt aandacht besteed aan de verdediging van Nederland door middel van het water. Meer lezen over het Waterliniemuseum doe je op mijn website. Lees je mee? #waterliniemuseum #fort #bunnik #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven