Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Huis Barnaart in Haarlem

Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). Huis Barnaart is in neoclassistische stijl gebouwd. U kunt hier nu rondlopen en doen alsof u één van de bewoners van het pand bent. U mag overal op en aanzitten en alle kastdeuren mogen worden opengetrokken. Neem ook eens plaats op één van de mooie stoelen of banken.

Inhoudsopgave

Ligging

Huis Barnaart ligt aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem.

Geschiedenis

Architect Abraham van der Hart kreeg van de Nederlandse bestuurder (burgemeester en Statenlid) Willem Philip Barnaart (1781-1851) de opdracht op zijn huis aan de Nieuwe Gracht in Haarlem te verbouwen. Er werd besloten om niet te gaan verbouwen maar om op deze plek een nieuw pand te plaatsen. In 1804 werd door Willem Philip Barnaart hiervoor de eerste steen gelegd. De familie Barnaart was actief binnen de textielhandel en verdiende daar veel geld mee. Willem Philip Barnaart was ook een paar jaar burgemeester van Haarlem. Van het oude huis zijn het koetshuis en de koetsierswoning behouden gebleven. Het huis werd na het overlijden van Barnaart in 1851 eigendom van Willem Henry Koppiers en Tjepke Mulier.

Vanaf 1880 is Huis Barnaart niet meer in particulier bezit. Het huis was in gebruik als ambtswoning van de Commissaris van de Koning(in) van de provincie Noord-Holland. In de Tweede Wereldoorlog werd het verhuurd aan Stichting Heem- en Volkskundige Werkgemeenschap De lage landen en daarna werd het huis verhuurd aan de Animex Handelsmaatschappij, Provinciale waterstaat van Noord-Holland, de Culturele raad van Noord-Holland en de Stichting Sportservice Noord-Holland. In 1991 werd het pand gerestaureerd.

Sinds 2002 is Huis Barnaart eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. Er volgde een restauratie van het interieur die in 2016 is afgerond. Huis Barnaart werd officieel heropend. Vereniging Hendrick de Keyser heeft van het pand een Museumhuis gemaakt dat in juli 2021 geopend is. De meubels in Huis Barnaart zijn afkomstig uit de Koninklijke Verzameling, uit het Paleis op de Dam. Huis Barnaart heeft ze in bruikleen.

Het gebouw

Huis Barnaart is in neoclassistische stijl gebouwd. Huis Barnaart is voor een deel in de Empire stijl van Napoleon Bonaparte ingericht. Het was het eerste huis in Nederland dat in deze stijl is ingericht. De empire stijl is van origine een Franse keizerlijke stijl. Kenmerken zijn: bombastische details en prachtige kleuren. Architect Van der Hart heeft het interieur in de voor die tijd zeer modieuze, kleurrijke en exotische stijl ontworpen. Het huis is ruim 22 meter breed (en diep) en heeft vier woonlagen. Het pand is sinds 1969 een rijksmonument.

Aan de achterkant, vanuit de tuin, zijn de vier woonlagen goed zichtbaar. Met het dienblad dat u vanuit de spoelkeuken mee naar buiten kunt nemen zien de etages goed zichtbaar:

  • Kelder: Meer dan 30 hokken en rekken voor de opslag van levensmiddelen
  • Souterrain: 7 werkvertrekken, 2 slaapkamers voor personeel, 1 secreet voor personeel, 1 kantoor van Philip met wachtkamer, 1 eigen secreet voor Philip en 1 secreet voor Philips cliënten
  • Bel-etage: 3 ontvangstvertrekken, 2 familievertrekken, 2 secreten voor familie, 1 secreet voor gasten
  • Eerste verdieping: 5 familieslaapkamers, bibliotheek, kabinet, badkamer met bad en secreet, secreet
  • Zolder: 4 slaapkamers voor personeel en een droogzolder

Een secreet is een toilet.

De voorgevel van Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem heeft in het midden vier klassieke Ionische pilasters van Bentheimer zandsteen rond een toegangspartij met een hoge, dubbele stoep. De ramen hebben smeedijzeren hekjes voor de ramen. De gevel wordt bekroond door een klassiek fronton (bouwkunde de bekroning van een gevel, venster of ingang in driehoeks- of segmentvorm), met daarin een rondboogvenster.

De voorkant van Huis Barnaart in Haarlem

Wat is er te zien in Huis Barnaart

Er zijn verschillende compleet ingerichte kamers te zien. In tegenstelling tot veel andere musea mag u hier overal op en aanzitten en alle kastdeuren mogen worden opengetrokken. Elke kamer heeft een eigen gezicht met eigen kleuren en materialen.

Via de bordestrap komt u binnen in de vestibule van de bel-etage. De vestibule is met marmer aangekleed. Via de hal zijn de vijf ontvangstvertrekken in Huis Barnaart bereikbaar: de Etrurische kamer, de Gouden Zaal, de Erkerzaal, de dagelijkse eetkamer en de dagelijkse zitkamer.

De route van de audiotour is: keuken, spoelkeuken, tuin, kelder, bel-etage, vestibule, voorkamer (of Etrurische kamer), Gouden Zaal, Grote Eetzaal, Eetzaal en zitkamer. Als u na uw ronde door de keuken, spoelkeuken, tuin en kelder weer boven bent, belt u dan met de bel in de vestibule. U krijgt van één van de aanwezige vrijwilligers een schrijven mee van Jeannette Agnes Barones van Delen. Zij was te gast in Huis Barnaart en heeft notities gemaakt van dat wat haar opviel en ze geeft enkele tips voor uw gedrag. Dit schrijven kunt u lezen in de Etrurische kamer. Daar leest u over het ontvangst in de antichambre, het spelen van een spelletje in de Gouden Salon en het diner in de eetzaal.

Het schrijven van Jeannette Agnes Barones van Delen in Huis Barnaart in Haarlem

In de tuin is niet veel te zien. In de achtertuin staat het koetshuis, deze is helaas niet toegankelijk omdat dit huis bewoond wordt. Op de bovenetage woonde vroeger de koetsier, beneden stond 12 paarden en 5 rijtuigen van de familie. Voor het koetshuis staan 4 beelden die (helaas) niet goed zichtbaar zijn.

Het koetshuis van Huis Barnaart in Haarlem

Etrurische kamer

Dit is de eerste kamer aan de rechterkant. De Etrurische kamer is gedecoreerd met mythologische voorstellingen, vaasvormen en bladranken. Deze zijn uitgevoerd in gebronsd groen en oranje. De kamer is ingericht met de kleuren oranje-blauw. Deze kamer was bedoeld voor het eerste ontvangst en de formelere bijeenkomsten. De Etrurische kamer is zo gerestaureerd dat het lijkt of het in de 19e eeuw is ingericht. Dit komt omdat er tijdens de restauratie documenten gevonden zijn waarin staat wat er tijdens de bouw van het huis is aangeschaft. Heel bijzonder want dit komt zelden voor. De schilderingen zijn in 2015 schoongemaakt en hersteld. Op basis van archiefonderzoek is de roze en blauwe zijden stoffering, de draperieën, weer aangebracht. De plaats van de draperieën kon worden bepaald aan de hand van sporen van oude spijkergaatjes in de wand.

De Etrurische kamer in Huis Barnaart in Haarlem

Gouden Zaal

De Gouden Zaal is het meest indrukwekkende kamer van Huis Barnaart. De Gouden Zaal ligt tussen de Etrurische kamer en de Erkerzaal. De Gouden Zaal is een ontvangstruimte waar Barnaart zijn gasten voor het diner kaartspelletjes liet spelen op vergulde stoelen en tafels. De gehele ruimte is ingericht in uit Frankrijk overgenomen empirestijl. In de Gouden Zaal werden vroeger veel spelletjes gespeeld. De spelletjes staan voor u klaar. In de ruimte zijn militaire elementen verwerkt, zoals de speren bij het raam. Lodewijk Napoleon kwam bij Barnaart over de vloer en bleef weleens logeren. Al het meubilair (zoals canapés, fauteuils en stoelen) in de gouden zaal is nog origineel. Alleen de bekleding is vervangen. U ziet hier goudgele zijden wandbespanning en decoraties met Empire-motieven als palmetten (gestileerde palmbladeren), gebundelde pijlen en gedrapeerde gordijnen voor de ramen. De bovendeurstukken zijn gemaakt door Adriaan de Lelie, een kunstschilder uit Amsterdam. De meubels werden in 2019 gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd. Een paar stoelen heeft nog de originele stoffering. Het is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op gasten. De salon was bij de bouw het meest kostbare vertrek. Het vergulden kostte toen al 19.000 gulden.

De Gouden Zaal in Huis Barnaart in Haarlem

Erkerzaal

De wanden van de belangrijkste ruimte in Huis Barnaart, de Erkerzaal, zijn bedekt met scagliola (imitatiemarmer, gepolijst stucwerk) in rood en groen. U ziet in de Erkerzaal marmeren schouwen, Empire meubelen en kolomkachels. In deze zaal werd ooit een diner gehouden voor Koning Lodewjik Napoleon (de broer van Napoleon Bonaparte). Lodewijk Napoleon had het aan het begin van de 19e eeuw voor het zeggen in Holland. Op het tafelkleed staat wat er die avond gegeten werd. Hij liet na dit bezoek Paleis op de Dam, dat toen van hem was, in dezelfde stijl inrichten.

De tafel staat klaar. Kijkt u eens op de tafel. Er staat exact welke schaal met welke inhoud waar moet staan. In het midden van de tafel zit de gastheer en hij heeft ook het lekkerste eten. De gasten hebben geluk als ze naast hem moeten zitten. Niet alles wordt naar iedereen doorgegeven.

Aan het einde van de tuin staat een koetshuis uit de 18e eeuw, hoogstwaarschijnlijk ontworpen door Leendert Viervant. Hij was stadsarchitect in Haarlem en ontwerper van de ovale zaal in het Teylers Museum in Haarlem.

De Erkerzaal in Huis Barnaart in Haarlem

Dagelijkse eetkamer

De dagelijkse eetkamer ligt naast de erkerzaal. Dit is één van de weinige kamers die vroeger werden gebruikt. Het was één van de privé-vertrekken op de bel-etage, maar werd ook bij grote ontvangsten gebruikt. In de dagelijkse eetkamer werd het grootste deel van de dag doorgebracht door de familie Barnaart. De dagelijkse eetkamer wordt ook wel de blauwe kamer genoemd. In de dagelijkse eetkamer ziet u een Italiaanse witmarmeren schouw, gesneden lijstwerk, stucplafond en schilderstukjes van Adriaan de Lelie. Naar aanleiding van een vondst in een van de wandkasten is lamellenbehang aangebracht op de muren. Het zal er druk geweest zijn, want Barnaart had 12 kinderen. In deze ruimte wordt u door de vrijwilligers ontvangen met koffie/thee en een Huis Barnaart koekje.

De dagelijkse eetkamer in Huis Barnaart in Haarlem

Dagelijkse zitkamer

De dagelijkse zitkamer bevindt zich aan de voorkant van het huis aan de linkerkant. Vanuit deze kamer heeft u uitzicht op de gracht. Deze kamer is het minst interessant. De schouw en het oude orgel en de secretaire van Philip en zijn tweede vrouw Maria. Aan de muur hangen brieven die Philip en Maria aan elkaar schreven. In deze ruimte kunt u plaats nemen op een van de stoelen aan de ronde tafel in het midden van het vertrek en uw bevindingen opschrijven in het gastenboek dat hier op tafel ligt.

De dagelijkse zitkamer in Huis Barnaart in Haarlem

Onderhuis

In het onderhuis lagen de belangrijkste dienstvertrekken, zoals de keuken met originele schouw, de kamer met bedstede van de kok en het kantoor met kluis van Philip Barnaart.

De keuken in Huis Barnaart in Haarlem

Kelders

Ook de kelders kunt u bezoeken. Hier lagen vroeger alle goederen opgeslagen. De temperatuur was koel en constant. Ook werd hier voedsel in grote houten kasten en rekken opgeslagen. Voor een bezoek aan de kelders staat een lampje voor u klaar.

De kelder in Huis Barnaart in Haarlem

De overige ruimtes zijn Huis Barnaart zijn niet toegankelijk omdat er kantoren zijn gevestigd.

Praktische informatie

Overige informatie

Bereikbaarheid van Haarlem

Haarlem is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar. Huis Barnaart ligt vlakbij Station Haarlem. Vanaf het station is het 5-10 minuten lopen naar Huis Barnaart.

  • Auto:
    Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: Station, De Appelaar, De Kamp, Raaks en Houtplein. De parkeertarieven in Haarlem centrum zijn hoog. Ik raad u aan om naar het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude te rijden. Dit is vlakbij de Ikea, vlakbij de A9 tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem-Spaarnwoude neemt u de trein of bus (buslijn 2, 15, 80 of 280) naar Haarlem. Het parkeerterrein bij de Ikea is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. U kunt ook (betaald) parkeren voor de deur van Huis Barnaart in de parkeervakken.
  • Trein:
    Haarlem heeft twee treinstations: Station Haarlem en station Haarlem Spaarnwoude.
  • Bus:
    Met buslijn R-NET 300 van Connexxion rijdt u binnen een half uur van luchthaven Schiphol via Hoofddorp naar het centrum of station van Haarlem. Vanuit de hele regio rijden veel bussen via het centrum en het Station van Haarlem.

Entree

Volwassenen: € 9,– per persoon.
Jongeren 12 – 18 jaar: € 5,– per persoon.
Kinderen 0-11 jaar: gratis.

Museumkaart is NIET geldig in Huis Barnaart.

Huis Barnaart werkt met tijdsloten Via de website van Museumhuizen moet u een tijdslot reserveren. Per dag zijn er 7 of 11 tijdsloten beschikbaar. Dit hangt af van welke dag van de week u Huis Barnaart bezoekt.  Per slot worden 6-12 mensen toegelaten. U kunt ook spontaan binnenlopen maar bezoekers met een gereserveerd tijdslot gaan voor op bezoekers die het museumhuis spontaan bezoeken. Eenmaal gekochte tickets kunnen niet gerestitueerd worden. Uw bijdrage komt ten goede aan de verduurzaming van het museumhuis. Als service kunnen tickets wel, tenzij uitsluitend vooraf gemeld en geaccepteerd door het team van Museumhuizen, eenmalig kosteloos doorgeschoven worden naar een andere datum binnen een tijdsperiode van een maand van de oorspronkelijke boekingsdatum. De nieuwe datum wordt direct door u gereserveerd.

(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden

Maandag en dinsdag gesloten.
Woensdag en donderdag: 13.00-17.00 uur.
Vrijdag, zaterdag en zondag: 11.00-17.00 uur.

Adres

Huis Barnaart
Nieuwe Gracht 7
2011 NB HAARLEM
Telefoon: 06 – 82 06 73 73
E-mail: info@hendrickdekeyser.nl
Website:
Logo van Huis Barnaart/Museumhuizen in Haarlem

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). U kunt hier nu rondlopen en doen alsof u één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem leest u in dit artikel. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). U kunt hier nu rondlopen en doen alsof u één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem leest u in dit artikel. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). U kunt hier nu rondlopen en doen alsof u één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem leest u in dit artikel. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog
Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). U kunt hier nu rondlopen en doen alsof u één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem leest u in dit artikel. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). U kunt hier nu rondlopen en doen alsof u één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem leest u in dit artikel. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). U kunt hier nu rondlopen en doen alsof u één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem leest u in dit artikel. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven