Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

De KoepelKathedraal in Haarlem

De imposante KoepelKathedraal in Haarlem staat in het rijtje van belangrijkste kerken ter wereld die gebouwd zijn tussen 1850 en 1950. Zeg maar gewoon de Notre-Dame van Nederland! De Koepelkathedraal hoort samen met de Sagrada Familia in Barcelona (Spanje), de Sacré-Coeur in Parijs (Frankrijk), de Westminster Cathedral in Londen (Verenigd Koninkrijk) en de Basiliek van Koekelberg in Brussel (België) tot de top vijf behoort van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De koepel is aan de binnenzijde bijna net zo hoog als de Sint-Pieter in Rome (Italië).

In de kathedraal bevinden zich vele kunstschatten. In de afgelopen 100 jaar hebben meer dan 50 kunstenaars aan de kathedraal gewerkt.

De kerk is gewijd aan de Heilige Bavo. Hij was de patroonheilige van de stad. Zijn standbeeld staat in de kathedraal.

De KoepelKathedraal ofwel de Nieuwe Bavo ofwel de Kathedrale basiliek Sint Bavo is de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam. De kathedrale basiliek Sint Bavo is, na de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, de grootste rooms-katholieke kerk van Nederland. Tot voor kort kende ik alleen de Grote of Sint Bavo in het centrum van Haarlem. Om eerlijk te zijn vind ik deze kerk indrukwekkender dan de Grote of Sint Bavo. De KoepelKathedraal wordt een verborgen (kunst)schat genoemd. Want zeg nu zelf, als u aan Haarlem denkt, denkt u niet aan de KoepelKathedraal. Ik zou eerder denken aan de Grote of Sint Bavo.

Inhoudsopgave

Ligging

De KoepelKathedraal ligt aan de Leidsevaart in Haarlem.

De KoepelKathedraal in Haarlem

Geschiedenis

De Koepelkathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers (1861-1947), de zoon van de bekende architect Pierre Cuypers (o.a. van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam). Hij krijgt in 1893 de opdracht om de Nieuwe Bavo voor het bisdom Haarlem te bouwen. De kathedraal is gebouwd tussen 1895 en 1930.

De kathedraal telt maar liefst 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog. De kathedraal is in drie periodes gebouwd. Dit is terug te zien in de verschillende bouwstijlen, zoals de neogotische bouwstijl, de neoromaanse bouwstijl, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. In exterieur en interieur zijn Moorse invloeden te zien in de ornamentiek en de bouwvorm.

De neogotiek is terug te vinden in het koor, de kooromgang, de kranskapellen en de pastorie. Deze stijl werd tijdens de eerste bouwfase tussen 1895 en 1898 toegepast.

Vanaf de tweede bouwfase tussen 1902 en 1906 werd de Jugendstil en art deco stijl toegepast. Deze stijlen vindt u terug in de koepel, de dwarsbeuken, het middenschip en de zijbeuken.

De derde fase, de bouw van de torens en voorportaal, liet door geldgebrek tot 1927 op zich wachten. In deze laatste bouwfase tussen 1928 en 1930 werd architect Joseph (Jos) Cuypers geïnspireerd door Berlage. Dit is terug te vinden de twee torens. Deze hebben geen spits.

Het portaal is uitgevoerd in een combinatie van neogotische en neoromaanse vormen.

Op 2 mei 1948 is de Sint Bavokerk door Paus Pius XII tot basiliek verheven.

In januari 2004 werd begonnen met de restauratiewerkzaamheden. Deze restauratiewerkzaameheden zijn in 2019 afgerond.

De torens van de KoepelKathedraal in Haarlem

Enkele cijfers

Totale lengte: 108 meter;
Breedte over het schip: 44 meter;
Breedte over het transept (dwarsschip): 55 meter;
Hoogte middenschip: 23 meter;
Hoogte zijbeuk: 16 meter;
Hoogte koepel: 62 meter;
Hoogte torens: 55 meter;
Nokhoogte dak van het schip: 32 meter.

Plattegrond van de KoepelKathedraal in Haarlem

KoepelKathedraal

De torens worden de Vrouwen- en Mannentoren genoemd. De reden: voor de financiering werd bedacht dat de vrouwen geld zouden inzamelen voor de ene toren en de mannen voor de andere toren. Deze competitie zorgde voor een fanatieke inzameling. De vrouwen wonnen. De mannen namen het geld mee naar de kroeg. De dames kregen een mooiere toren met klok. Een andere uitleg die ik onderweg lees, is dat mannen en vrouwen vroeger gescheiden in de kerk zaten. De vrouwen zaten links in de kerk en de mannen zaten rechts in de kerk.

In de sacristie bevindt zich de kerkschat. Deze kerkschat bestaat uit een grote verzameling liturgische voorwerpen, zoals kerkzilver uit de 15-20e eeuw, kerkelijke gewaden uit het begin van de 16e eeuw. Deze gewaden zijn afkomstig uit een voormalig Haarlems begijnhof.

De binnenkant van de KoepelKathedraal in Haarlem

De KoepelKathedraal heeft vier orgels. Het oudste orgel dateert uit 1800. De grootste en bekendste is het Willibrordus-orgel. Dit orgel heeft orgelpijpen die maar liefst 9,20 meter hoog zijn. Het drieklaviers-Ademaorgel transeptorgel is geplaatst in 1907.

Een van de vier orgels in de KoepelKathedraal in Haarlem

In de kathedraal zijn veel kunstwerken te zien, o.a. van Jan Toorop, Han Bijvoet, Mari Andriessen, Jan Dibbets, Gijs Frieling en Marc Mulders. Maar liefst 60 kunstenaars uit heden en verleden hebben hun sporen in de kathedraal nagelaten. Jan Toorop liet tegeltableaus achter en beelden en altaren zijn van Mari Andriessen. De preekstoel, het hekwerk bij het Hoogkoor, het altaar en de communiebank in de sacramentskapel is van de edelsmeden-familie Brom uit Utrecht. Han Bijvoet liet kruiswegstaties, kroonluchters en het glas-in-lood na. Prinses Beatrix onthulde in 2016 nieuw werk (glas-in-lood ramen in het middenschip) van Jan Dibbets.

Een kapel in de KoepelKathedraal in Haarlem

Ook de glas-in-loodramen zijn schitterend. Het Mariaraam is van Han Bijvoet. Hierbij speelt kleur een belangrijke rol. Blauw staat symbool voor onschuld en verwijst naar de hemel. Rood staat voor Maria’s koninklijke waardigheid.

Glas-in-lood-ramen in de KoepelKathedraal in Haarlem

De Koepel heeft een groenblauwe band met de eerste regels van het Te Deum. Dit is een eeuwenoud kerkelijk lied dat nog altijd wordt gezongen.

De koepel in de KoepelKathedraal in Haarlem

Het KathedraalMuseum bevindt zich in de crypten onder het Hoogkoor. U ziet hier kunstschatten zoals schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels, liturgisch zilverwerk van Lodewijk en een tentoonstelling over de restauratie. Het KathedraalMuseum was de Schatkamer van de kathedraal. Deze Schatkamer was gevestigd in de Bisschoppelijke Sacristie. Door de groei van de collectie en de toename van publiek moest het museum uitbreiden.

Liturgisch zilverwerk in het KathedraalMuseum in de Koepelkathedraal in Haarlem

Bij de ingang liggen twaalf vloermozaïeken met de 12 sterrenbeelden. Heeft u uw sterrenbeeld al gevonden?

Het mozaïek van het sterrenbeeld kreeft in de vloer van de Koepelkathedraal in Haarlem

Zestien Nederlandse kerken vormen het Grootste Museum van Nederland. De KoepelKathedraal is er één van.
Er staan bekende kerken, zoals de Domkerk in Utrecht, de Grote Kerk in Breda en de Walburgiskerk in Zutphen op dit lijstje, maar ook onbekende kerken zoals de Mariakerk in het Groningse Krewerd of de Petruskerk in Pieterburen.

De afronding van de jarenlange restauratie van de KoepelKathedraal werd in 2019 gevierd met de ‘Klim naar het licht’: een klim naar een loopbrug tussen de twee torens van de kathedraal.

De torens en de loopbrug van de KoepelKathedraal in Haarlem

Activiteiten in en rond de Koepelkathedraal

Het 'Mysterie van de Rode Robijn'

(is inmiddels afgelopen maar het was te mooi om de tekst en foto’s uit dit artikel te verwijderen)

Tussen 12 juni en 31 augustus 2022 kunt u op zoek naar de gestolen rode robijn. Deze rode robijn is gestolen uit de monstrans, de gouden houder van de hostie en heel veel gekleurde edelstenen. De boef is op de vlucht geslagen. Hij loopt nog ergens in de kathedraal rond. Het is aan u en mij als Superhavik met speursnavel om de boef te volgen door de kathedraal en de rode robijn terug te vinden. Ik durfde het aan. Durft u het aan?

U moet goed zoeken want de dief laat zich niet zomaar pakken. U wordt onderweg geholpen door hints, lichtprojecties en geluidseffecten. Zo volgt u de route door de KoepelKathedraal. Onderweg beantwoordt u steeds een vraag. De antwoorden van de vragen brengen de oplossing. De speurtocht ‘Mysterie van de Rode Robijn’ is gebaseerd op het boek ‘Het mysterie van het steenhouwertje’ van Thé Tjong-Khing. Het boek is o.a. te koop in de museumwinkel. Dit keer brengt u ook een bezoek aan de koepel. Deze koepel is maar liefst 65 meter hoog. Deze koepel is normaal gesproken niet geopend voor bezoekers. Speciaal voor het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ kunt u nu wel weer naar boven.

U kunt deze route ook zonder speurtocht lopen.

De speurtocht om het mysterie van de rode robijn op te kunnen lossen neemt u mee bij de kassa. Met deze leuke speurtocht weet u waar u langs loopt. Elke vraag geeft een letter die u tijdens de speurtocht in je boekje invult. De letters vindt u achter de antwoorden en horen bij het cijfer van de vraag. Het antwoord van de puzzel is de plek waar de rode robijn te vinden is.

U bent nu superhavik met een speursnavel. U gaat op zoek naar de gestolen rode robijn uit de monstrans. Gaat u mee achter de boef aan?

De dieren staan klaar om u de weg door de kathedraal te wijzen. De route begint bij het bord voor in de kathedraal. Er naast ligt het boek ‘Het mysterie van het steenhouwertje’ van Thé Tjong-Khing.

Het begin van de speurtocht het 'Mysterie van de rode robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

In de gele dierenstrook staan een zestal dieren die u tijdens je route moet volgen naar uw volgende locatie waar weer een vraag wacht. In totaal zijn er 6 dieren en 9 vragen.

De speurtocht het 'Mysterie van de rode robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

U komt uit bij de slakkenhuis, de spiraaltrap. Als u de ‘Klim naar het licht’ heeft gemaakt bent u hier ook naar boven gelopen. Kijk eens naar beneden als je boven aangekomen bent. Er hangt nu een banner in het gat van de trap maar het is een hele fotogenieke plek. Het wordt het slakkenhuis genoemd. U moet onderweg wel opletten want één van de vragen bevindt zich in het slakkenhuis.

Het slakkenhuis tijdens het 'Mysterie van de rode robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

U komt uit op een overdekt stukje waar u naar buiten kunt kijken. Alles is afgedekt met gaas, dit om mensen geen kans te geven van de kathedraal te springen.

Onderweg naar de koepel loopt u in de gewelven van de kathedraal. Hier is alles van hout. Er zijn bulten te zien, dit is de bovenkant van de gewelven, ook wel olifantenruggen genoemd. Pas op uw hoofd, want de balken hangen vrij laag en het zijn zware balken. De balken zullen niet meegeven als u er met uw hoofd tegenaan knalt. In de gewelven zijn projecties op de muren te zien van de dieren die achter de dief aan zitten. Hier de vraag welk dier de dief op de hielen zit.

Een projectie tijdens het 'Mysterie van de rode robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

U komt uit in de koepel. Deze koepel is ook dit jaar apart opengesteld. De galerij van de koepel is op 25 meter hoogte. Het kruis op de koepel is nog 38 meter hoger. De koepel is symbolisch de hemel. Onder de grijze pilaren zijn gezichtjes te zien. U moet niet claustrofobisch zijn. De doorgangen zijn heel smal. Kijk eens naar beneden of boven naar het koor en zon op het mooie plafond tijdens uw rondwandeling, want het uitzicht is prachtig. Op de groenblauwe band onderaan de koepel staat het Te Deum, een eeuwenoud kerklied dat nog altijd gezongen wordt. U loopt hier door de twaalf hemelpoorten en lost een vraag van de speurtocht op.

De galerij van de koepel tijdens het 'Mysterie van de rode robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

Vanuit de koepel loopt u via het tweede gewelf en een kruip door sluip door route om weer beneden te komen. Het zijn nauwe doorgangen door de catacomben van de kathedraal. Alles is van hout en goed afgezet. Pas ook hier op uw hoofd, want de balken hangen vrij laag en het zijn zware balken. Ook deze balken zullen niet meegeven als u er met uw hoofd tegenaan knalt. In de gewelven zijn opnieuw projecties op de muren te zien van de dieren die achter de dief aan zitten. Op de buitengalerij beantwoord u opnieuw een vraag.

Een projectie tijdens het 'Mysterie van de rode robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

U neemt de trap naar beneden en staat weer beneden. U gaat op zoek naar het volgende dier en beantwoord de volgende vraag. U moet overal kijken, in de lucht en op de vloer en op ooghoogte. De vraag bij het hoogkoor is niet de makkelijkste, u moet goed zoeken en tellen.

Het 'Mysterie van de rode robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

U volgt het laatste dier naar het kunstwerk van het mozaïek van Mozes bij de brandende braambos. Hier beantwoordt u de laatste vraag.

Dan is het tijd om de puzzel op te lossen. De oplossing is een woord en tegelijk de locatie waar de dief de rode robijn heeft verstopt. Heeft u de puzzel opgelost, dan loopt u naar de plek waar de rode robijn staat en ja u als superhavik met de speursnavel heeft het mysterie van de rode robijn opgelost. Waar de robijn ligt verklap ik niet. Gaat u zelf maar speuren.

Gevonden: de rode robijn in de KoepelKathedraal in Haarlem

Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ was t/m 31 augustus 2022 te bezoeken.

'De Wezens van de Kathedraal’

(is inmiddels afgelopen maar het was te mooi om de tekst en foto’s uit dit artikel te verwijderen)

De wezens van de kathedraal zijn beelden van fabelachtige mens- en dierfiguren. Ze heersen op de daken, torens en steunpilaren van de KoepelKathedraal. Deze wezens verbeelden de strijd tussen licht en donker, goed en kwaad. De wezens zijn een idee van architect Joseph Cuypers.

De route begint met een klim van een steile, smalle wenteltrap naar bijna 20 meter hoogte. U komt uit op het dak van de KoepelKathedraal. Hier is een speciaal platform gebouwd. Het eerste beeld dat u op het dak tegenkomt is het beeld van een bouwvakker zie naast een kruisbloem zit maar op een vreemde manier. De bouwvakker puft uit van het harde werken aan de bloem. De gedachte er achter is dat je zonder je best te doen, nooit iets moois zult bereiken. Maar de inwoners van Haarlem dachten dat hij iets heel anders aan het doen was, en noemden dit beeld ‘Het Kakkertje’. Als u dit beeld ziet, weet u waarom hij zo genoemd wordt. Het bordje dat er bij hangt luid ook niet voor niets: Het poepende mannetje en de kruisbloem.

Het kakkertje en de kruisbloem op het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem

In het eerste deel van de het buitengedeelte ziet u de wezens iets beter dan bij de smalle dwerggalerij. Bij de dwerggalerij kijkt u tegen de achterkant van de wezens aan. Fotograferen is hier moeilijk omdat er gaas is gespannen om mensen niet op bepaalde gedachten te brengen.

Het beeld van Antonius van Padus en de ezel vanaf de dwerggalerij de Koepelkathedraal in Haarlem

Vanaf het dak van de dwerggalerij hebt u zicht op een gekleurde toren. Deze kleuren hebben betrekken op het Bijbelverhaal waarin Johannes vertelt over de heilige stad Jeruzalem. Daar zijn de straten van goed en de stadsmuren versierd met twaalf soorten edelstenen. Johannes noemde de stad ‘als een bruid op haar allermooist die gaat trouwen’. Dit verhaal staat in het Bijbelboek de Openbaring van Johannes.

De gekleurde toren vanaf de dwerggalerij de Koepelkathedraal in Haarlem

De overgangen van de trap in de toren en de trap naar de dwerggalerij gaan via metalen loopbruggen en trappen. Geniet van het geweldige uitzicht. Let op: de doorgangen zijn laag en u stoot heel makkelijk uw hoofd.

Via de traptorens en de kapellen, waaronder de Mariakapel loopt u weer naar beneden. De route gaat hier verder in de donkere crypte onder de kathedraal. In de crypte ziet u alle wezens nog een keer. Dit keer op schaal nagemaakt met de nieuwste 3D-technologie. Het beeld van de vleermuis en de duivel is op ware grootte nagemaakt. Zij hebben strijd over kwaad en goed. De vleermuis staat voor het goede en de duivel voor het kwade.

Het beeld van de vleermuis en de duivel in 3D in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem

Leer de wezens van de kathedraal kennen en u zult nooit meer zomaar langs de KoepeKathedraal lopen, maar altijd even omhoog kijken!

Het einde van deze tour is in het KathedraalMuseum in de catacomben van de kathedraal.

De ‘De Wezens van de Kathedraal’ waren in 2020 en 2021 te bezoeken.

Klim naar het licht

(is inmiddels afgelopen maar het was te mooi om de tekst en foto’s uit dit artikel te verwijderen)

De ‘Klim naar het licht’ is een route langs smalle trappen, via de koepel en catacomben naar de Vrouwen- en Mannentoren. Tussen de beide torens is een speciale loopbrug aangelegd. Geniet op 60 meter hoogte van een schitterend uitzicht over Haarlem en zijn omgeving.

Dit alles is te danken aan de afronding van restauratie van de KoepelKathedraal / Nieuwe Sint Bavo Kathedraal in Haarlem. Het kerkbestuur werd geïnspireerd door het evenement ‘Klim naar de Hemel’ dat in 2018 op de Grote Kerk in Alkmaar plaatsvond. Dit evenement trok toen 93.000 bezoekers.

Van verre af ziet u de torens met de loopbrug ertussen en de koepel. Het is hoog en imposant. 

De KoepelKathedraal in Haarlem

Loopt u mee met deze toren- en gewelventocht door de KoepelKathedraal met zijn spannende ambachtelijke spiltrappen, gewelven, verborgen zolders en via het interieur van de koepel naar de twee enorme torens?

De route van Klim naar het Licht in de KoepelKathedraal in Haarlem

Het begin naar boven is via een mooie, maar smalle en fotogenieke spiraaltrap.

De trap naar de koepel in de KoepelKathedraal in Haarlem

Vergeet u niet om naar beneden te kijken als u boven aangekomen bent. Het wordt het slakkenhuis genoemd. Ik snap boven ook direct waarom. Onderweg naar de koepel loopt u door de gewelven van de kathedraal. Alles is van hout. Er zijn bulten te zien. Dit is de bovenkant van de gewelven, ook wel olifantenruggen genoemd. Pas op uw hoofd, want de balken hangen vrij laag en het zijn zware balken.

Kruip door sluip door naar de koepel van de KoepelKathedraal in Haarlem

De galerij van de koepel is op 25 meter hoogte. Het kruis op de koepel is nog 38 meter hoger. De koepel is symbolisch de hemel. De doorgangen zijn heel smal. Laat het op u inwerken want het is hier schitterend. Op de groenblauwe band onderaan de koepel staat het Te Deum, een eeuwenoud kerklied dat nog altijd gezongen wordt.

De koepel in de KoepelKathedraal in Haarlem

Vanuit de koepel is het opnieuw kruip door sluip door route om bij de torens te komen. Het zijn nauwe doorgangen door de catacomben van de kathedraal. Ook hier is alles van hout en ook hier hangen de balken vrij laag.

Er zijn in de Vrouwentoren een paar etages die u kunt bekijken. Deze etages geven u de gelegenheid om bij te komen van de klim. De klim valt ontzettend mee. Het omhoog lopen gaat heel geleidelijk.
De bouw van de kathedraal tot de oversteek was in 1906 klaar. Vervolgens heeft het tot 1926 geduurd voor met de bouw van te torens kon beginnen. Men moest eerst sparen voor de twee torens. In 1928 waren de torens klaar.
In de oversteekruimte wordt een audiovisuele presentatie over de architectuur en de kunstschatten van de kathedraal getoond.
In de ‘lounge’ kunt u op adem komen in een rustruimte met zitzakken en muziek.
De volgende etage is de etage met de klokken van de Vrouwentoren. Hier hangen drie enorme klokken. Gelukkig luidden ze niet toen ik hier liep, want ik denk dat dit heel hard is als u ernaast staat. De Kathedraal heeft maar liefst 8 klokken. Alle klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers meegenomen. De twee uit de Vrouwentoren hebben de oorlog overleeft omdat ze tijdens het transport per schip over het IJsselmeer door de geallieerden zijn gebombardeerd. Alles wat het schip vervoerde is na de oorlog van de bodem van het IJsselmeer naar boven gehaald. In de Vrouwentoren hangen de Salvator, Michael en de Bavo. In de mannentoren hangen 3 kleinere klokken en de andere twee klokken hangen in de toren met de zelfdragende trap waar de klim begon.
De laatste etage van de Vrouwentoren is de etage met het uurwerk voor de aan de buitenkant hangende klok.

Kruip door sluip door in de catacomben van de KoepelKathedraal in Haarlem
In de oversteekruimte van de Vrouwentoren in de KoepelKathedraal in Haarlem
Even uitrusten in de rustruimte van de Vrouwentoren in de KoepelKathedraal in Haarlem
Het uitzicht vanuit de Vrouwentoren in de KoepelKathedraal in Haarlem
De klokken in de Vrouwentoren in de KoepelKathedraal in Haarlem
Het uurwerk in de Vrouwentoren in de KoepelKathedraal in Haarlem

Na een heleboel traptreden, 275 schijnen het er te zijn, bent u boven en ziet u letterlijk weer licht. Geniet van het schitterende uitzicht.
Tussen de twee torens ligt een tijdelijke brug op 60 meter hoogte. U moet wel oversteken deze brug omdat u via de Vrouwentoren omhooggaat en via de Mannentoren weer naar beneden gaat. Het is niet eng om deze brug over te steken. U kunt niet naar beneden vallen alles is afgeschermd. De hele constructie is stevig gebouwd. Ook de relingen zijn goed hoog en de platforms aan het begin en einde van de brug zijn omgeven door hekwerk.
Aan de hekken zijn informatieborden geplaatst met een korte uitleg over de plekken die u vanaf dat punt ziet.
De mintgroene koepel is van dichtbij te bekijken. Deze staat heel fotogeniek te stralen in de zon. Geniet van het uitzicht.
In de verte ziet u Schiphol, de rookpluimen van Tata Steel in IJmuiden, Leiden en Haarlem zelf is ook goed te zien, met de Grote of St. Bavo, Molen de Adriaan die zijn wieken ronddraait en parkeergarage De Kamp met de muurschildering en DeDAKKAS. Het uitzicht is fantastisch.

Trek wel iets warms aan, want boven is het natuurlijk kouder dan beneden en u vangt heel veel wind.

De koepel vanaf de brug op 60 meter hoogte in de KoepelKathedraal in Haarlem
Uitleg over het uitzicht op 60 meter hoogte in de KoepelKathedraal in Haarlem
Uitzicht over Haarlem vanaf de brug op 60 meter hoogte in de KoepelKathedraal in Haarlem
De brug op 60 meter hoogte in de KoepelKathedraal in Haarlem

De tocht naar beneden gaat iets sneller dan naar boven. Er zijn in de Mannentoren ook weer een paar etages die u kunt bekijken, zoals ook hier de etage met drie enorme klokken.
De volgende etage is leeg en daar is ook niet veel te zien, behalve twee vlaggen die op de grond lagen. De reden dat die hier liggen is me niet duidelijk.
Een etage lager is de televisiekamer. Hier wordt een film over de KoepelKathedraal getoond.
De trap naar beneden is net zo nauw als die in de Vrouwentoren.
Ook hier is een oversteekruimte en ook hier wordt een audiovisuele presentatie over de architectuur en de kunstschatten van de kathedraal getoond.

De klokken in de Mannentoren in de KoepelKathedraal in Haarlem
In de oversteekruimte van de Mannentoren in de KoepelKathedraal in Haarlem

Dan bent u weer beneden.

De ‘Klim naar het licht’ was t/m 27 oktober 2019 te bezoeken.

Praktische informatie

Goed om te weten

  • De audiotour in de kathedraal is gratis. Vanwege de coronamaatregelen is de audiotour op het moment (helaas) niet beschikbaar.
  • Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ is nog tot en met 31 augustus 2022 te bezoeken.
  • Voor de kinderen is er de kinderspeurtocht ‘Monsterlijk mooi’.
  • De ingang van de KoepelKathedraal is aan het Bisschop Bottemanneplein. Dit is als u vanaf de Leidsevaart aankomt, aan de achterkant van de kathedraal.
  • In de KoepelKathedraal kunt u ook de thematentoonstelling is ‘Wat is geluk?’ bekijken. In deze tentoonstelling vertellen 20 sprekers over het thema geluk. De bijdragen worden in de Geloof in Geluk-route door de kathedraal gepresenteerd. U komt deze bijdragen tegen in de biechthokjes in de verschillende kapellen. Bijdragen zijn er o.a. van Sanne Vogel, Jos Wienen (de huidige burgemeester van Haarlem), reisblogster Maaike Lut, oud-bondscoach van de waterpolovrouwen die in 2008 Olympisch kampioen werden Robin van Galen, priester Antoine Bodar en televisiepresentator Leo Feijen. Er is een aparte plattegrond beschikbaar om deze route langs 27 punten te lopen.
  • Mocht u interesse hebben, er worden nog vrijwilligers gezocht om alles in goede banen te leiden.
  • Er zijn gratis kluisjes aanwezig. Omdat de doorgangen soms heel nauw zijn, is het bijna onmogelijk om rugzakken mee te nemen naar boven.
  • Er is een wandeling uitgezet tussen de twee iconen van Haarlem: van Bavo naar Bavo. Een wandeling tussen de Grote of Sint Bavokerk en de Kathedrale basiliek Sint Bavo.
  • Voor bezoekers die onverlet op slippers of hoge hakken komen, er staan platte schoenen klaar. Ook aan sokken is gedacht. Trek voor u de kathedraal bezoekt en de torens wilt beklimmen platte gemakkelijke schoenen aan. Trek ook makkelijke en comfortabele kleding aan.
  • Er is geen lift aanwezig.
  • In de KathedraalWinkel kunt u boeken, ansichtkaarten, kaarsen, religieuze artikelen en leuke hebbedingetjes kopen. Er is een boek uitgekomen over het mysterie van de rode robijn in de KoepelKathedraal in Haarlem geschreven door Thé Tjong-Khing. De titel van het boek is ‘Het mysterie van het steenhouwertje’.
  • Er is een koffiehoek in de kathedraal aanwezig. U kunt ook buiten in de tuin genieten van een kop thee of koffie. De koffiehoek is alleen toegankelijk voor bezoekers van de kathedraal.

Bereikbaarheid

  • Bus
    De dichtstbijzijnde bushalte is de halte Emmaplein van buslijn 80 of de bushalte Stadsschouwburg van buslijnen 50, 340, 346 en 356. Vanaf deze haltes is het een paar minuten lopen naar de KoepelKathedraal.
  • Auto
    De KoepelKathedraal ligt aan de rand van het centrum van Haarlem. Bij de KoepelKathedraal is het betaald parkeren. Parkeren bij winkelcentrum Plaza West aan de Westerstraat is gratis. Vanaf hier is het ongeveer 5 minuten lopen naar de kathedraal.

Openingstijden van de KoepelKathedraal

Maandag t/m zondag: 13.00-17.00 uur.

Elk half uur start een shift voor maximaal 30 bezoekers.

De laatste shift start om 16.00 uur.

Let op: de openingstijden kunnen afwijken. Check de dag van uw bezoek nogmaals de website van de KoepelKathedraal, zodat u zeker weet dat de kathedraal open is.

Entree

De entreeprijzen inclusief torenbeklimming:
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 4,– per kind.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

Uw entreeticket is uw toegangsbewijs voor een bezoek aan de kathedraal en het beklimmen van de torens.

De tickets voor de kathedraal exclusief de torenbeklimmingen:
Volwassenen € 4,50 per persoon.
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 3,– per kind.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

Ook aan de kassa is het mogelijk uw tickets te kopen. U kunt hier alleen met pin of creditcard betalen.

Bestel uw tickets online via de website van de KoepelKathedraal.

(Prijzen zijn van 2023).

Bestel uw tickets voor de KoepelKathedraal in Haarlem online.

Adres

KoepelKathedraal
Leidsevaart 146
2014 HE Haarlem
Telefoon: 023 – 532 30 77
E-mail: info@koepelkathedraalhaarlem.nl
Website:
Logo van de KoepelKathedraal in Haarlem

Sociale media

Bewaar op Pinterest

De KoepelKathedraal is zeer de moeite van een bezoek waard. Ik maakte hier in 2019 de 'Klim naar het licht' en bezocht in 2020 'De wezens van de kathedraal'. Meer over de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. Lees je mee? #haarlem #wezensvandekathedraal #klimnaarhetlicht #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog De KoepelKathedraal is zeer de moeite van een bezoek waard. Ik maakte hier in 2019 de 'Klim naar het licht' en bezocht in 2020 'De wezens van de kathedraal'. Meer over de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. Lees je mee? #haarlem #wezensvandekathedraal #klimnaarhetlicht #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven