JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik nam in oktober 2021 deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur met bezoeken aan het Riwald Recycling in Beverwijk, Broedmachine in Beverwijk , een Beverwijkse haventocht en het beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee. Mijn verslag van deze dag leest u hier.

 

De aankondiging voor een nieuwe instameet verschijnt begin oktober 2021 op het Instagram account van Instameet Holland. Alleen de datum van 23 oktober en dat het een samenwerking betreft met  @Industriecultuur is bekend. Later komt er nog een tweede datum: woensdag 20 oktober. Dan wordt ook bekend dat de start rond het middaguur is en dat de locaties in Beverwijk of IJmuiden zijn. Ik heb me voor beide data opgegeven.

Weer een paar dagen later hoor ik dat ik mee mag en wel op woensdag 20 oktober.

 

Maandag wordt de verzamelplek voor de Instameet van 20 oktober bekend: om 10.30 uur aan de Zuiderkade 12 in Beverwijk. Het programma duurt tot 17.00 uur.

Een dag later volgt het bericht  via de Whatsapp-groep met het volledige programma. Wat al bekend was, is dat dit een instameet in het kader van de Week van de Industriecultuur is.

Het programma:
11.00 uur - 12.30 uur : Rondleiding Riwald Recycling in Beverwijk
13.00 uur - 14.15 uur : Broedmachine in Beverwijk met lunch
14.30 uur - 15.30 uur : Beverwijkse haventocht
16.00 uur - 17.00 uur : Beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee
17.00 uur : Einde programma

 

Woensdag 20 oktober 2021

De planning was dat ik per bus en trein naar Beverwijk zou reizen. Maar de treinen reden weer eens niet. Er moest een ander reisschema gemaakt worden. In plaats van via Amsterdam en Zaandam met de trein te reizen reed ik de andere kant op, met de bus naar Station Haarlem en vandaar verder met de bus naar Station Beverwijk. Er waren meer deelneemsters die problemen hadden met het openbaar vervoer. Ik ben op tijd, om 10.00 uur arriveer ik op het station. Een andere deelneemster reist ook via dit station en is ook net gearriveerd. Samen lopen we in een kwartier naar het verzamelpunt bij Braam, Zuiderkade 12. Daar is het uitkijken naar de rest van de groep. Het is een groep van 8 personen, later valt er, door persoonlijke omstandigheden, nog iemand af. Gezamenlijk lopen we naar Riwald Recycling, een eindje verderop.

 

Riwald Recycling in Beverwijk

De eerste locatie die we bezoeken is Riwald Recycling aan het eind van de Zuiderkade. Hier worden we welkom geheten door Richard. Er zijn meer deelnemers aan deze rondleiding. Zij hebben zich opgegeven via de website. In een vergaderruimte krijgen we koffie/thee aangeboden en vertelt hij in het kort wat Riwald Recycling doet. Het bedrijf is één van de meest toonaangevende metaalrecyclingsbedrijven en heeft een spilfunctie als leverancier van de circulaire keten van duurzaam materiaalgebruik. De hoofdvestiging is in Almelo. Riwald is één van de grotere spelers op het gebied van metaalrecycling in Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in het verwerken van schroot en non-ferro metalen. Speciaal voor de Week van de Industriecultuur mogen de deelnemers de grote afvalberg van dichtbij komen bekijken en leren wat er allemaal bij komt kijken om deze waardevolle metalen een nieuw leven te geven.

Na dit introductierondje krijgen we helmen ter beveiliging uitgereikt en maken we een rondje over het terrein. Het is een zeer interessante plek in het kader van duurzaam materiaalgebruik in een tijd waarin duurzaamheid steeds hoger in het vaandel komt te staan.

We zien de verschillende producten, zoals balkijzer, ijzerdraaisels, spoor, knipijzer, brandijzer, verbrandingsschroot, klein huishoudelijk elektrisch- en ICT apparatuur, groot witgoed, kabels, motoren en nog meer. Doordat deze vestiging in Beverwijk aan het Noordzeekanaal ligt is het mogelijk om ook transport voor binnenvaart en zeeschepen te accepteren. We zien een paar schrootscharen in werking en op een andere plek wordt brandijzer door middel van een snijbrander in stukken gemaakt. Dit ijzer te fors is om door de ijzerschaar geknipt te worden. De vonken vliegen er af. Er staat een mega-installatie aan de ketting. Deze wordt vanaf week 44 volledig gedemonteerd en vernietigd. In elk deel van het terrein ligt weer een ander soort product. Het is een interessante plek en we leven ons dan ook flink uit met fotograferen.

Na het maken van de groepsfoto verlaten we het terrein van Riwald Recycling.

Riwald Recycling in Beverwijk tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

 

Broedmachine in Beverwijk

We lopen de Zuiderkade af, op de hoek met de Parallelweg is de Broedmachine gevestigd. De Broedmachine is een plek waar creatieve en startende ondernemers terecht kunnen om te experimenteren en te maken. Er zijn in het gebouw een gedeelde werkplaats, oefenruimtes, een koffiebranderij en een flexwerkplek gevestigd. Deelnemers worden lid van de vereniging Broedmachine. De basisbeginselen van de Broedmachine zijn techniek, innovatie, cultureel ondernemerschap, eigen initiatief en het delen van kennis. Er zijn optredens, exposities en bijeenkomsten in de Broedmachine. Alle atelierhouders voldoen aan de eisen creativiteit, kwaliteit en ondernemerschap.

Lunchen lunchen en dineren kun je bij Podiumcafé Toos. Dit café, op de begane grond, is van woensdag t/m zaterdag geopend. Wij hebben hier ook heerlijk geluncht. Na de lunch hebben we boven een kijkje genomen. Daar werd op het moment dat ik er rondliep een workshop KinderLab: 'Proeven met metaal' gehouden.

Broedmachine in Beverwijk tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

 

Beverwijkse haventocht in Beverwijk

Vanuit de Broedmachine lopen we in een paar minuten naar de aanlegsteiger voor de Beverwijkse haventocht van een uur. We moeten even wachten, de boot is aan de late kant. Wij vermaken ons wel.

De Beverwijkse haven heeft een lange historie en was ooit een bruisende plek voor goederen en ontmoetingen. Er is vanaf het water nog veel te zien, zoals grote kranen en goederenoverslag. De gids vertelt er tijdens deze boottocht alles over.

We stappen aan boord van de Koningin Emma. Net als bij Riwald Recyling zijn er nog ook meer deelnemers dan alleen ons groepje. Wij gaan bovenop het dek vol in de wind zitten. We willen foto's kunnen maken.

Onderweg wordt ons van alles verteld over de bedrijven en boten waar we langs varen. We varen langs Riwald Recycling en een eindje verderop slaan we rechtsaf het Noordzeekanaal op. Er is onderweg zoveel te zien, zoals de Velsertunnel aan beide kanten van het water, Oud-Velsen (wist je dat hier de buitenscènes van GTST worden opgenomen Oud-Velsen is dan even omgetoverd tot Meerdijk). We varen tot aan de grote zeesluis IJmuiden die nog in gebruik moet worden genomen.

Net voor de sluis keert de boot en varen we via het zijkanaal A en De Pijp hetzelfde stuk terug. Ook nu weer kijkend en speurend naar leuke plekjes om te fotograferen. 

Na een uurtje leggen we weer aan in Beverwijk. 

Beverwijkse haventocht tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

 

Beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee

We lopen terug naar de auto's en rijden vanuit Beverwijk naar het beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee.

Het beeldenpark 'Een Zee van Staal' ligt in het duingebied naast Wijk aan Zee. Het is een bijzonder beeldenpark met stalen beelden, die ieder hun verhaal vertellen. Er staan in totaal veertien beelden tussen helmgras, bramenstruiken en zeldzame plantensoorten. De duinflora wordt afgewisseld door metershoge stalen beelden, met op de achtergrond de rokende hoogovens en donkere ertsbergen. De beeldende kunst moet wedijveren met de imposante industrie en de al even indrukwekkende natuur.

De meesten zijn hier al eerder geweest. Ik ken het alleen van naam. We lopen al fotograferend een rondje en gaan, in mijn ogen een beetje te snel, weer weg. Ik had hier graag nog wat langer rondgelopen.

Beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee tijdens de Instameet Week van de Industriecultuur 2021

 

Het waaide hard toen we nog een strandtent voor de afsluitende borrel wilden bezoeken. Op de weg naar deze strandtent werden we gezandstraald. Helaas was de strandtent om 17.00 uur gesloten. We moesten een ander plan bedenken. Het was druk op het strand met kitesurfers.

De borrel wordt verplaatst naar een restaurant bij Station Beverwijk. Onderweg hier naar toe zie ik dat er heel snel een bus naar Haarlem vertrekt. Ik ben moe en besluit deze bus te nemen en niet meer mee te gaan naar de borrel. Er zijn al meer deelnemers afgehaakt die een trein wilden halen of op een bepaald tijdstip een andere afspraak hadden.

Monique bedankt weer voor de organisatie en alle deelnemers bedankt voor de gezelligheid.

 

Instagram

Nog tijdens deze instameet zie ik de eerste foto’s en stories al op Instagram verschijnen.

De # en @ waar de foto’s van deze instameet Week van de Industriecultuur 2021 georganiseerd door Monique van Instameet Holland te vinden zijn: @industriecultuur, @instameetholland, @gemeentebeverwijk, #weekvandeindustriecultuur, #instameetholland_industriecultuur, #ookditisgemeentebeverwijk, #industriecultuur, #instameetholland, #spoorzonebeverwijk, #beverwijk, @broedmachine, #broedmachinebeverwijk, #zeevanstaal en #riwald

 

Lees en bekijk ook: Week van de Industriecultuur, de bezochte locaties tijdens deze instameet en de foto's die ik gemaakt heb tijdens deze instameet.

 

Andere instameets/instawalk waar ik aan heb deelgenomen

Instawalks/Instameets
Instawalk Waterbazen
Instameet 24H Noord
Instameet Groot Handelsgebouw Rotterdam
Rotterdam Makers District Instameet
Instawalk Hembrugterrein Zaandam (was ook in het kader van de Week van de Industriecultuur)
Instameets Waterliniepad
Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog

Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog Ik nam deel aan de Instameet Week van de Industriecultuur 2021. Alles over deze instameet lees je in dit artikel. Lees je mee? #riwaldrecycling #riwaldrecyclingbeverwijk #broedmachine #broedmachinebeverwijk #beverwijksehaventocht #beeldenparkeenzeevanstaal #eenzeevanstaal #weekvandeindustriecultuur #beverwijk #wijkaanzee #instameet #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment