JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik heb de kosten van mijn groepsrondreis naar Zuid-Afrika voor u op een rijtje gezet, zoals kosten voor optionele excursies. Leest u mee?

 

Mijn tweede verre reis was in 2012 naar Zuid-Afrika. Deze rondreis begon in Johannesburg en eindigde in Kaapstad.

Op de vraag, wat kost een rondreis door dit schitterende Afrikaanse land, is geen duidelijk antwoord te geven. U kunt op verschillende manieren reizen en het zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt. Ik maakte deze 23-daagse rondreis met Fox Verre Vakanties.

Zoals elke reis, ver of dichtbij, houd ik mijn kosten bij. In dit artikel vertel ik u per kostenpost wat ik tijdens deze rondreis uitgaf. Dit zijn prijzen uit 2012. Het is heel goed mogelijk dat bepaalde kosten hoger uitvallen.


Kosten voorbereiding
Mijn voorbereidende kosten naar Zuid-Afrika bestaan uit een paar boeken over Zuid-Afrika. Ik heb voor deze boeken en een roadatlas in totaal € 81,77 uitgegeven.

Zuid-Afrika - Capitool Zuid-Afrika - Rough Guide Zuid-Afrika - National Geographic

 

Aan de aanschaf van toiletartikelen en andere benodigdheden gaf ik in de voorbereiding € 134,07 uit.

Andere voorbereidende kosten waren het bijwonen van een sound- en lightshow over Zuid-Afrika en later nog een landendag over Zuid-Afrika, beide bij Fox Vakanties en het halen van mijn vaccinaties. De kosten van de sound- en lightshow en de landendag over Zuid-Afrika waren € 7,50. Mijn herhalingsprik Hepatitis A, een recept voor malarone malariatabletten en een Hepatitis B vaccinatie haalde ik bij de Reisdokter. Hij hield kantoor tijdens de sound- en lightshow bij Fox Vakanties. Kosten van deze vaccinaties waren € 123,--. Deze kreeg ik volledig vergoed.
In september haal ik bij de reisdokter mijn tweede Hepatitis B vaccinatie. Deze vaccinatie kostte € 46,--. Hiervan kreeg ik slechts € 2,-- via mijn zorgverzekeraar vergoed. De maximale vergoeding voor vaccinaties bedroeg in 2012 € 125,-- per jaar per persoon.
De malariatabletten worden bij de apotheek gekocht. Ik heb in totaal 13 tabletten nodig voor deze reis. Kosten van de malaronetabletten € 52,23.

Totale kosten vaccinaties en entreegelden voor de sound- en lightshow en de landendag over Zuid-Afrika: € 103,73.

Totale kosten voorbereiding € 319,57.


Kosten 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika
In 2012 kostte mijn 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika met Fox Vakanties € 3.063,50.

Dit was als volgt opgebouwd:
Pakketreis 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika € 3.113,50.
Ik kreeg een korting omdat ik mijn reis tijdens een actie i.v.m. de ANWB Reisinspiratiedag boekte. Deze korting bedroeg € 50,--.
Mijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering kostte € 196,87.

Totale kosten 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika: € 3.260,37.


Kosten eten & drinken
De lunches en diners waren vaak niet bij de prijs inbegrepen. Ook de drankjes waren niet inbegrepen. Lunch en diner zijn niet goedkoop in Zuid-Afrika.

Soms was ik verplicht om in het hotel te eten waar ik op dat moment verbleef. Reden: ik zat in de middle of nowhere en kon nergens anders heen.

Totale kosten eten & drinken: € 313,22.

Zuid-Afrikaanse bobotie in Oudtshoorn Olifanten in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve


Kosten entreegelden en excursies en de fooienpot
Aan het begin van de reis gaat er geld vanuit de groep in de zgn. pot. Hier worden bijv. de entreegelden, koffie en lunches onderweg, de bagagedragers in de hotels, gidsen ter plekke en personeel bij de hotels van betaald. De rest van de fooi gaat op aan bijv. lokale mensen die op de foto gezet worden of begeleiding tijdens een tour.

Veel optionele excursies waren niet inclusief de prijs. Ik heb (net als de rest van de groep) aan alle optionele excursies deelgenomen. Dit is ook de reden dat het bedrag voor excursies en entreegelden dit jaar zo hoog is.

Ik heb aan de onderstaande optionele excursies deelgenomen:
• Johannesburg: Soweto Township tour: Kosten Soweto Tour 2 uur durende fietstocht
• Muldersdrift: Dinner Carnivore Restaurant
• Gamedrive bij Hannah Lodge
• Kruger National Park met een 4x4 onder begeleiding van een ranger
• Shangaan Cultural Village net over de grens met Swaziland
• Bushwalk onder begeleiding van een ranger
• Het dorp Nompondo
• Hluhluwe: Gamedrive in een open 4x4
• St. Lucia: Boottocht op Lake St. Lucia
• Drakensbergen: Sani Pass dagtour
• Addo: Game drive door het Addo Elephant National Park
• Port Elizabeth: Township tour en diner
• Knysna: Featherbed Cruise
• Entree van Cango Wildlife Ranch bij Oudtshoorn
• Entree van Kasteel de Goed Hoop in Kaapstad
• Kaapstad: Robbeneiland tour
• Kaapstad: Duikereiland
• Kabelbaan naar de Tafelberg

Totale kosten optionele excursies en fooienpot: € 793,38.


Kosten souvenirs
Ik koop tijdens mijn reizen in het buitenland veel ansichtkaarten. Deze stuur ik naar familie in Nederland of ik plak ze later thuis in mijn reisverslag.

Onderweg heb ik verschillende magneten voor op mijn koelkast gekocht. Deze spaar ik al een aantal jaren. Deze kon ik ook nu niet laten liggen.

Op mijn laatste dag in Kaapstad kocht ik veel souvenirs, waaronder een mooie kalender, niet alleen voor mezelf maar ook voor het thuisfront. Het was het een kalender voor 2013 met foto's van Zuid-Afrika. De kalenders zijn niet goedkoop maar wel een mooi souvenir waar ik een jaar lang tegenaan kan kijken.

Onderweg kocht ik in Swaziland een mooi glasgeblazen olifantje en op een craftmarket de big five in een zandstenen uitvoering.

Totale kosten souvenirs: € 198,25.


Mijn kamer in het Strand Tower Hotel in Kaapstad


Overige kosten in Zuid-Afrika
De overige kosten bestond uit bijv. taxikosten om van mijn hotel in Kaapstad naar Waterfront v.v. te reizen en een extra geheugenkaart voor mijn fotocamera.

Omdat we pas ’s avonds na het diner uit het Strand Tower Hotel in Kaapstad naar de luchthaven van Kaapstad vertrokken, was het in ons hotel mogelijk om een day-use kamer te boeken. Ik vond het ideaal, want ik heb de hele dag in Kaapstad doorgebracht en wat is fijner om na zo’n dag en voor de reis naar de luchthaven van Kaapstad en de vliegreis naar huis nog te kunnen douchen. Mijn bagage heeft de hele dag op mijn kamer gestaan.

Het is bij rondreizen gebruikelijk om na afloop fooien te geven aan de begeleiding. Voor deze rondreis werden we hele reis door 2 mensen begeleid: de reisleider en de buschauffeur. Deze kosten zijn net als fooien die niet uit de pot zijn betaald opgenomen in de post overig.

Een reisgenoot had Zuid-Afrikaanse randen te kort en ik had over. Ook op de luchthaven heb ik geld terug gewisseld naar euro’s.

Overige kosten: € 354,59.


Kosten reisverslag
Na afloop van mijn rondreis door Zuid-Afrika maakte ik een uitgebreid reisverslag. Bij de Action kocht ik lijm en gekleurd papier. Bij de Action betaald ik € 30,68. De fotoalbums kocht ik bij het Kruidvat. Zij hadden een leuke actie met fotoalbums met een toepasselijke print. Voor deze fotoalbums betaalde ik € 47,88. Dit verslag was de basis voor mijn website verhaal over Zuid-Afrika. Daarnaast liet ik foto’s bij Kruidvat afdrukken. De kosten hiervan bedroegen € 253,63.

Kosten reisverslag: € 332,19.


Totale kosten 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika op een rijtje
Rondreis: € 3.260,37
Voorbereiding: € 319,57
Eten & drinken: € 313,22
Excursies: € 793,38
Souvenirs: € 198,25
Overige kosten: € 354,59
Kosten reisverslag: € 332,19

Totale kosten Zuid-Afrika: € 5.571,57


Dit was de duurste reis die ik ooit gemaakt heb.


De prijzen zijn voor 1 persoon, dit omdat ik alleen op reis was.

 

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb mijn kosten van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kosten #groepsrondreis #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn kosten van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kosten #groepsrondreis #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment