JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt, op een onbeschutte duintop van Texel, aan de Vuurtorenweg ten noorden van het dorp De Cocksdorp. Naast de vuurtoren staan een aantal voormalige dienstwoningen. De stoere rode vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland is voor veel mensen hét symbool van Texel. De vuurtoren heeft in totaal 153 traptreden en 7 verdiepingen. Voor het publiek is de bovenste verdieping niet toegankelijk. Dat scheelt u 35 traptreden op de smalle trap.
Na een trap van 118 treden heeft u op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau, een schitterend uitzicht. De naam is ontleend aan de locatie: het voormalige eiland Eierland.

De vuurtoren De vuurtoren

De Eierlandse Gronden bij Texel vormen het gevaarlijkste stukje van de Nederlandse kust. Tussen 1848 en 1860 vergingen voor de kust 72 schepen.
De Texelse notaris Johannes Ludovicus Kikkert voerde actie om een vuurtoren op de noordpunt van Texel te laten bouwen. Hij was tien jaar lang was hij bezig om toestemming te krijgen en geld in te zamelen. Ontwerper Quirinus Harder legde op 25 juli 1863 de eerste steen voor de vuurtoren. Op 1 november 1864 is de vuurtoren door Kikkert ontstoken. Op dat moment was de afstand tussen de toren en de zee nog 3.000 meter. Texel was een markant gebouw, een baken voor de scheepvaart en een uitzichtpunt, rijker. De toren draait nu op elektriciteit. Tot 1910 draaide de vuurtoren op petroleum en daarna op pharoline. Daarna werd de toren geëlektrificeerd.
Het lichtpunt zit op 53 meter boven NAP. De lamp is een 2000 watt Philips gasontlading-metaaldamp-lamp, een kwikdamp-lamp. De lichtsterkte is 2,85 miljoen candela. Het licht flitst tweemaal per 10 seconden.
De vuurtoren is onbemand, de radarbeelden en het radioverkeer zijn overgenomen door de Brandaris op Terschelling.

Uitzicht vanaf de vuurtoren naar het strand Uitzicht vanaf de vuurtoren

De markante vuurtoren is een icoon van Texel. De vuurtoren is in 2009 opengesteld voor het publiek.
Terwijl u naar boven klimt komt u onderweg langs verschillende presentaties. Deze presentaties geven u informatie over waarom de toren werd gebouwd en hoe de vuurtoren in de afgelopen 150 jaar heeft gewerkt. De wenteltrap en de tussenvloeren dateren uit 1864. Ze zijn net zo oud als de vuurtoren zelf. De wenteltrap en de tussenvloeren zijn gemaakt uit geklonken staal. Ze ademen de sfeer van de industriële revolutie. U ziet oude vuurtorenlampen en een filmpje over de werking van het licht. De lamp van een vuurtoren is klein. Het is een flinke peer van dertig centimeter. De richting en de kracht van de lichtstraal is een combinatie van lenzen. De lamp werkt nog elke nacht. Dit is de reden dat u de lichtkamer helaas niet kunt bezoeken. Ook het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter is niet toegankelijk. Het kantoor kunt u wel door het raam van het balkon bekijken. In de Tweede Wereldoorlog vormden de vuurtoren en het omliggende bunkercomplex een verdedigingswerk in de Duitse Atlantikwall. Het verdedigingswerk werd aan het einde van de oorlog bemand door een bataljon Georgische krijgsgevangenen in Duitse dienst. In 1945 lag de vuurtoren zwaar onder oorlogsvuur. De vuurtoren heeft een centrale rol gespeeld bij de opstand van de Georgische krijgsgevangenen in 1945. De vuurtoren is toen zwaar beschadigd. Rond de oude, kapotte toren werd na de oorlog een nieuwe mantel gebouwd. De oude, kapotgeschoten toren is blijven staan binnen een nieuwe torenmuur. Dat is de reden dat de kogelgaten nog te zien zijn. Op de 4e verdieping kunt u tussen de twee muren door lopen. U kunt de vuurtoren tot de 6e verdieping beklimmen. Als u op de 6e verdieping bent, staat u op de omloop van de vuurtoren. Vanaf een hoogte van 45 meter boven zeeniveau geniet u vanaf de omloop van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Als het helder weer is zelfs Terschelling te zien.

Overige informatie
Het beklimmen van de trappen vergt een redelijke conditie, er is geen lift aanwezig.
Het pad naar de vuurtoren is drempelvrij, rolstoelgebruikers kunnen tot aan de vuurtoren komen.
Wandelwagens kunnen niet meegenomen worden in de vuurtoren.
Honden zijn niet toegestaan in de vuurtoren.
In verband met de veiligheid mogen er 50 mensen tegelijk in de toren aanwezig zijn.
Op drukke dagen kan het voorkomen dat u even moet wachten tot er weer plek is.

Openingstijden
De vuurtoren is van november t/m februari op woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. In de vakanties is de vuurtoren dagelijks geopend.
Van maart t/m oktober is de vuurtoren dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.
De laatste toegang tot de vuurtoren twintig minuten voor sluitingstijd.

Entree
De entreeprijs voor een bezoek aan de vuurtoren bedraagt € 4,50 per persoon.
Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee naar binnen.
Prijzen zijn van 2017.

Adres Vuurtoren Eierland
Vuurtorenweg 184
1795 LN De Cocksdorp
Telefoon: 0222 – 317 741
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van de Vuurtoren te gaan


Voor meer foto's van de vuurtoren, zie: foto's De Cocksdorp.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Hét symbool van Texel is de rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland vlakbij De Cocksdorp. Na een trap van 153 treden sta je 45 meter boven zeeniveau op een omloop met een schitterend uitzicht over de zee. Meer informatie over de Vuurtoren van Texel lees je hier? Lees je mee? #vuurtoren #vuurtorentexel #decocksdorp #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment