JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Negen kilometer ten oosten van de stad Chiang Mai ligt, aan de Highway nr. 1006, Borsang. Het dorp was ooit een deel van de oude Lanna Koninkrijk. Het wordt ook wel umbrellavillage genoemd. Dit omdat Borsang bekend staat om de handgemaakte parasols die gemaakt worden van bamboe en riet rijstpapier. Al generaties lang worden hier parasols gemaakt.

De monnik In Tha zou volgens de overlevering tijdens een van zijn reizen naar de Birmese grens, een paraplu aangeboden hebben gekregen. Deze monnik bezocht dit gebied om er te mediteren. In een dorp zag hij hoe de paraplu's van papier werden gemaakt. Hij beschreef heel precies hoe het proces in zijn werk ging en nam zijn aantekeningen mee naar Borsang (Bo Sang). Hier werd een begin werd gemaakt om het procedé zoals dat door de monnik In Tha was opgetekend. Sinds die periode zijn er heel veel verschillende stijlen ontwikkeld. Tegenwoordig worden de parasols voor iedereen geproduceerd, terwijl ze eerder voornamelijk en alleen voor de rijken en monniken werden gemaakt.

Borsang nabij Chiang Mai

Het maken van deze parasols is een zeer bewerkelijk proces. Elk onderdeel van de parasol afzonderlijk moet handmatig gemaakt of bewerkt worden. De parasols worden gemaakt van bamboe en riet rijstpapier en voor vakmensen vakkundig voorzien van vele prints en patronen. Het maken van deze parasols is de belangrijkste bron van inkomsten geworden voor de inwoners van Borsang.

Borsang zelf stelt niet veel voor, het is slechts een kleine groep van winkels, werkplaatsen en huizen. Er is een constante stroom van toeristen. De industrie wordt nu omringd door de commercie. In het Umbrella Making Centre, aan de rechterkant direct na de grote rode stadspoort kunnen de toeristen en andere bezoekers de arbeidsintensieve techniek die komt kijken bij het maken van de parasolconstructie bekijken. In de souvenirwinkels worden de paraplu's verkocht. U vindt in de buurt van de souvenirwinkels kunstenaars die tegen betaling van wat bath's op elk object hun ontwerpen en schilderingen aanbrengen. Deze vakmensen hebben nog geen twee minuten nodig om een door u gekozen motief op uw tas of t-shirt aan te brengen. In de winkels kunt u daarnaast waaiers, handwerk van stro, zilverwerk, producten van teak en bamboe, celadon (verfijnd soort aardewerk dat op speciale wijze is geglazuurd) en lakwaren kopen. De kwaliteit varieert van prullig tot voortreffelijk. Ook kunt u in de winkels schrijf- en schetsblokken van sa-papier kopen. Deze zijn gemaakt uit de vezels van de bladeren van de papiermoerbeiboom. In Chiang Mai is dit prachtige, grofkorrelige papier bij enkele kraampjes op de benedenverdieping van de Chiang Mai nachtbazaar en bij HQ, een papierspeciaalzaak te koop.

De parasolmarkt die elk jaar op het einde van januari gehouden wordt, is een hoogtepunt van Borsang. Het Bo Sang Umbrella Festival bestaat uit een kleurrijke paraplu-optocht met een processie. Dit festival is een zeer Thaise aangelegenheid, ondanks het feit dat het heel toeristisch klink.


Voor meer foto's van Borsang, zie: foto's Chiang Mai en omgeving.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens mijn rondreis mocht Borsang bij Chiang Mai niet ontbreken. In Borsang liet ik een waaier met mijn naam in het Thais maken. Hier lees je de informatie over Borsang in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Borsang? #chiangmai #borsang #thailand #waaier #parasol #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment