JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Chiang Mai heeft zich tot een belangrijk toeristisch centrum ontwikkeld. Dit dankzij oude tempels, kunsthandwerk, kook- en meditatiecursussen, het brede aanbod aan mogelijkheden voor uitstapjes en trektochten naar de bergvolken. Veel Thai houden van Chiang Mai (de bijnaam is de roos van het noorden) vanwege de aparte festivals, de 14e eeuwse tempels, de schitterende landschappen, het aparte eten en een aangenaam koel klimaat in de winter. Chiang Mai ligt 700 kilometer ten noorden van Bangkok aan de rivier de Ping. Chiang Mai is de belangrijkste stad in het noorden van Thailand. Chiang Mai betekent Nieuwe Stad.

De nieuwe stad strekt zich tot ver buiten de oude stadsmuren uit. Het grote stadsverkeer maakte de aanleg van een 'superhighway' noodzakelijk. In de Oude Stad, dat vroeger helemaal omsloten was door een 2x2 km metende stadswal, kunt u nog altijd mooie tempels en houten huizen bekijken. De laatste jaren zijn de vijf stadspoorten herbouwd en de vestinggracht is hersteld. In de zuidwesthoek vindt u het park Suan Buak Had. Tussen de Tha Pae Gate en de rivier de Ping is de moderne wijk ontstaan, vooral langs de Tha Pae Road.

Plattegrond van Chiang Mai

Er is over de vroegste geschiedenis van Chiang Mai en Noord-Thailand weinig bekend. Prins Mengral was een afstammeling van de Thai en de Lan Na. Hij had een aantal kleine stammen onder zich weten te verenigen. Vanuit zijn steunpunt bij Chiang Saen aan de rivier de Mekong rukte hij op naar het zuiden. Hier stichtte hij in 1262 zijn eerste hoofdstad Chiang Rai. In 1292 slaagde hij er in om het oude koninkrijk van de Mon, Haripunchai (Lamphun), te verslaan. Hij stelde vast dat zijn nieuwe rijk Lan Na Thai (een miljoen rijstvelden) een andere hoofdstad nodig had. Met hulp van twee bondgenoten, koning Ramkamhaeng van Sukhothai en koning Ngam Muang van Phayao, begon Mengral in 1296 met de bouw van zijn nieuwe hoofdstad. Hij stierf in 1317. Chiang Mai werd algemeen erkend als hoofdstad van het grootste deel van het gebied ten noorden van Sukhothai. In het zuiden kwam het koninkrijk Ayutthaya op. Deze stad werd in het begin van de 14e eeuw een bedreiging voor de zuidelijke grenzen van het rijk Sukhothai. Sukhothai werd in 1378 door het Ieger van Ayutthaya overwonnen. De Gouden Eeuw van Lanna was in de 15e eeuw. In 1477 werd de 8e boeddhistische concilie bij Chiang Mai gehouden. Dit concilie hield zich bezig met het verbeteren van de boeddhistische geschriften. In 1449 werd de voorheen onafhankelijke stadstaat Nan, de hoofdstad van een Thai Lue volk, aan het rijk toegevoegd. Het noordelijke en het zuidelijke rijk leverden vele veldslagen in de volgende twee eeuwen. Buurland Birma breidde zijn macht steeds meer uit. In 1556 wisten de Birmezen Lan Na Thai te veroveren. Chiang Mai werd daarna twee eeuwen lang door Birmaanse vorsten geregeerd. De stad stond in die periode gedurende korte tijd onder het bestuur van Ayutthaya. De Birmezen veroverden en plunderen in 1767 de stad Ayutthaya. De Thai hergroepeerden zich onder hun nieuwe leider Taksin. In 1775 waren de Birmezen teruggedrongen en waren Ayutthaya en Chiang Mai veroverd. Chiang Mai werd net als Ayutthaya een dode en verlaten stad. De overgebleven inwoners trokken zuidwaarts naar Lampang. In 1796 herwon de zijn vroegere status als hoofdstad en marktplaats van het noorden. In de jaren rond 1800 liet koning Chao Kawila verdedigingsmuren rond de stad bouwen. Onder de koningen die trouw bleven aan het gezag in Bangkok, bleef Chiang Mai daarna ruim een eeuw de meest noordelijke buitenpost van het nieuwe, tot 1932 onafhankelijke Siam. De stad Chiang Mai breidde zich uit. Er kwam door de handel en cultuur een grote bloei. In 1921 bereikte de aangelegde spoorweg vanuit Bangkok Chiang Mai. In 1927 reed de Thaise Koninklijke familie op olifanten de stad in. Dit was het eerste Koninklijke bezoek uit Bangkok. Chiang Mai werd in 1933 officieel een deel van Siam, het huidige Thailand. In de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkelde het toerisme naar Chiang Mai zich heel sterk. Het straatbeeld laat een levendige handel van lokale producten zien. Ook de ontelbare tempels hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen.

De binnenstad van Chiang Mai alleen al telt meer dan 100 tempels. En nog eens 200 tempels liggen in de directe nabijheid van de binnenstad. De tempel Wat Phra Singh (Leeuwengodtempel) is gevestigd aan Sam Lan Road. Deze tempel dateert uit 1345 en is één van de belangrijke plaatsen van het Songkran festival als de Phra Buddha Singh als heiligste Boeddha van het noorden wordt gewassen. Ook de Lai Kham Kapel is zeer interessant. Deze kapel is voorzien van mooi houtsnijwerk en muurschilderingen in de Lanna Stijl.

De Wat Duang Dok bevindt zich aan Suthep Road. Deze tempel stamt uit de 14e eeuw. De tempel is gebouwd in een tuin van de Lanna Thai-monarchen. Het is een favoriete plaats voor fotografen, in het bijzonder vanwege de schitterende zonsondergang en de 500 jaar oude bronzen Boeddha. De witte chedi's bevatten as van de voormalige Koninklijke familie van Chiang Mai. Een belangrijk kenmerk is een enorme klokvormige chedi die is gebouwd door koning Ku Na.

De Wat Chiang Man ligt binnen de oude ommuurde stad aan Ratchaphakhinai Road en is de oudste tempel in Chiang Mai. De tempel dateert uit 1296. Deze tempel was de woning van Koning Mengral, hij was de stichter van Chiang Mai. De tempel is bekend vanwege zijn fijne chedi die wordt ondersteund door de rijen van olifant steunberen en een prachtige kapel. Binnen zijn de oude Boeddha beelden van Khao Phra Kaeo, een kleine kristallen beeldje dat het vermogen om regen te brengen en Phra Sila Khao. Aan de linkerkant van de chedi is een kleine bibliotheek dat is geschilderd in schreeuwerige kleuren. Hier vindt u ook een oude bot, een 19e eeuwse Lanna houten structuur met een mooie collectie bronzen beelden.

De Wat Chedi Luang aan Phrapokklo Road is de grootste chedi van Chiang Mai. De tempel is 98 meter lang en 54 meter breed. De tempel is in 1481 gebouwd, maar het is deels als gevolg van een aardbeving in 1545 ingestort. In 1990 werd de tempel gedeeltelijk gerestaureerd. De Wat Chedi Luang is een van de tijdelijke verblijfplaatsen van de Emerald Boeddha (Smaragden Boeddha), die zich in de Wat Phra Kaeo in Bangkok bevindt. In 1995 werd een kopie van het beeld bijgezet in het oostelijk deel van de herbouwde chedi. Rondom de chedi ziet u olifanten op ware grootte die moeten helpen de chedi en daarmee ook de koning naar de hemel te tillen. In de zuidwestelijke hoek zijn de meeste bewaard gebleven olifanten te zien. De Wat Ku Tao ligt in de buurt van het Chiang Mai Stadion.

De Wat Ku Tao is opmerkelijk vanwege zijn ongebruikelijke bolle chedi in de vorm van een watermeloen. De vorm is een gevolg van de Chinese invloed. Deze chedi is rond de 16-17e eeuw gebouwd om de as van een Birmese heerser van Chiang Mai te bewaren.

De Chiang Mai Night Bazaar is een grote attractie in de stad. Deze markt ligt tussen de Th Chang Khlan, de Th Tha Phae tot aan Th Si Donchai tussen de Old City en de Mae Ping Rivier. U kunt hier een enorme variëteit aan Noord- en Noordoost-Thaise producten kopen. Deze producten zijn gemaakt door ambachtslieden uit de stad, maar ook door bergvolkeren. De verkochte producten variëren van namaakkleding tot bronzen Boeddha's, en van handbeschilderde parasols tot echt antiek. De meeste producten worden vanuit stalletjes verkocht. Bijzonder is dat de bergstam Akha over de markt rondlopen om hun waar te verkopen. U kunt hier heerlijk eten. De prijzen voor handgemaakte producten en andere souvenirs zijn in Chiang Mai veel lager dan bijvoorbeeld in Bangkok. Ook zijn er een aantal winkeltjes, zoals Thai Tribal Crafts, waar artikelen van bergvolkeren verkocht worden. Een groot deel van de opbrengst gaat dan ook rechtstreeks naar deze volkeren toe, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De Night Bazaar is dagelijks van 18.00 uur tot 22.30 uur geopend.

Portrettekening op de nightbazar in Chiang Mai

De Wat Phra Doi Suthep is een tempel buiten Chiang Mai. Dit is belangrijkste en meest zichtbare herkenningspunt van de stad. De tempel kijkt vanuit een begroeid berggebied uit over de stad. De Wat Phra That Doi Suthep ligt 15 kilometer van Chiang Mai, op 3.520 voet boven zeeniveau. De tempel dateert uit 1383. U bereikt de tempel door het beklimmen van een steile Naga trap met 290 treden. U kunt ook met een soort lift/kabelbaan omhoog. De gouden pagode van de tempel bevat heilige Boeddha relikwieën. Boedhistische pelgrims vanuit de hele wereld komen naar deze tempel. Vanaf het tempelcomplex heeft u een schitterend uitzicht over Chiang Mai stad en omgeving.

De Chiang Mai dierentuin ligt op de begroeide heuvels van de Suthep berg. Hier vindt u een fascinerende collectie Aziatische en Afrikaanse zoogdieren en vogels. Deze dierentuin is één van de grootste in Thailand. Er zijn ook speciaal aangelegde parken met meertjes en watervallen. Eén van de bezienswaardigheden zijn twee pandaberen die door China aan Chiang Mai als cadeau werden geschonken.


Voor meer foto's van Chiang Mai, zie: foto's Chiang Mai en omgeving.

 

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Chiang Mai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten op en ook in de directe omgeving is heel veel te zien. Alles over Chiang Mai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangmai #thailand  #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment