JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De stad Chiang Rai ligt in de meest noordelijke provincie van Thailand op bijna 800 kilometer van de hoofdstad Bangkok en 180 kilometer van Chiang Mai. Chiang Rai wordt gezien als een goed alternatief voor de toeristische stad Chiang Mai. Chiang Rai wordt de toegangspoort naar de Gouden Driehoek genoemd. Het landschap rond Chiang Rai wordt gekenmerkt door bergen en er zijn nog veel kleine bergdorpjes waar oude bergstammen wonen.

In 1262 is Chiang Rai door koning Meng Rai gesticht. Chiang Rai was de eerste hoofdstad van Lanna Thai (het koninkrijk van een miljoen rijstvelden). De stad werd gesticht op de plek waar koning Mengrai na een lange jacht aan de voet van de Doi Tong zijn prijsolifant wist terug te vangen. Mengrai zou hier vandaag zijn rijk 30 jaar hebben geregeerd, maar historici trekken dit in twijfel. Zij gaan er vanuit dat Mengrai in 1290 zijn hof rechtstreeks van Ngon Yang naar Chiang Mai heeft verplaatst. In 1432 werd de Boeddha van Smaragd, de meest geëerde Boeddha figuur van Thailand, bij een aardbeving in Chiang Rai ontdekt. In 1786 werd Chiang Rai, onder koning Rama I, voorgoed bij het toenmalige Siam gevoegd. Chiang Rai is sindsdien als meest noordelijke provincie lang geïsoleerd geweest. Het gebied rond de Gouden Driehoek, op de grens met Laos en Myanmar/Birma, is een bekend smokkelgebied voor opium. In de gebieden rond Chiang Rai was dit tot het verbod in 1942 één van de belangrijkste inkomstenbronnen. Chiang Rai is ooit de verblijfplaats geweest van de twee heiligste beelden van Thailand: de Smaragden Boeddha (die zich nu in Bangkok bevindt) en de Phra Singh Boeddha (waarvan onzeker is of het echte exemplaar nu in Bangkok, Chiang Mai of Nakhon Si Thammarat wordt bewaard). U vindt replica’s van beide beelden in de Wat Phra Kaeo en de Wat Phra Singh in Chiang Rai.

De belangrijkste tempel is de Wat Phra Kaeo. Deze tempel heette oorspronkelijk Wat Phra Yia, de 'Tempel in het bamboewoud'. In 1434 werd na een blikseminslag in de chedi de Smaragd-Boeddha ontdekt. De Wat Phra Yia kreeg toen zijn nieuwe naam. De smaragd Boeddha was gemaakt van jade en niet van smaragd, maar dit maakte de vondst niet minder kostbaar. Volgens de overlevering werd eerst een beeld van gips gevonden. Dit gips brokkelde eraf en het kostbare, 65 cm hoge, Boeddhabeeld werd zichtbaar. Sinds 1991 staat in een nieuwe schrijn een kopie van de Jade Boeddha, gemaakt van Canadees jade. Dit ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de koningin. Het beeld is heilig, en daarom komt de koning drie keer per jaar, speciaal voor dit beeld, naar Chiang Rai om de Boeddha het seizoenskleed om te doen (een voor de zomertijd, een voor de regentijd, en een voor de wintertijd). De tempel is vooral te herkennen aan het houtsnijwerk en de constructie van het laaghangende dak.

In het Hilltribe Museum and Handicraft Center kunt u een diashow en een tentoonstelling over het leven van de zes belangrijkste bergvolken (bijv. Karen, Akha, Longnecks) van de regio zien. De opbrengst komt ten goede aan deze bergvolken. Het geeft een mooi inzicht in de geschiedenis van de verschillende stammen. In het museum ziet u ook gereedschappen en handwerken die karakteristiek zijn voor sommige van deze stammen.

Het King Meng The Great Monument is een monument dat de stichter van Chiang Rai, koning Meng Rai, vereert. Het monument vindt u aan de buitenrand van de stad naast de noordelijke weg naar Mae Chan. Zijn standbeeld is indrukwekkend en ter nagedachtenis aan hem ziet u veel inwoners uit respect vaak langskomen om bloemen en olifantsbeeldjes hier neer te leggen.

De Mae Kok rivier is 130 kilometer lang en stroomt door het hart van Chiang Rai. De rivier is een van de belangrijkste transport routes voor de provincie Chiang Mai. De rivier passeert verschillende bergstammen en olifantenkampen.

De klokkentoren vindt u midden in het centrum. Het is een bizar bouwwerk waar 's avonds ieder uur een sound- & lightshow wordt opgevoerd. De straat voor en achter deze klokkentoren is rijkelijk versierd met Lanna stijl ornamenten en feestelijke verlicht.

De klokkentoren van Chiang Rai

Bij een bezoek aan de Wat Chet Yot moet u niet nalaten om de mooie en welgevormde chedi met de zeven spitsen te gaan zien. De chedi is een exacte kopie van die van Chiang Mai. De chedi is naar het voorbeeld van de tempel in de Indiase stad Bodghaya gebouwd. Hier openbaarde Boeddha zich. De spitsen symboliseren de zeven weken die Boeddha in de Indiase tempel doorbracht. Er is een gebedsruimte met in het aangrenzende gebouw een bijzondere plafondschildering.

De Wat Phra Singh is een mooi voorbeeld van de religieuze architectuur van Lana Tai. U ziet hier het beeld van de Phra Buddha Sihing. Deze tempel is gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw. Het is een van de oudste Boeddhabeelden van Noord Thailand. Bezienswaardig zijn de gebedsruimte met fraaie muurschilderingen en de gouden Chedi. Het Boeddhabeeld in de gebedsruimte is een kopie van het beeld dat u terugvindt in de Chiang Mai Phra Singh tempel.

De Wat Rong Khun Tempel staat bekend als de Witte tempel. De Witte tempel is door de kunstenaar Chalermchai Kositpipat gebouwd. In 1998 is hij met de bouw van de tempel begonnen en tot heden wordt het tempelcomplex steeds verder uitgebreid. De realisatie van een droom van deze kunstenaar is een echte toeristische attractie van naam te worden, zeker voor de Thai uit Bangkok, hoewel de tempel ook voor religieuze doeleinden gebruikt wordt.

Op de kleurrijke en levendige avondmarkt van Chiang Rai vindt u talrijke souvenirkraampjes en eetstalletjes en u kunt hier naar muzikanten luisteren. Ook de ochtendmarkt, waar leden van bergstammen in vol ornaat naartoe komen, heeft zijn charme.


Voor meer foto's van Chiang Rai, zie: foto's Chiang Rai en omgeving.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

Bewaar op Pinterest


Ook Chiang Rai mag tijdens je reis door Thailand niet ontbreken. In Chiang Rai en het noorden van Thailand is genoeg te zien en te beleven. Alles over Chiang Rai heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #chiangrai #thailand  #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment