Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Chinatown in Bangkok

Mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand begon in de Thaise hoofdstad Bangkok. Op dag 3 bezocht ik de wijk Chinatown, een wijk in Bangkok. Chinatown Bangkok is één van de populairste bezienswaardigheden in Bangkok en het behoort tot de oudste en grootste Chinese wijken ter wereld. Chinatown is de historische Chinese wijk. De wijk wordt aan één zijde begrensd door de Chao Praya rivier en aan de andere kant door Charoen Krung Road. Achter de grote straten vindt u taoïstische tempels, oude krakkemikkige apotheken met traditionele Chinese geneesmiddelen, juweliers met hoge stapels kettingen en halsbanden en nauwe steegjes volgepropt met allerlei soorten marktstalletjes en verkopers van curiosa. Chinatown is een aanslag op uw zintuigen. De straten in de wijk zijn gevuld met een kleurrijke mix van langsrijdende tuktuks en de honderden marktkraampjes verspreiden soms bedenkelijke geuren. Vanuit de vele Chinese tempels hoort u gebeden. Een bezoek aan deze drukke wijk in Bangkok is een must. In Chinatown komt u ogen en oren te kort.

Inhoudsopgave

Ligging

Deze historische wijk ligt in het oude centrum van Bangkok tussen de Chao Praya rivier en het Hua Lampong treinstation. De Chinese wijk bevindt zich tussen de straten Yawarat en Sampeng Road. Een grote Chinese poort markeert de toegang tot het Ong Ang kanaal.

Geschiedenis

De eerste Chinezen die naar Siam (de vroegere naam van Thailand) kwamen waren voornamelijk arme boeren die op zoek waren naar werk.

Chinatown is één van de oudste wijken van Bangkok. Koning Rama I trok om veiligheidsredenen vanuit Thonburi, de voormalige hoofdstad, naar Rattanakosin. Hij maakte Thonburi de hoofdstad van Thailand. De Chinese handelaars werden verzocht om het gebied te verlaten. De Chinezen kwamen daardoor lager aan de rivier te wonen. Koning Rama I wilde hier het Grand Palace en de Wat Phra Kaew bouwen. In 1782 werd Bangkok als de hoofdstad van het Rattanakosin koninkrijk. Chinatown werd de thuisbasis van de voornamelijk Teochew-immigranten. De Chinese bevolking werd al snel de dominante etnische groep in Bangkok.

Door de bouw van het Grand Palace en de Wat Phra Kaew verplaatsten de kooplieden hun winkels naar het zuiden van Bangkok. De nieuwe nederzetting kwam in het moerassige gebied tussen de Wat Samprueng en de Wat Sampeng te liggen. De nederzetting kreeg de naam Sampeng. Aangezien Sampeng dichtbij de rivier en de belangrijkste kanalen lag, ontwikkelde de wijk zich al snel tot een levendig handelscentrum. Er werden vooral geïmporteerd voedsel en Chinese producten verkocht. De handelswijk breidde zich landinwaarts uit en slokte ook Yaowaraj, Charoen Krung en Songwat op. De eerste zaken werden aan de nauwe Sampeng Lane gevestigd. Dit was overdag een winkelstraat en ’s nachts een opiumzone. De meeste illegale praktijken zijn verdwenen, maar er is genoeg te zien en te ruiken om dit een van de meest exotische hoeken van de stad te maken.

Een bezoek aan Chinatown is bepaald geen rustige wandeling, hiervoor is het er te druk en meestal ook te heet. Chinatown is een belevenis. Chinatown herkent u onmiddellijk aan de Chinese lettertekens die overal op uithangborden en advertenties te zien zijn.

Chinatown in Bangkok

Plattegrond van Chinatown in Bangkok

Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals tempels en winkels in Chinatown. Enkelen bekende plekken zijn: 

Tempels

  • Boonsamakan Vegeratian Hall (Krai Soi) is een kleine en vredige, oude gele tempel met Chinees houtsnijwerk. Dit is te zien in het portaal bij de ingang en binnen rond de altaren. De afbeeldingen stellen draken en andere mythologische wezens voor. U vindt hier ook miniatuurreproducties van traditionele operascènes en beschilderde tegels met Chinese legenden erop. Aan beide kanten van de hoofdaltaren leiden deuren naar zijkamers, crypten, en privévertrekken.
  • Het Kun Do Heiligdom ligt op het Soi Isara Nuphap. Het heeft een grote grijnzende paardenkop die geluk zou brengen voor hen die geluk zou brengen voor hen die offergaven van groenten geven.
  • De Wat Traimit/Gouden Boeddha ziet u aan het zuidpunt van Chinatown aan de overkant van een kanaal bij treinstation Hua Lamphong. Het complex ziet er uit als een verwaarloosde valstrik voor toeristen en het beeld zelf is niet duidelijk herkenbaar. Er wordt beweerd dat het de grootste gouden Boeddha ter wereld zou zijn. Het beeld dateert uit de 13e eeuw en is vier meter hoog en weegt ongeveer 5,5 ton. Het beeld zou uit massief goud zijn gemaakt. De Gouden Boeddha wordt omringd door kaarsen, lotusbloemen en wierook. Zijn mooi geproportioneerde lichaam is een goed voorbeeld van de kunst uit Sukhothai. Boeddha was volgens de legende lang verborgen onder een stuklaag, totdat het in 1955 van een hijskraan viel en er een metalen binnenkant te voorschijn kwam. Het beeld is waarschijnlijk in een ander deel van Thailand gemaakt. Om het beeld tegen roof door Birmaanse invallers te beschermen, werd het gouden beeld voorzien van een laag pleisterwerk en zo bleef het eeuwenlang onopgemerkt. De waarde van deze Boeddha wordt geschat op 10 miljoen $.
  • Voor de Wat Mangkon Kamalawat/Drakenbloemtempel hebben de Chinezen veel eerbied. Het centrale complex heeft een fascinerende collectie religieuze iconen, van een dikke Boeddha tot taoïstische godheden. Hier komt een constante stroom gelovigen naar toe om hun offergaven bij de altaren van deze tempel achter te laten. Deze tempel is belangrijk voor de mahayanaboeddhisten. Als u door de 2e poort met de keramische gevels met Chinese draken loopt, komt u vier grote standbeelden van onheilspellende wijze mannen met baarden tegen. Deze mannen dragen elk een symbolisch attribuut: een parasol, een pagode, een slangenkop of een mandoline. In de ruimte achter de beelden ziet u een reeks Boeddhabeelden in oranjegele gewaden. De kamer is ingericht met goudkleurig schilderwerk, roodgelakt hout, lantaarns en met parelmoer ingelegde muurpanelen. Op het terrein zijn kramen met religieuze attributen, een raam met Chinese geneesmiddelen en een waarzegger te vinden.
  • De Sri Guru Singh Sabah Tempel ligt in Little India. Deze tempel is in 1932 gebouwd voor de Indiaanse Sikhs die naar Thailand zijn geëmigreerd. De Sikh tempel is te herkennen aan de witte poort en gouden koepels. Het interieur is niet heel uitbundig. U kunt hier gewoon naar binnen lopen en de kledingvoorschriften zijn bijna hetzelfde als in de Thaise tempels. Vrouwen en mannen moeten hier ook hun haren bedekken (sjaaltjes zijn gratis te leen). Het kan misschien een beetje vreemd voelen om zomaar naar binnen te gaan maar de mensen zijn zeer gastvrij en u bent van harte welkom! Elke ochtend wordt er voor ieder die dat wil een gratis vegetarisch ontbijt (Indian Curry) geserveerd.
  • De Wat Chakrawat Temple (Wat Chakrawatrachawat Woramahawihan) wordt ook wel de krokodillen tempel genoemd. Er leven 3 krokodillen in deze tempel. Er is een krokodil te zien waarvan het gerucht gaat dat hij een jonge monnik heeft opgegeten. Deze krokodil leeft niet meer, is opgezet en in een vitrine geplaatst. Het gerucht gaat dat de krokodillen in deze tempel te zien zijn om meer aandacht voor de tempel te krijgen (meer aandacht = meer donaties).
  • De Soi Heng Tai Mansion is een bijzonder huis. Dit huis werd meer dan 200 jaar geleden gebouwd. Het is één van de laatste oude traditionele Chinese huizen. Omdat grond in Chinatown veel geld waard is, zijn veel huizen voor hoge prijzen verkocht. De eigenaar van Soi Heng Tai weigert dit. Het huis is flink verouderd, maar dat is precies wat het zo speciaal maakt. Het is alsof de tijd heeft stil gestaan. Om de kosten van het onderhoud te kunnen betalen zijn de nakomelingen (die er nog steeds wonen) een duikschool begonnen. Op het binnenplein staat dan ook een zwembad waar de duiklessen worden gegeven. U mag het huis bekijken, de entree is gratis maar een consumptie in het café is verplicht.
Chinatown in Bangkok

Straten

  • In Thanon Yaowarat hangen op sommige plekken zoveel Chinese uithangborden dat u zich in Hongkong waant. De straat is het meest bekend om haar goudwinkels, die allemaal op elkaar lijken en overwegend rood geschilderd zijn, de kleur van geluk. Het interieur van de winkels wordt gekenmerkt door veel spiegels en neonlicht. De dagprijzen van het goud worden met de hand op de ruiten geschilderd. Aan de noordzijde staat het beroemde ‘Huis met de Zeven Verdiepingen’ dat tot in het midden van de 20e eeuw een bloeiend bordeel was.
  • Sampeng Lane is ook bekend onder de naam Soi Sampeng of Soi Wainit I. Deze straat loopt evenwijdig aan de rivier en het is de eerste straat van Chinatown. De straat is in de jaren 1870-1880 aangelegd. De straat is een kilometer lang. Deze straat biedt u een unieke ervaring voor al uw zintuigen en telt een aantal opmerkelijke winkels. Stoffen en kleding hebben hier de overhand en aan het westelijke uiteinde van de straat bevindt zich de Pahurat kledingmarkt, vol zijden en batik kledingstukken. In de Sampeng Lane is een straat waar van alles tegen bodemprijzen wordt aangeboden. Dit kan zijn van Chinese zijden pyjama’s tot computergames. De steeg is opgedeeld in secties met vergelijkbare waren. Zo vindt u aan de oostkant vooral goedkope sieraden en haaraccessoires, daarna ziet u de kramen met keramiek en Chinese lantaarns en vervolgens schoenen, kleren en in de buurt van Pahurat, stoffen, fournituren en accessoires.
  • De Soi Na Na is een zijstraat in Chinatown. Dit is een straat met een aantal bijzondere en hippe bars en restaurants. De bars en restaurants onderscheiden zich van de rest van de bars en restaurants door bijvoorbeeld een bijzonder creatieve inrichting en gerechten zoals het Wallflower Cafe of de TEP BAR (Cultural Bar of Thailand) waar de Thaise cultuur (letterlijk) een bijzondere boost gegeven wordt. De TOT staat bekend om zijn Gin Cocktails en behoort tot de 50 beste bars in Azië.

Winkels/markten

  • De Talaad Kao/Oude Markt kunt u het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Dan komen hier de Chinese kooplui en huisvrouwen om hun producten, gevogelte en verse zeevruchten te verhandelen. Voor 10.00 uur is hier de meeste actie te zien. Het maken van lampionnen, een oud ambacht dat bijna helemaal is verdwenen van de Thaise bodem, overleeft in het steegje bij Soi Isara Nuphap.
  • Nakon Kasem was de dievenmarkt. Hier worden geen gestolen goederen meer verkocht,  tweedehandse producten zoals antieke camera’s, amuletten en zelfs tweedehands schoenen. De Nakon Kasem ligt tussen Yaowarat en Charoen Krung Road aan de westelijke kant van Chinatown.
  • Old Siam Plaza is gevestigd in een art deco complex aan de westelijke kant van Chinatown. Old Siam Plaza bestaat uit 3 etages met kleding, schoenen, stoffen en accessoires. Boven in het Old Siam complex vindt u winkels die gespecialiseerd zijn in Thaise zijde en trouwaccessoires. Aan de andere kant van het gebouw kunt u messen, jachtgeweren en pistolen kopen.
  • De Sampeng Markt bestaat uit een langgerekte smalle steeg die parallel loopt aan de Yaowarat Road. De hele steeg is aan beide kanten volgepakt met kleine shops met van alles wat u maar kunt bedenken, tassen, kleding, schoenen, speelgoed, cosmetica enz. De getoonde prijzen laag. De Sampeng Market is een zeer oude markt en het eerste handelscentrum van de eerste Chinese immigranten. Veel oude chinezen huizen zijn dan ook omgebouwd tot kleine shops Als u voor 10.00 uur de Sampeng Market bezoekt is de kans grot dat u boeddhistische monniken op de markt tegenkomt. Zij halen aalmoezen op.
  • De Tang To Kang goudwinkel is een gammel, maar fascinerend gebouw met zeven woonlagen. Het gebouw is door een Nederlander ontworpen en was ooit de plek waar de hele buurt goud kon wisselen.
  • De Food Night Market in Chinatown begint rond 17.00 als de tafels, plastic krukken en food stalls worden uitgestald en de restaurants hun deuren openen. U kunt hier alle soorten fruit, sappen, noedels, dim sum, vis en van alles op een stokje kopen en natuurlijk ook de authentieke Chinese en Thaise gerechten.
Op straat in Chinatown in Bangkok

Andere bekende plekken in Chinatown

  • De Pei Ying School ligt bij Sampeng Lane. Het een lagere school die door Chinese immigranten in 1916 is opgericht. Dit om hun taal en gewoonten te onderhouden.
  • In de Luang Kocha Moskee verzamelen de Indiase gemeenschap en moslims zich iedere vrijdagmiddag. Er bevinden zich oude islamitische grafstenen op de begraafplaats achter de moskee.
  • Odeon Circle is de voormalige rotonde aan het begin van Yaowarat Road. Het is de plek waar de Chinatown Gate in 1999 gebouwd is ter gelegenheid van de 72e verjaardag van de toenmalige koning.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Chinatown in Bangkok bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Eten en drinken in Chinatown

De geur van eten en drinken komt u in Chinatown van verre tegemoet. Hier wordt veel op straat gegeten en gekookt waardoor u de specerijen, verse groente en vleesgeuren overal ruikt. Het eten, het streetfood van Bangkok, wordt gezien als het beste streetfood van de wereld. Daarnaast zijn er ook bars en restaurants waar u heerlijk kunt eten of een drankje kunt drinken, zoals bij Grand China Princess aan Yaowarat Road. Vanuit dit restaurant op hoogte heeft u een panoramisch uitzicht over Bangkok. Na 2 uur heeft het restaurant een rondje van 360° gedraaid en heeft u alles van Chinatown gezien.

De afgelopen jaren heeft Chinatown heeft een aantal hotspots gekregen. Toeristen en inwoners komen speciaal naar de Chinatown Food Market om bij die ene foodkraam hun favoriete gerecht te bestellen. Alleen omdat ze het daar het allerlekkerst vinden. Lek & Rut Seafood, Yaowarat Toasted Bread, Pa Tong Go Food Stall Savoey en het stalletje van aowarat Toasted Buns behoren tot de meest bekende food stalls van Chinatown.

Tip: Hoe drukker het bij de kraam op straat is, hoe lekkerder het voedsel in de meeste gevallen!

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Met de Skytrain kunt u overstappen bij BTS Salea Deang (Silom line) op de Het MRT station Si lom. U stapt uit bij de 2e halte (halte Hua Lampong). Vanaf deze halte is het nog 1,4 kilometer lopen het centrum van Chinatown. Als u niet wilt lopen kunt hier een tuktuk nemen of overstappen op de MRT om Chinatown te bereiken.Vanaf het Hua Lampong treinstation en MRT station Hua Lampong kunt u de metro naar Wat Mangkom MRT nemen. Dit is slechts 1 halte. Bij het verlaten van het station staat u midden in Chinatown.

De Chao Praya River Express is de snelste manier om Chinatown te bereiken. U stapt uit bij halte nummer 5 (Rajchawongse). Vanaf de pier loopt u direct Chinatown binnen. Vanaf Khao San Road stapt u op bij halte nummer 13 (Phra Athit). Deze halte ligt op ongeveer 10 minuten lopen van Khao San Road. De Longtailboot naar Tha Ratchawong pier ligt op een paar honderd meter afstand van Yaowarat Road en Sampeng Lane. Per boot omzeilt u de drukte in Bangkok.

Met een taxi of tuktuk naar Chinatown rijden is ook een optie. Houdt er wel rekening mee dat het tussen 08.00 uur en 21.00 uur erg druk is in Bangkok. Overdag en een taxirit van Khao San Road naar Chinatown wel 50 minuten duren. Het makkelijkste is om u voor de poort af laten zetten bij Yaowarat Road.

Buslijnen 1, 7, 8, 37, 49 en 75 stoppen op Charoen Krung of op Worachak road (Thieves Market).

Openingstijden

Chinatown is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.

Entree

De entree voor Chinatown is gratis.

Adres

Chinatown
Yaowarat Road
Krung Thep Maha Nakhon
Bangkok
Thailand

Overnachten in Bangkok

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Bangkok overnachtte ik in het Narai Hotel aan de 222 Silom Road. De kamers zijn goed en ruim. Het ontbijt en diner zijn goed en uitgebreid. U kunt in de buurt een ommetje maken. Veel is er niet in de buurt te beleven. Op loopafstand van het hotel bevindt zich een halte van de skytrain.

Verblijft u liever in een ander hotel in Bangkok? Er zijn veel hotels in Bangkok.

Mijn kamer in het Narai Hotel in Bangkok

Beste reistijd voor Bangkok

De beste reistijd voor Bangkok is tussen november en maart. De wintermaanden zijn het koelst in Bangkok. In de wintermaanden is het ook druk in Bangkok met toeristen. Er zijn toeristen die er bewust kiezen om Bangkok en/of Thailand tijdens het regenseizoen (juni t/m oktober) te bezoeken. Het regent nooit de gehele dag, de hotels zijn goedkoper en het is minder druk in Thailand.

Bekijk ook: Foto’s van Bangkok

Bewaar op Pinterest

Chinatown in Bangkok is een must see als je de Thaise hoofdstad bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Chinatown in Bangkok is een must see als je de Thaise hoofdstad bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Chinatown in Bangkok is een must see als je de Thaise hoofdstad bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog
Chinatown in Bangkok is een must see als je de Thaise hoofdstad bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Chinatown in Bangkok is een must see als je de Thaise hoofdstad bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Chinatown in Bangkok is een must see als je de Thaise hoofdstad bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven