JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Wat Phrathat Doi Suthep is een boeddhistische tempel buiten Chiang Mai. De tempel wordt vaak Doi Suthep genoemd, al is dit de naam van de berg waar hij op gebouwd is. Meer over de Doi Suthep leest u in dit artikel.


Een echte aanrader nabij Chiang Mai is de Wat Pra That, ook wel de Doi Suthep Tempel genoemd. De Wat Phrathat Doi Suthep is een boeddhistische tempel. De tempel wordt vaak Doi Suthep genoemd, al is dit de naam van de berg waar hij op gebouwd is. De tempel wordt door de Thaise bevolking als heilig beschouwd.

Het zwaar vergulde tempelcomplex ligt 14 kilometer buiten Chiang Mai op de flank van de 1.300 meter hoge berg Doi Suthep en op 3.520 meter boven de zeespiegel. Dit heiligdom is via een lange trap met 304 treden te bereiken. De trap heeft Nagas (de mythologische 7-koppige slang) als leuningen. Het is gemakkelijker om de kabelbaan te nemen. Hiervoor betaalt u ongeveer 20 baht extra entree.

De tempel is in 1383 gebouwd en bevat relikwieën van Boeddha. De tempel is gebouwd op de plek waar de witte olifant van koning Ku Na in het jaar 1383 stierf. Een monnik vond het schouderblad van Boeddha en de Lanna koning Nu Naone liet de relikwie op een witte olifant leggen. Deze ontsnapte vervolgens in de jungle. De olifant liep de hele weg naar de huidige tempel waar hij ging liggen en overleed. Dit was het teken dat exact op deze plaats een tempel moest verrijzen. In de tempel ziet u een monument voor de olifant.

De centrale stoepa is het mooiste bouwwerk van Noord-Thailand. De chedi stamt uit de late 14e eeuw en werd in opdracht van Koning Ku Na gebouwd. U moet uw schoenen uittrekken, om het hoger gelegen terras te mogen betreden. Blote knieën of schouders kunt u bedekken met door de tempel verstrekte wikkeldoeken/sarongs. Dit terras is een toonbeeld van Thaise architectuur. Het is een combinatie van met rood, groen en goud afgewerkt houtsnijwerk, filigreinwerk en glanzende metaal. Dit wordt versterkt door het harmonieuze samenklinken van zacht tinkelende klokjes en het ratelende geluid van het schudden van toekomstvoorspellende stokjes. Het terras wordt omzoomd door de met schilderingen versierde open wandelgang van het kloostercomplex. In het centrale gedeelte staat het belangrijkste bouwwerk van de tempel, de chedi, met op elke hoek een ceremoniële gouden parasol. De oorspronkelijke chedi die koning Ku Na liet bouwen, werd in de 16e eeuw uitgebreid tot het imponerende, vergulde bouwwerk. De chedi van de Wat Phra That Haripunjaya in Lamphun diende als voorbeeld.

De trap naar Doi Suthep nabij Chiang Mai Detail in de tempel van Doi Suthep nabij Chiang Mai

Aan de torenspits hangt een beeldje in de vorm van een zwaan (hong). Deze hangt aan een kabel. Tijdens belangrijke boeddhistische festivals wordt een beker in de snavel van de zwaan gevuld met water. Deze zwaan wordt omhoog gehesen om het water over de chedi te laten stromen. In de chedi tegenover de noordwestelijke hoek is een oude foto te zien waarop de haan die hier ooit rondliep en bezoekers die op schoenen liepen, naar de voeten pikte. De vele biddende monniken en gouden Boeddha's geven de plaats een serene atmosfeer.

Het minst druk is het vroeg in de ochtend of in de namiddag. Het is een relatief kleine tempelcomplex. De tempel sluit om 19.00 uur. Bij helder weer hebt u vanaf de Wat Pra That Doi Suthep een schitterend uitzicht over Chiang Mai en zijn omgeving. In de vroege ochtend of late avond is het zicht het helderst. Helaas wordt de rust regelmatig verstoord doordat bezoekers de ontstemde klokken luiden die rondom het terras zijn opgesteld. Dit voor het geluk die dit zou brengen. Ook vindt u hier een manshoog beeld van de witte olifant die volgens de legende deze plek aanwees. Op de parkeerplaats vindt u talrijke souvenirkramen.

Vanaf Chiang Mai naar de tempel is het goede maar bochtige weg. U passeert een viewpoint over Chiang Mai en een aantal watervallen.


Voor meer foto's van Doi Suthep, zie: foto's Chiang Mai en omgeving.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.Bewaar op Pinterest


Tijdens mijn rondreis mocht Chiang Mai niet ontbreken. Hier lees je de informatie over de Doi Suthep tempel in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Doi Suthep tempel? #chiangmai #doisuthep #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis mocht Chiang Mai niet ontbreken. Hier lees je de informatie over de Doi Suthep tempel in de omgeving van Chiang Mai. Lees je mee over de Doi Suthep tempel? #chiangmai #doisuthep #thailand #jtravel #jtravelblogDeel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment