JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In dit artikel leest u alles wat u wilt weten over de Gouden Driehoek in het noorden van Thailand op de grens met Laos en Myanmar.


De Gouden Driehoek is de bergachtige streek ten noorden van de stad Chiang Rai met daarin de grenzen van Thailand, Birma en Laos. De naam De Gouden Driehoek komt van het feit dat de drie hier samenkomende landen verschillende muntsoorten hadden en goud werd gebruikt als internationaal en waardevast betaalmiddel, onder andere voor de handel en smokkel van opium. Het middelpunt van deze mythische driehoek is de plaats waar de rivier de Kok in de Mekongrivier stroomt. Aan de overkant ziet u het ondoordringbare berglandschap van Laos. Dit is vlakbij de plaats Chiang Saen. In dit gebied wordt een papaversoort geproduceerd waaruit waarschijnlijk de beste kwaliteit ruwe opium ter wereld wordt bereid. Maar liefst vijftig procent van alle opium dat in de wereld wordt gebruikt, wordt hier in de Gouden Driehoek geproduceerd. In geheime werkplaatsen vindt de bewerking plaats en vervolgens wordt de verkregen heroïne in het Westen verkocht. Dankzij het door koning Bhumibol opgezette programma voor de teelt van andere gewassen, zoals aardbeien, is het aandeel van de Thaise productie de laatste jaren iets kleiner geworden. Maar vanuit de naburige landen blijft de opium de Thaise zwarte markt overstromen. Khun Sa is nog altijd de 'opiumkoning' van de wereld. Hij heeft het gebied aan de Birmese zijde in handen. Hij vecht hier al jaren tegen de centrale regering van Birma, samen met zijn leger van Shans, een etnische minderheid in Noord-Birma. Dit alles om de autonomie in dit gebied te verkrijgen.

Plattegrond van de Gouden Driehoek

De opiumproductie in Thailand is nu vrijwel nihil, dankzij de inspanningen van koning Bhumibol en ook vanwege de Amerikaanse invloed op het drugsbeleid. Deze Amerikaanse invloed doet zich ook in Laos gelden. Vroeger werd hier nog meer dan driehonderd ton opium per jaar gewonnen. Birma is intussen het grootste opiumproducerende land geworden.

De Gouden Driehoek is op zichzelf niet zo interessant. Het niet meer dan een bocht in de rivier waar langs de weg een hotel en een aantal souvenirstalletjes staan en waar onder andere opiumpijpjes en producten uit Laos en Birma liggen uitgestald. Een goed uitzicht over de Gouden Driehoek hebt u vanaf de heuvel waarop een chedi en een vervallen viharn staat.

Vroeger was het gebied alleen via smalle bergpaden te bereiken. In 1920 werd door de regering de Phaholyothin Road aangelegd. Dit is de weg van Lampang naar het noorden. Het noorden was het traditionele woongebied van de sinds de 8e eeuw uit Zuid-China getrokken Thai. Zij trokken in de 13e eeuw de waterscheiding van de Mekongrivier over naar de centrale Menam-vlakte. Deze Phaholyothin Road leidt langs de brede, lichtbruine Mekongrivier en kijkt uit op de beboste oevers met aan de overkant, de heuvelruggen van buurland Laos. Langs veel tabaksvelden eindigt de weg op een punt waar u een mooi uitzicht over de brede en ondiepe Mekongrivier heeft: links ligt Birma en rechts ligt Laos. Bij de grote witte poort waarop 'Golden Triangle' staat, staan aan beide kanten van de weg souvenirstalletjes en restaurants. U kunt ook met een smalle boot een tochtje op de Mekong maken. Het aardigst is het bord langs de weg: Police is friendly ready to protect (de politie is vriendelijk bereid u te beschermen).

De Gouden Driehoek vormt een grote trekpleister omdat in dit gebied het grootste aantal verschillende bergvolken leeft die Thailand kent zoals de Mae Chan, de Yao en de Akha.

Mae Sai is de meest noordelijke stad van Thailand en ligt op 61 kilometer van Chiang Rai. Highway nr. 1 die begint in de noordelijke buitenwijken van Bangkok eindigt hier als een brede boulevard met dezelfde naam als in Bangkok Thanon Phalolyothin. Bussen mogen niet helemaal doorrijden maar stoppen 4 kilometer voor de grens. Bij het busstation kunt u overstappen in een van de rode songthaews naar het centrum. U kunt de drukte van dit grensstadje heel goed gadeslaan vanaf de Thaise kant van de grens. Het brandpunt van Mae Sai is de brug die de Sai rivier verbindt met de Birmaanse stad Tachilek. De rivier is de grens tussen Birma en Thailand. De brug gonst continu van verkeer en handelaars die exotische producten vanuit Birma met zich meebrengen, zoals marionetten en antiek, jade nep-boeddha's en exotische paddenstoelen, zoete oranje wijn en pauwenveren, opgezette gordeldieren en cheroots uit Mandalay. Sommige mensen willen uw toekomst voorspellen, andere voetreflexologie toepassen. Bedelaars vragen om bath. Er zijn hier kilometers lange rijen kraampjes met de souvenirs uit Birma. Grote massa's Birmezen steken over naar Thailand, terwijl Thai en buitenlanders zonder veel problemen naar Birma kunnen reizen. Buitenlanders moeten hun paspoort bij de Birmese immigratiedienst achterlaten en krijgen dan een vergunning om naar Tachilek te gaan. Dit is een prima plaats om wat tijd door te brengen, zelfs als u niet van plan was om de oversteek te maken. Het visum kost 500 bath voor een dag. Het geld valt in handen van de junta van Birma. Als u terugkeert in Thailand krijgt u een stempel in uw paspoort van de Thaise immigratiedienst, behalve als u een visum heeft waarmee u meerdere keren in en uit mag reizen.

Mekong Rivier nabij de Gouden Driehoek

Het dorp Sop Ruak ligt op 70 kilometer ten noordoosten van Chiang Rai, op de plek waar de rivieren de Mekong en de Ruak Mae Sai samenvloeien. Het plaatsje Sop Ruak vormt het drielandenpunt van Thailand, Myanmar (Birma) en Laos. U zult hier geen drugshandelaren of papavervelden aantreffen. In plaats daarvan zijn er souvenirkraampjes, betaalde toiletten, en enorme kitscherige Boeddhaschrijn, twee opiummusea en overal bordjes met 'Gouden Driehoek'. De opiumhal is gerealiseerd met steun van de Mae Fah Luang Stichting en met technische assistentie van China. Het onderzoek en de bouw hebben 9 jaar geduurd. Het museum biedt op overzichtelijke wijze informatie in het Thais en Engels over gebruik en misbruik van opium in de afgelopen 5.000 jaar. Aan de hand van interactief materiaal wordt een 19e eeuwse opiumkit getoond waarbij de bezoeker kan proberen de verborgen drugs te vinden. Indrukwekkend zijn de persoonlijke getuigenissen van vroegere opiumverslaafden en hun families. Het Opiumhuis ligt in het centrum van de stad. Hier lijkt het gebruik van opium verheerlijkt te worden. Alle attributen voor de verbouw en gebruik van opium zijn hier tentoongesteld, waaronder bewerkte doosjes, gewichten van brons en koper in de vorm van dieren en opiumpijpen.
Bij de steiger van de rondvaartboten in Sop Ruak staat een grote gouden Boeddha. Deze zit bovenop een soort tempel, die in de vorm van een boot gebouwd is. Vanaf dit punt hebt u een mooi uitzicht over de Mekongrivier en het drielandenpunt van de Gouden Driehoek. Het samenvloeien van de Ruak en de Mekongrivier levert een schitterend schouwspel op dat het best tot zijn recht komt vanaf de heuvel waarop zich ook de 1.200 jaar oude Wat Phra That Phu Khao bevindt. In noordelijke richting verdwijnt de rivier de Ruak in de bergen van Myanmar en in het oosten baant de Mekongrivier zich een weg door de dorpen en heuvels van Laos. Helaas wordt het prachtige uitzicht tegenwoordig verstoord door een Thais luxehotel met casino. Het is gebouwd op het grondgebied van Myanmar en onttrekt zich zo aan de strenge Thaise regels met betrekking tot gokken, terwijl de grensformaliteiten voor bezoekers uit Thailand achterwege kunnen blijven. Voor 40 bath kunt u voet zetten op Laotiaans grondgebied.
Er zijn afvaartplaatsen van longtailboten die u meenemen op en Gouden Driehoek rondvaart, waar bij een souvenirmarkt op het Laotiaanse eiland Done Xao wordt aangedaan. Het dorp stelt op zich niet veel voor. Maar het is toch leuk om te zeggen dat u ook in Laos bent geweest.


Voor meer foto's van de Gouden Driehoek, zie: foto's Chiang Rai en omgeving.



Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Gouden Driehoek en maakte ik een boottocht over de Mekong Rivier naar een eilandje dat bij Laos hoort. Hier lees je de informatie over de Gouden Driehoek in het noorden van Thailand. Lees je mee over de Gouden Driehoek? #chiangrai #goudendriehoek #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Thailand bezocht ik vanuit Chiang Rai de Gouden Driehoek en maakte ik een boottocht over de Mekong Rivier naar een eilandje dat bij Laos hoort. Hier lees je de informatie over de Gouden Driehoek in het noorden van Thailand. Lees je mee over de Gouden Driehoek? #chiangrai #goudendriehoek #thailand #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment