JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Grand Palace met de Wat Phra Kaeo/Tempel van de Jade Boeddha, zijn de twee belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Deze bezienswaardigheden liggen ten zuiden van de Sanam Luang. Het paleis- en tempelcomplex is zeer groot en voor een bezoek moet u zeker een halve dag uittrekken. Het Grand Palace heeft een oppervlakte van 218.400 vierkante meter. Het complex is omgeven door muren met een lengte van in totaal 1.900 meter voor alle muren samen. U vindt binnen de muren overheidskantoren en de Chapel Royal van de smaragden Boeddha en de Koninklijke residenties.

Plattegrond van het Grand Palace in Bangkok

Alle monarchen van de Chakridynastie hebben bijgedragen aan de bouw en het onderhoud van dit paleiscomplex en de Wat Phra Kaeo. In 1782 liet Rama I een muur bouwen om het complex. Dit was het jaar van de oprichting van het complex. Met de bouw van de Wat Phra Kaeo/Tempel van de Jade Boeddha werd de traditie om binnen een paleiscomplex een Koninklijke tempel op te richten voortgezet. Deze traditie kwam vanuit de stad Ayutthaya. Het ontwerp van het tempelcomplex kwam van Rama I. Het complex heeft veel elementen van een boeddhistisch klooster, maar geen verblijven voor monniken. Het Koninklijke Paleis werd in 1785 geopend. Dit alles om de stichting van de nieuwe hoofdstad en de wedergeboorte van de Thaise natie na de Birmese invasie te vieren. Uit die tijd stammen de oudste wandschilderingen langs de galerijen rond de Wat Phra Kaeo. Deze liet Koning Rama IX/Koning Bhumibol ter ere van het 200-jarig bestaan van Rattanakosin in 1982 vernieuwen. De paleiselijke gebouwen werden, geheel in overeenstemming met de oude Aziatische traditie, uit teakhout opgetrokken. Koning Mongkut ofwel Rama IV liet als eerste koning van deze dynastie van het bestaande paleisgebouw de dakpannen en het pleisterwerk renoveren. Het grootste paleisgebouw, de Chakri Mahaprasat, is in 1882 door Rama V voltooid. Dit ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van het koningshuis. Koning Rama V reisde als eerste Siamese monarch naar Europa.

Slechts een klein deel van het paleiscomplex is toegankelijk voor toeristen. Dit betreft de noordkant van het complex. De Phra Maha Monthien is het wooncomplex van de vroegere koningen. Alleen de Phra Thinang Amarin Winichai, de grote audiëntiezaal aan de voorzijde van het complex kunt u bezichtigen. De zaal was in gebruik als hooggerechtshof ten tijde van de absolute monarchie. Tegenwoordig wordt deze zaal alleen gebruikt voor ceremonies, zoals de verjaardagstoespraak van de koning. Deze zaal wordt gedomineerd door twee glimmende tronen. Deze stammen uit de tijd van Rama I. De voorste troon is afgedekt met de Koninklijke witte parasol met negen schermen. Voor het belangrijkste deel van de uitgebreide kroningsceremonie worden de achterste gebouwen nog altijd gebruikt. Om solidariteit te tonen met zijn voorouders moet elke nieuwe koning hier de nacht doorbrengen. Het wapenmuseum, met een verzameling haken, spiesen en pistolen, is het enige deel van het Chakri Maha Prasat, dat toegankelijk is voor het publiek. Het museum vindt u op de begane grond. Vroeger was het binnenpaleis de harem van de koning. Deze is helaas niet toegankelijk voor het publiek. Het binnenpaleis vindt u achter de poort aan de linkerkant van de Chakri Maha Prasat. In de harem waren winkels, gerechtshoven en een vrouwelijke politiemacht. De harem werd bevolkt door de koninginnen, bijvrouwen en hun kinderen (ook jonge jongens) en bedienden. Ook de dochters en vrouwen van eerdere koningen woonden hier en verder woonden er ook adellijke meisjes, die de haremschool bezochten. Tegenwoordig is in het binnenpaleis een school gevestigd waar jonge Thai van goede afkomst les krijgen in koken, fruit in vormen snijden en andere huishoudelijke taken.

De Dusit Maha Prasat vindt u ten westen van het binnenplein. Dit is een troonzaal gebouwd door Rama I. Deze troonzaal is het hoogtepunt van de Thaise architectuur. De hoge punten van het rode, gouden en groene dak, komen uit in een vergulde mongkut. Dit is een torenspits in de vorm van de koningskroon. Deze staat symbool voor de 33 boeddhistische niveaus van perfectie. Op elke laag staat een chofa (dit is een slanke gestileerde vogelkop) en meerdere hang hong (zwanenstaarten). Deze staan symbool voor driekoppige naga’s. In deze troonzaal ziet u de oorspronkelijke troon, de Phra Ratcha Banlang Pradap Muk. Dit is een meesterwerk ingelegd met parelmoer. Als een hooggeplaatst lid van het koningshuis overlijdt, wordt hij/zij hier opgebaard. Het gebalsemde lichaam wordt in een grote verzegelde urn in de westelijke transept geplaatst. Het gebalsemde lichaam blijft hier maximaal 2 jaar tot zich een gunstige dag aandient voor de crematie.

  Entree van het Grand Palace in Bangkok  Grand Palace in Bangkok

Voor de Dusit Maha Prasat bevindt zich het Wat Phra Kaeomuseum. Dit museum is gevestigd in het 19e eeuwse Koninklijke muntgebouw. Hier vindt u een aantal kunstvoorwerpen, die aan de Smaragden Boeddha gedoneerd zijn. Ook vindt u hier een aantal vondsten die op het terrein van het koninklijk paleis tijdens een restauratie in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn gedaan. De hoogtepunten van dit museum zijn de botten van verschillende Koninklijke witte olifanten. Op de bovenverdieping bevinden zich de originele kostuums van de Smaragden Boeddha en twee schaalmodellen van het Koninklijk paleis. Een schaalmodel is van het Koninklijk Paleis zoals het nu is en een schaalmodel is zoals het was ten tijde dat het net gebouwd was. Op de eerste verdieping staat een grijze steen van de Manangasilazetel. Hiervandaan zou Ramkhamhaeng, de grote 13e eeuwse koning van Sukhothai, zijn volk hebben onderwezen. In 1833 vond Rama IV deze zetel, hij was toen monnik. Deze zetel werd naar Bangkok gebracht en Rama VI gebruikte deze zetel tijdens zijn kroning.

De koning van Thailand woont niet meer in dit Koninklijk Paleis maar in het modernere Chitraladapaleis in de wijk Dusit. Het paleis wordt nog altijd voor staatsrecepties en officiële ceremonies gebruikt. Tijdens deze momenten is het hele paleis voor het publiek gesloten.

De ingang van het Grand Palace ligt bij de Wiset-Chaisipoort/Poort van de Glorieuze Overwinning. Deze is te vinden in het midden van de noordzijde aan de Thanon Na Pra Lan, ten zuiden van het Sanam Luangplein. Achter deze toegangspoort ligt een oprijlaan met aan de linkerkant uitzicht op de glanzende torens van de tempel en rechts hebt u uitzicht op de saaie kantoren van de Koninklijke hofhouding. Deze gebouwen vormen de drijvende kracht achter het ceremoniële leven van het koninkrijk. Van hieruit wordt alles geregeld, van de stoelen tot de catering en de urnen als een hooggeplaatst persoon overlijdt. De kassa’s en de ingang vindt u aan het eind van de oprijlaan naar links.

Er gelden strikte kledingvoorschriften voor een bezoek aan het Koninklijk Paleis of Grand Palace. Dit omdat het complex een van de heiligste plaatsen van Thailand is. U moet correct gekleed zijn voordat u het Koninklijk Paleis en de tempel mag binnengaan. De mannen behoren een lange broek en een shirt met mouwen te dragen. De dames behoren een lange rok/broek te dragen en geen korte rokjes/broeken of doorzichtige kleren of blote schouders. De schouders moeten bedekt zijn.


Voor meer foto's van het Grand Palace, zie: foto's Bangkok.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Een must do als je Bangkok bezoekt is het Grand Palace. Het Grand Palace met de Wat Phra Kaeo/Tempel van de Jade Boeddha, is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #grandpalace #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment