Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Grand Palace in Bangkok

Mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand begon in de Thaise hoofdstad Bangkok. Op dag 3 bezocht ik het Grand Palace/Koninklijk Paleis in Bangkok, een must see en één van de populairste bezienswaardigheden in Bangkok.

Het Grand Palace/Koninklijk Paleis en de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha in Bangkok zijn de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Het paleis- en tempelcomplex is zeer groot en voor een bezoek moet u zeker een halve dag uittrekken. Het Grand Palace heeft een oppervlakte van 218.400 vierkante meter. Het complex is omgeven door muren met een lengte van in totaal 1.900 meter voor alle muren samen. Binnen de muren van het complex liggen overheidskantoren, de Chapel Royal van de smaragden Boeddha en de Koninklijke residenties. In het begin werd het paleis ook wel Phra Ratcha Wang Luang of Royal Palace genoemd. Onder de Thaise bewoners heet het Grand Palace Phra Borom Maha Ratcha Wang.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Grand Palace/Koninklijk Paleis en de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha liggen ten zuiden van de Sanam Luang, in het oude centrum van Bangkok.

Plattegrond van het Grand Palace in Bangkok

Geschiedenis

Alle monarchen van de Chakridynastie hebben bijgedragen aan de bouw en het onderhoud van dit paleiscomplex en de Wat Phra Kaew.

In 1782 verplaatste Rama I, de eerste koning van de Chakri-dynastie, de hoofdstad van Thailand (dat toen nog Siam heette) van Thonburi op de westoever van de rivier de Menam naar het eiland Rattanakosin in Bangkok aan de oostkant. Dit deed hij om minder kwetsbaar te zijn in het geval van een nieuwe invasie vanuit buurland Birma.  Het Grand Palace is sinds 1782 de officiële verblijfplaats van de koningen van Siam, en later Thailand. In dat jaar liet Rama I een muur bouwen om het complex.

Met de bouw van de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha werd de traditie om binnen een paleiscomplex een Koninklijke tempel op te richten voortgezet. Deze traditie kwam vanuit de stad Ayutthaya.

Het Grand Palace heeft veel elementen van een boeddhistisch klooster, maar geen verblijven voor monniken. Het Koninklijke Paleis werd in 1785 geopend. Dit alles om de stichting van de nieuwe hoofdstad en de wedergeboorte van de Thaise natie na de Birmese invasie te vieren. Uit die tijd stammen de oudste wandschilderingen langs de galerijen rond de Wat Phra Kaew. Deze liet Koning Rama IX/Koning Bhumibol ter ere van het 200-jarig bestaan van Rattanakosin in 1982 vernieuwen. De gebouwen werden, geheel in overeenstemming met de oude Aziatische traditie, uit teakhout opgetrokken. Koning Mongkut ofwel Rama IV liet als eerste koning van deze dynastie van het bestaande paleisgebouw de dakpannen en het pleisterwerk renoveren. Het grootste paleisgebouw, de Chakri Mahaprasat, is in 1882 door Rama V voltooid. Dit ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het koningshuis. Koning Rama V reisde als eerste Siamese monarch naar Europa.

De Koning, zijn familie, de regering en de bediende verbleven hier tot 1925, in totaal waren dit meer dan 1.000 man. De vorige koning van Thailand, de overleden koning Bhumibol, woonde al een tijdje niet meer in dit Koninklijk Paleis maar in het modernere Chitraladapaleis in de wijk Dusit, een paar kilometer ten noorden van het oude Koninklijk Paleis. Het oude Koninklijk Paleis heeft nu een officiële en ceremoniële functie behouden, zoals voor staatsrecepties. Tijdens deze momenten is het hele paleis voor het publiek gesloten. Een deel van het complex is ingericht als museum en is een toeristische attractie. 

Ingang van het Grand Palace in Bangkok

Grand Palace in Bangkok

Slechts een klein deel van het paleiscomplex is toegankelijk voor toeristen. Dit betreft de noordkant van het complex. De Phra Maha Monthien is het wooncomplex van de vroegere koningen.

Alleen de Phra Thinang Amarin Winichai, de grote audiëntiezaal aan de voorzijde van het complex kunt u bezichtigen. De zaal was ten tijde van de absolute monarchie in gebruik als hooggerechtshof. Nu wordt deze zaal alleen gebruikt voor ceremonies, zoals de verjaardagstoespraak van de koning. De zaal wordt gedomineerd door twee glimmende tronen, die stammen uit de tijd van Rama I. De voorste troon is afgedekt met de Koninklijke witte parasol met negen schermen.

De achterste gebouwen zijn nog altijd in gebruikt voor het belangrijkste deel van de uitgebreide kroningsceremonie. Om solidariteit te tonen met zijn voorouders moet elke nieuwe koning hier de nacht doorbrengen.

De ingang van het Grand Palace ligt bij de Wiset-Chaisipoort/Poort van de Glorieuze Overwinning. Deze poort ligt in het midden van de noordzijde aan de Thanon Na Pra Lan en ten zuiden van het Sanam Luangplein. Achter de toegangspoort ligt een oprijlaan met aan de linkerkant uitzicht op de glanzende torens van de tempel en rechts hebt u uitzicht op de saaie kantoren van de Koninklijke hofhouding. Deze gebouwen vormen de drijvende kracht achter het ceremoniële leven van het koninkrijk. Van hieruit wordt alles geregeld, van de stoelen tot de catering en de urnen als een hooggeplaatst persoon overlijdt. De kassa’s en de ingang bevinden zich aan de linkerkant aan het eind van de oprijlaan.

Uitzicht vanaf de toegangslaan van het Grand Palace in Bangkok

Het wapenmuseum bezit een verzameling haken, spiesen en pistolen. Dit is het enige deel van het Chakri Maha Prasat dat toegankelijk is voor het publiek. Het museum vindt u op de begane grond.

Vroeger was het binnenpaleis de harem van de koning. Deze is helaas niet toegankelijk voor het publiek. Het binnenpaleis vindt u achter de poort aan de linkerkant van de Chakri Maha Prasat. In de harem waren winkels, gerechtshoven en een vrouwelijke politiemacht. De harem werd bevolkt door de koninginnen, bijvrouwen en hun kinderen (ook jonge jongens) en bedienden. Ook de dochters en vrouwen van eerdere koningen woonden hier en verder woonden er ook adellijke meisjes, die de haremschool bezochten. Nu is hier een school gevestigd waar jonge Thai van goede afkomst les krijgen in koken, fruit in vormen snijden en andere huishoudelijke taken.

De Dusit Maha Prasat ligt ten westen van het binnenplein. Dit is een troonzaal gebouwd door Rama I. De troonzaal is het hoogtepunt van de Thaise architectuur. De hoge punten van het rode, gouden en groene dak, komen uit in een vergulde mongkut. Dit is een torenspits in de vorm van de koningskroon. Deze staat symbool voor de 33 boeddhistische niveaus van perfectie. Op elke laag staat een chofa (dit is een slanke gestileerde vogelkop) en meerdere hang hong (zwanenstaarten). Deze staan symbool voor driekoppige naga’s. In deze troonzaal bevindt zich de oorspronkelijke troon, de Phra Ratcha Banlang Pradap Muk. Dit is een meesterwerk ingelegd met parelmoer. Als een hooggeplaatst lid van het koningshuis overlijdt, wordt hij/zij hier opgebaard. Het gebalsemde lichaam wordt in een grote verzegelde urn in de westelijke transept geplaatst. Het gebalsemde lichaam blijft hier maximaal 2 jaar tot zich een gunstige dag aandient voor de crematie.

Voor de Dusit Maha Prasat bevindt zich het Wat Phra Kaewmuseum. Dit museum is gevestigd in het 19e eeuwse Koninklijke muntgebouw. Hier ziet u een aantal kunstvoorwerpen, die aan de Smaragden Boeddha gedoneerd zijn. Ook ziet u hier een aantal vondsten die op het terrein van het koninklijk paleis tijdens een restauratie in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn gedaan. De hoogtepunten van dit museum zijn de botten van verschillende Koninklijke witte olifanten. Op de bovenverdieping bevinden zich de originele kostuums van de Smaragden Boeddha en twee schaalmodellen van het Koninklijk Paleis. Een schaalmodel is van het Koninklijk Paleis zoals het nu is en een schaalmodel is zoals het was ten tijde dat het net gebouwd was. Op de eerste verdieping staat een grijze steen van de Manangasilazetel. Hiervandaan zou Ramkhamhaeng, de grote 13e eeuwse koning van Sukhothai, zijn volk hebben onderwezen. In 1833 vond Rama IV deze zetel, hij was toen monnik. Deze zetel werd naar Bangkok gebracht en Rama VI gebruikte deze zetel tijdens zijn kroning.

De met goud omlijste daken steken fel af tegen de blauwe lucht, de stenen olifanten die het paleis bewaken en de tot in de puntjes verzorgde tuin zien er koninklijk uit. Voor de twee ingangen staan bewakers in uniform op wacht, er worden veel foto’s en selfies gemaakt van deze bewakers.

Grand Palace in Bangkok

Er gelden strikte kledingvoorschriften voor een bezoek aan het Koninklijk Paleis of Grand Palace. Dit omdat het complex een van de heiligste plaatsen van Thailand is. U moet correct gekleed zijn voordat u het Koninklijk Paleis en de tempel mag binnengaan. De mannen behoren een lange broek en een shirt met mouwen te dragen. De dames behoren een lange rok/broek te dragen en geen korte rokjes/broeken of doorzichtige kleren of blote schouders. De schouders moeten bedekt zijn.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Het Grand Palace ligt op Thanon Na Phra Lan en aan de oevers van de Chao Phraya-rivier in het oude centrum van Bangkok. In ongeveer een kwartier loopt u vanaf Khao San Road naar het Grand Palace. U kunt ook een taxi of tuktuk nemen. Laat u u brengen met de tuktuk dan betaalt ongeveer 70 baht. Een taxi (met de meter aan) kost ongeveer 45 baht. Let op want op de terugweg weigeren veel taxichauffeurs  om hun meter aan te zetten en kost een taxirit zomaar 100-150 baht.

Met de Skytrain reist u naar BTS Saphan Taksin Station, waar u uitgang 2 neemt. U loopt vanaf deze uitgang naar de Chao Phraya-rivier. Onder de brug is een Sathorn Pier. Hier neemt u de Chao Phraya Express-boot met de oranje vlag. U neemt de boot bij Tha Chang (N9). Aan de rechterhand bevindt zich het Grand Palace.

Als u met de metro komt, neemt u buslijn nr. 3, 9, 44, 47, 53 of 82.

Openingstijden

Het Grand Palace is dagelijks geopend van 08.30-15.30 uur.

Bezoek het Grand Palace en Wat Phra Kaew zo vroeg mogelijk. Dit om de ergste toeristenstroom te vermijden.

Entree

De entree bedraagt 500 baht per persoon. Met dit ticket heeft u ook toegang tot de tempel van de Smaragden Boeddha/Wat Phra Kaew.

(Prijzen zijn van 2022).

Ik raad u aan om tickets en tours voor het Grand Palace in Bangkok aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Adres

Grand Palace
1 Na Phra Lan Rd
Khwaeng Phra Borom Maha Ratchawang
Khet Phra Nakhon
Krung Thep Maha Nakhon 10200
Bangkok
Thailand

Website

Overnachten in Bangkok

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Bangkok overnachtte ik in het Narai Hotel aan de 222 Silom Road. De kamers zijn goed en ruim. Het ontbijt en diner zijn goed en uitgebreid. U kunt in de buurt een ommetje maken. Veel is er niet in de buurt te beleven. Op loopafstand van het hotel bevindt zich een halte van de skytrain.

Verblijft u liever in een ander hotel in Bangkok? Er zijn veel hotels in Bangkok.

Mijn kamer in het Narai Hotel in Bangkok

Beste reistijd voor Bangkok

De beste reistijd voor Bangkok is tussen november en maart. De wintermaanden zijn het koelst in Bangkok. In de wintermaanden is het ook druk in Bangkok met toeristen. Er zijn toeristen die er bewust kiezen om Bangkok en/of Thailand tijdens het regenseizoen (juni t/m oktober) te bezoeken. Het regent nooit de gehele dag, de hotels zijn goedkoper en het is minder druk in Thailand.

Bekijk ook: Foto’s van Bangkok

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Een must do als je Bangkok bezoekt is het Grand Palace. Het Grand Palace met de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha, is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #grandpalace #koninklijkpaleis #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Een must do als je Bangkok bezoekt is het Grand Palace. Het Grand Palace met de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha, is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #grandpalace #koninklijkpaleis #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Een must do als je Bangkok bezoekt is het Grand Palace. Het Grand Palace met de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha, is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #grandpalace #koninklijkpaleis #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog
Een must do als je Bangkok bezoekt is het Grand Palace. Het Grand Palace met de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha, is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #grandpalace #koninklijkpaleis #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Een must do als je Bangkok bezoekt is het Grand Palace. Het Grand Palace met de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha, is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #grandpalace #koninklijkpaleis #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog Een must do als je Bangkok bezoekt is het Grand Palace. Het Grand Palace met de Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha, is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #grandpalace #koninklijkpaleis #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven