JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Kanchanaburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt 130 km ten westen van de Thaise hoofdstad Bangkok. De stad heeft ongeveer 52.000 inwoners en ligt aan de samenvloeiing van de Khwae Yai en de Khwae Noi rivieren die samen de Mae Klong rivier vormen. In het gebied rond Kanchanaburi wordt veel suikerriet verbouw, hieraan dankt de stad de naam Suikerriethoofdstad van Thailand. De stad is bekend geworden door de Bridge over the River Kwai die deel uitmaakte van de dodenspoorlijn, aangelegd in de Tweede Wereldoorlog door krijgsgevangenen.

De stad heeft door zijn strategische ligging ten opzichte van Birma een rumoerige geschiedenis. Kanchanaburi is gesticht door Rama I, als verdedigingspost tegen buurland Birma. De Birmezen probeerden via 'Die Pagoden Pas' Thailand binnen te dringen. De ten noordwesten van de stad gelegen pas was een populaire invasie route. Nu is deze grenspas een vaak gebruikte smokkelroute tussen Thailand en Myanmar. De Japanse strijdkrachten veroverden vanaf hun deelname aan de Tweede Wereldoorlog vanaf december 1941 in snel tempo het grootste deel van Zuidoost-Azië. Op zoek naar een kortere en veiligere aanvoerroute tussen Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand) besloten zij in 1942 krijgsgevangenen en burgers te gebruiken om een spoorlijn aan te leggen tussen Thanbyuzayat in het westen en Ban Pong in het oosten. De spoorlijn is 415 km lang. Twee ploegen, één gestationeerd in Siam, de andere in Birma, werkten vanaf deze eindpunten van de beide spoorlijnen naar elkaar toe en ontmoetten elkaar in oktober 1943 in Konkuita. De Birma-spoorlijn heeft door ziekte, ondervoeding, uitputting en mishandeling krijgsgevangenen en burgers het leven gekost. Geschat wordt dat 16.000 geallieerde krijgsgevangenen en 49.000 Aziatische dwangarbeiders en 100.000 burgers zijn omgekomen tijdens de constructie van spoorweg en brug. Voor elke kilometer spoor van de Birma-spoorlijn zijn 38 geallieerde krijgsgevangenen om het leven gekomen en velen van hen liggen op een van de oorlogsbegraafplaatsen in Kanchanaburi. De Birma-spoorlijn werd de Japanse 'Dodenspoorlijn' langs de oude Birmeze invasieroute. De 'Hellfire pass' was een van de meest beruchte plekken langs de Birma-spoorlijn. De Hellfire Pass is een 1.200 meter lange en 5 meter brede passage door een berg die onder erbarmelijke omstandigheden door krijgsgevangenen en dwangarbeiders uitgehakt is tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn. Van de 1.000 Australische en Britse krijgsgevangen waren, nadat het werk aan de doorgang na drie maanden voltooid was, nog slechts 300 man in leven. 's Nachts werd het werk verlicht door olie- en carbietlampen, vandaar de naam Hellfire pass. Bij de pas kunt u het kleine memorial museum bezichtigen.

Op drie kilometer vanaf het centrum van Kanchanaburi ligt de beroemde en beruchte 'Bridge over the River Kwai'. Deze brug maakt deel uit van de Death Railway ('dodenspoorlijn'). Deze brug is tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere keren door de geallieerden gebombardeerd. Op 13 februari 1945 bijvoorbeeld door de Amerikaanse luchtmacht. De brug werd toen in zijn geheel vernietigd. De Japanners brachten de zwarte ijzeren brug over vanuit Java/Indonesië. De brug is gebouwd met Nederlandse ijzeren brugdelen. Daarna is deze brug weer in elkaar gezet door de geallieerde krijgsgevangen onder supervisie van de Japanners. Over de aanleg van deze spoorbrug (september 1942 - februari 1943) en het tragische lot van de krijsgevangenen die aan de brug werkten heeft Pierre Boulle het later verfilmde boek 'Bridge On the River Kwai' geschreven. De brug over de Kwai Yai (Khwae Yai), een zijrivier van de Mae Klong, wordt nog altijd gebruikt. Alleen de ronde delen van de 'Bridge on the River Kwai' zijn origineel, de rest is in 1945 gebombardeerd en opnieuw aangelegd. De rails werd later tot aan Nam Tok herbouwd. De twee middelste gebombardeerde brugdelen zijn vervangen door twee recht brugdelen die zich duidelijk onderscheiden van de originele Nederlandse delen.
In de omgeving wemelt het nu van de restaurants en winkeltjes.

Bridge over the River Kwai in Kanchanaburi Oorlogsbegraafplaats in Kanchanaburi

De beheerders van het Thailand Birma Railway Centre hebben zich tot doel gesteld om achtergrondinformatie over de begraafplaatsen van soldaten te verschaffen en verhalen van overlevenden te verzamelen. De tentoonstelling die door voormalige strijders en krijgsgevangenen is samengesteld is gewijd aan het verloop van de oorlog, aan de betekenis van de spoorlijn, de levensomstandigheden van de krijgsgevangenen en aan de periode na de oorlog.

Vanaf Kanchanaburi kunt u een ritje met een boemeltreintje (enkel 3e klas) naar Ban Nam Tok maken, het huidige eindpunt van de beruchte Birma-spoorlijn. Onderweg passeert u de 'Bridge on the River Kwai'. De tocht over de Birma-spoorlijn duurt ongeveer 2 uur.

Bij het treinstation in het noorden van Kanchanaburi en langs de Kwai Noi liggen geallieerde erebegraafplaatsen, de Kanchanaburi War Cemetery en Chonk Kai War Cemetery. Er liggen op beide begraafplaatsen ook veel Nederlandse soldaten begraven. Het 'Kachanaburi Allied War Cemetery' ligt bij het station en wordt het meest bezocht en best onderhouden. De Kanchanaburi oorlogsbegraafplaats is de grootste van de drie begraafplaatsen aan de Birma-Siam spoorweg en bevindt zich dichtbij de plek van het vroegere "Kanburi" krijgsgevangenenkamp, dat voor de meeste gevangenen als doorgangskamp fungeerde. De begraafplaats werd na de oorlog aangelegd door de Army Graves Service. Deze dienst begroef hier de stoffelijke resten van slachtoffers die oorspronkelijk elders in Thailand lagen begraven, op kampbegraafplaatsen of in graven langs het zuidelijke gedeelte van de spoorweg. Meer dan 5.000 oorlogsslachtoffers van het Gemenebest en bijna 1.800 Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen hier begraven. Onder hen bevinden zich 300 mannen die in Nieke en Changaraya aan ziektes zijn overleden en zijn gecremeerd. Op deze begraafplaats werd hun as bijgezet in twee graven en hun namen staan vermeld op panelen in een klein paviljoen op de begraafplaats. In het toegangsgebouw bevindt zich een plaquette met de namen van elf militairen van het Indiase leger die elders in Thailand begraven liggen. Hun graven konden niet onderhouden worden. U kunt naar beide erebegraafplaatsen lopen. Het 'Chung Kai Allied War Cemetery' ligt aan de andere kant van de rivier de Kwai Noi, daar waar vroeger een krijgsgevangenkamp heeft gestaan. Hier liggen ongeveer 1.750 krijgsgevangenen begraven. Op de meeste grafstenen staan namen en regimenten vermeld, maar sommige zijn naamloos. In de kampen op het platteland werden lichamen massaal gecremeerd zodat ze niet meer te identificeren waren. Aan de hoofdstraat van Kanchanaburi vindt u de Don Rak oorlogsbegraafplaats. Hier liggen 6.982 geallieerde krijgsgevangenen. Ook zij hebben de aanleg van de dodenspoorweg niet overleefd. De graven vindt u in een nette rij op een strak gazon met bloeiende struiken. Deze begraafplaats is na de oorlog aangelegd op een stuk land naast de Chinese begraafplaats en dient als laatste rustplaats voor de doden die tijdens de oorlog haastig waren begraven op provisorische begraafplaatsen langs de spoorlijn. Op veel van de identieke grafstenen staat de eenvoudige tekst: 'Een man die voor zijn land is gestorven'. Op andere staan namen, data en regimenten vermeld en hieruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de overledenen nog geen 25 jaar oud was. Elk jaar wordt hier en ook bij de Hellfire Pass, op 25 april een herdenkingsdienst gehouden.

Het JEATH oorlogsmuseum is een replica van een primitief bamboe-bivak waarin de krijgsgevangenen verbleven tijdens de aanleg. JEATH staat voor de letters van de betrokken oorlogsvoerende landen Japan, Engeland, Australië, Thailand en Nederland. In de lange bamboehutten worden foto's tekeningen, kaarten, wapens en andere memorabilia uit WO II bewaard. Het museum ligt op het terrein van een tempel.


Voor meer foto's van Kanchanaburi, zie: foto's Kanchanaburi.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Eén van de meest indrukwekkende plaatsen die ik bezocht is Kanchanaburi. Een plek waar heel veel is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer over Kanchanaburi lees je in dit artikel. Lees je mee? #kanchanaburi #thailand #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment