JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Een Thaise tempel bestaat uit verschillende onderdelen. In dit artikel leg ik uit, wat elk onderdeel inhoudt.

Viharn
De viharn is de tempel waar heilige ceremonies plaatsvinden. Deze tempel is voor iedereen toegankelijk. U wordt geacht om gepast gekleed (schouders en knieën bedekt) te gaan en uw schoenen uit te doen. In de viharn bevindt zich meestal de belangrijkste beeltenis van Boeddha, soms aangevuld met een paar kleinere. Grote wats kunnen meerdere viharns hebben, terwijl meditatiewats, waar geen publiek mag komen, er soms geen hebben.

Bot
De bot is de ontvangsthal van de tempel. U kunt een bot herkennen aan de zes 'pilaren' die de grootte van het heiligdom van de tempel aangeven. De bot is meestal alleen toegankelijk voor monniken; hier worden bijvoorbeeld jonge monniken ingewijd.

Chofah
Chofahs zijn decoraties aan de punten van het dak van de tempels. Deze decoraties hebben sierlijke vormen en er hangen vaak belletjes aan die rinkelen in de wind.

Chedi
Een chedi (Stupa of Pagoda) is een hele hoge en puntvormige overkoepeling van een gebouw waar de relikwieën van monniken en andere boeddhistische leermeesters bewaard worden. Een chedi is een bijzetplaats voor de as van leden van het koninklijk huis, belangrijke monniken of wie ook maar geld genoeg heeft om er een te laten bouwen. Theoretisch moet het fundament uit drie lagen bestaan, die hel, aarde en hemel vertegenwoordigen. Daarboven zit een koepel met de kubusvorige relikwieënschrijn, de harmika, het Sanskrietwoord voor de plaats waar Boeddha mediteert. De spits bestaat uit 33 ringen, die elk staan voor de 33 hemels die het boeddhisme onderscheidt.

Prang
Een prang is een chedi gebouwd in de Khmer of Ayutthaya-stijl. Een prang is massiever en ronder dan een chedi. De prang doet vanwege zijn ronde punt denken aan een maïskolf.

Mondop
Een mondop (mandapa) is een gebouw van pilaren waar een puntdak op rust. De mondop wordt vaak gebouwd op de bibliotheek waar de heilige Boeddhistische boeken liggen. Hier bevinden zich ook een Boeddhabeeld of een Boeddhavoetafdruk en er liggen heilige teksten.

Ho Trai
Een ho trai is het bibliotheekgebouw van vele tempels. Het gebouw is vaak rijkelijk versierd en wordt gebouwd op houten palen boven het water. In deze tempel worden heilige manuscripten bewaard.

Sala
Een sala is een open paviljoen dat vaak gebruikt wordt voor ceremonies. Een bekende sala is Wat Suan Dok in Chiang Mai.

Naga
Een bijzondere vorm van tempelarchitectuur is de Naga. Een naga is een rijkelijk versierde 'waaier' in de vorm van een cobra. Volgens oude geschriften dient deze naga als bescherming voor Boeddha wanneer hij aan het mediteren is. Deze versiering loopt meestal langs de rand van het dak omlaag. In het noordoosten van Thailand worden de leuningen van trappen vaak versierd met een naga.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens je bezoek aan Thailand zul je ongetwijfeld tempels bezoeken. Ik heb de verschillende tempelonderdelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #tempelonderdelen #thailand #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment