JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Can Tho is de grootste stad in de Mekong Delta. In vroeger tijden heette Can Tho 'Tay Do' (de hoofdstad van het westen). De stad ligt op de linkeroever van de rivier de Hau in de Mekong Delta in het zuiden van Vietnam. De lijn Can Tho - Xa No - Cai Tu is een belangrijke verbinding met Ho Chi Minhstad. Can Tho heeft drie havens: de Haven van Can Tho die schepen tot tienduizend ton kan ontvangen, de Haven van Tra Noc met drie grote entrepots en een capaciteit van 40 duizend ton (zodat de haven tot 200 duizend ton goederen per jaar kan verwerken) en de Haven van Cai Cui voor schepen van tien tot twintig duizend ton, met een capaciteit om meer van vier miljoen ton per jaar. De stad beschikt over het vliegveld van Tra Noc. De belangrijkste industrie in Can Tho is rijst. In de veeteelt zijn de varkens en het gevogelte het belangrijkst. Verder is toerisme een belangrijke bron van inkomsten, en vooral het ecotoerisme.

De brug van Can Tho

Bekend is de Brug van Can Tho. De bouw van deze tuibrug kwam in 2007 in het nieuws, doordat de ze gedeeltelijk instortte en 54 mensen hierbij hun leven verloren. De bouw kwam hierdoor stil te liggen. In 2010 is de bouw van de brug alsnog voltooid.

Can Tho heeft een wandelpromenade, een gerestaureerde Franse markt en een aantal restaurants met een schitterend uitzicht. De drijvende markten op het water zijn het leukst bij zonsopkomst. Een schitterende tempel in de stad en een enkel verfijnd huis net buiten de stad zijn bezienswaardigheden op het vaste land. Ninh Kieu Park ligt in het hart van de stad tussen de kade en de oude vismarkt. De rivierpromenade loopt langs de Hai Ba Trung. De hele promenade is met bloembedden en stenen bankjes versierd. 's Avonds is het hier druk langs het water. De plaatselijke bevolking gaat een eindje wandelen in de koelere lucht. De cafés aan het water verkopen verkoelende kokossap of groene thee. U kijkt vanuit de cafés naar de voortdurend langsvarende sampans. U wordt op de promenade begroet door een wuivend standbeeld van Oom Ho.

De oude vismarkt is een toeristenmarkt geworden. De Fransen bouwden de markt in de jaren dertig van de 19e eeuw. Nu vindt u hier stalletjes met snuisterijen voor toeristen, een café en een restaurant aan het water. De oude stadsmarkt aan het water is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor tuinen, bankjes en paviljoens.

Het standbeeld van Ho Chi Minh in Can Tho

De Munirangsyaram Pagode is in 1946 van beschilderd cement gebouwd. Het is een typische Khmer boeddhistische pagode en een van de 400 pagodes in de Mekong Delta. De entree doet denken aan de zware constructies van Anghor What in Cambodja. Binnen heerst stilte en is veel leegte. Er zijn geen ruimtes die vol gestopt zijn met grote hoeveelheden Bodhisattva’s. Aan het eind van de trap in de meditatieruimte vindt u een eenvoudig beeld van Sakyamuni onder de bodhi-boom. De tempel is bewoond, de monniken zijn hartelijk en hebben tijd voor een praatje.

Het Ho Chi Minh Museum onderscheidt zich nauwelijks van enig ander museum en is opgedragen aan de vader des vaderlands maar is een bezoek waard. De bijschriften zijn veelal alleen in het Vietnamees. U vindt hier veel oorlogstuig, zowel binnen als buiten. De entree is gratis.

Het Can Tho Museum geeft inzicht in het verzet van de bevolking van Can Tho tegen de vreemde agressors, zoals de Franse kolonisatoren en de Amerikaanse imperialisten. Daarnaast vindt u hier veel informatie over lokaal historische en sociale thema’s, modeltheehuizen en een kruidendokter. Veel wordt in het Engels uitgelegd. De entree van het museum is gratis.

Halverwege de voormalige vismarkt en de kade staat de Kuang Tsao tempel. Deze tempel is tussen 1894 en 1896 gebouwd. Dit godshuis heeft een nis voor de taoïstische godheid en de boeddhistische bodhisattva Quan Kong en bezit een grote verzameling houtsnijwerk. Welvarende Chinezen importeerden zuilen, dakspanten en ornamenten uit Guandong. Vooral de uitgesneden dakspanten aan de voorkant zijn indrukwekkend. In de nis rechts van Quang Kong met zijn rode gezicht staat de god van de aarde, links staat Dong Vinh.

In de wijk Bih Thuy staat het Duong Huis. Dit huis is 130 jaar oud. Het huis figureerde in de Franse film L'Amant uit 1992. Twee overweldigende trappen komen samen op een terras voor een reeks van vijf deuren met groene luiken, met daarboven bogen en frontons. Binnen zijn vijf delen die zijn ingericht met marmeren tafels, lage bedden, kroonluchters, massieve buffetkasten, een versleten wasbak van porselein en een antieke vaas, waarvan wordt gezegd dat deze meer dan 500 jaar oud is.

Ten noorden van het standbeeld van Oom Ho staat de kleurrijke Ong Pagode. Deze pagode is eind van de 19e eeuw door de Chinees Huynh An Thia gebouwd. Hij was een rijke stedeling. In de pagode resideert Quan Cong met een carnavalachtig hoofddeksel. Links van hem ziet u Than Tai, voor wie vele families op de eerste dag van de maand naar deze pagode komen om geld en voorspoed te vragen. Rechts van Quan Cong ziet u Thien Hau, de godin van de zee. Links van de grote hal is een kleinere ruimte die aan Quan Am is gewijd.


Voor meer foto's van Can Tho, zie: foto's Mekong Delta.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Can Tho is de grootste stad in de Mekong Delta. Can Tho heeft een wandelpromenade, een gerestaureerde Franse markt en een aantal restaurants met een schitterend uitzicht.  Op de promenade staat een standbeeld van Oom Ho. Meer lezen over de Can Tho doe je op mijn website. Lees je mee? #cantho #mekongrivier #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment