JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De DMZ (Demilitarized Zone) ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Hué. Het is een gebied van ongeveer 5 kilometer aan weerszijden van de Ben Hai Rivier, dat Noord- en Zuid-Vietnam scheidde. Het gebied was tussen 1954 en 1976 tijdens de Vietnamoorlog een gedemilitariseerde zone aan weerszijden van de demarcatielijn ter hoogte van de 17e breedtegraad noorderbreedte. Het gebied is een smalle band dat zich uitstrekt van de grens met Laos tot aan de kust. De DMZ komt voort uit de Akkoorden van Genève in juli 1954 om de Democratische Republiek van Vietnam te verdelen in twee helften. Dit totdat een permanente politieke oplossing gevonden kon worden door middel van verkiezingen. Dit was een mondelinge overeenkomst tussen de Fransen en de communisten onder leiding van Ho Chi Minh. De Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk, waren ook aanwezig bij het sluiten van deze overeenkomst. De Verenigde Staten verklaarden het hiermee niet eens te zijn maar verklaarden eveneens dat zij de overeenkomst niet zouden tegenhouden. De regering van Bao Dai verklaarde eveneens het niet eens te zijn met deze overeenkomst. Alle communistische troepen en hun helpers bevonden zich in het noorden, in de Democratische Republiek Vietnam. Zij hergroepeerden zich, waarbij ze de zuidelijke Republiek Vietnam aan niet-communisten en oppositiegroeperingen overlieten. Toen de verkiezingen uitbleven, fungeerde de Ban Hai rivier tot 1975 als feitelijke grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam.

De DMZ lijn, de grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam

In werkelijkheid waren beide kanten van de DMZ na 1965 allesbehalve gedemilitariseerd. De grens werd in ieder geval gemakkelijk ontweken door de Ho Chi Minh route in het westen en zeeroutes in het oosten. Dit waren alternatieve routes. Hierdoor konden de Noord-Vietnamezen Amerikaanse vuurbases, die de rivier bestreken, omzeilen. Eén van de meest fantastische pogingen om communistische infiltratie naar het zuiden te voorkomen, was het idee van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert McNamara, om een elektronisch hek van de Vietnamese kust tot aan de Mekong Delta te plaatsen. Tijdens de oorlog is het gebied zwaar gebombardeerd, tot het een verlaten niemandsland vol met landmijnen werd en afgezet werd met prikkeldraad. Massale bombardementen met artillerie en vliegtuigen konden de Noord-Vietnamezen evenmin tegenhouden. In 1972 bestormden de Noord-Vietnamezen de DMZ lijn en verlegden ze de grens 20 kilometer naar het zuiden. Bijzonder fel waren de gevechten ten zuiden van de rivier de Ban Hai. Deze gevechten eisten tussen 1967 tot 1972 meer Amerikaanse levens dan welke andere gevechtszone in Vietnam dan ook. Cijfers over verliezen in die periode aan de Noord-Vietnamese kant ontbreken, maar geschat wordt dat wel 30% van de munitie die in de DMZ neerkwam niet explodeerde, want sinds 1975 tot 10.000 doden en gewonden heeft geleid. Er werd zo veel vuurkracht op dit gebied geconcentreerd, zoals napalmbommen en herbiciden. Jarenlang wilde hierdoor niets groeien in dit gebied. Tegenwoordig zijn de glooiende heuvels van het gebied weer grotendeels met acacia’s, eucalyptus- en koffiebomen bedekt.

De bomkraters zijn nog steeds in de rijstvelden, naast het spoor en de wegen, te zien. De geschiedenis van de DMZ Vietnam eindigt in 1976 met de hereniging van de twee landen.

U ziet bij de DMZ lijn twee bruggen liggen, de nieuwe brug is open voor verkeer en de ongebruikte Hien Luongbrug, ligt evenwijdig hieraan. Voordat de brug in 1967 werd verwoest, was de oorspronkelijke Hien Luong brug half rood en half geel geverfd. Dit was een duidelijke fysieke en ideologische grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam. De herbouwde brug van ijzeren blaken werd in 1975 officieel geopend. Het is symbool van de hereniging. De brug vormde jarenlang een belangrijke psychologische barrière tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Bij de bruggen staan tal van monumenten, zoals een vredespoort en een vlaggentoren. De vredespoort en de vlaggentoren staan aan de noordoever van de brug. Op de zuidoever staat het grensmonument en een herenigingmonument.


Voor meer foto's van de DMZ lijn, zie: foto's DMZ lijn.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De DMZ lijn is de scheidslijn tussen Noord- en Zuid-Vietnam.Aan beide kanten van de bruggen staan monumenten. De vredespoort en de vlaggentoren staan aan de noordoever van de brug. Op de zuidoever staat het grensmonument en een herenigingmonument. Meer lezen over de DMZ lijn doe je op mijn website. Lees je mee? #dmz #dmzlijn #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment