JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Ho Chi Minh Mausoleum is een groot gedenkteken in de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Het Mausoleum van Ho Chi Minh is het graf van Ho Chi Minh. Het bouwwerk staat aan het Ba Dinh plein in het centrum Hanoi. Het Ba Dinh plein is de plaats waar de Vietminh leider Ho Chi Minh, van 1951 tot zijn dood in 1969 de voorzitter van de Communistische Partij van Vietnam, op 2 september 1945 de Verklaring van Onafhankelijkheid voorlas, die leidde tot de oprichting van het Democratische Republiek Vietnam. Vietnam werd toen onafhankelijk van de Unie van Indochina. Hij las hierbij passages voor uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Hij verving het woord Engeland door Frankrijk. Deze verklaring was hem door een lid van de OSS ter beschikking gesteld. De OSS was een voorloper van de CIA. Ho en de Vietminh werden door de Fransen uit Hanoi verdreven en vochten met hen een zware oorlog uit. Dit zou de Vietnamoorlog worden.

Oom Ho, zoals hij in Vietnam liefkozend wordt genoemd, liet in zijn testament aanwijzingen na voor zijn crematie. Het was zijn laatste wens te worden gecremeerd en zijn as zou over het noorden, midden en zuiden van het land verdeeld moeten worden. Hij ligt in het midden van het gebouw opgebaard. Dit ondanks zijn wens om gecremeerd te worden. Dit zou hygiënischer zijn en het zou landbouwgrond schelen. Het grandioze gebouw waarin hij nu ligt, past niet bij deze bescheiden man die maatschappelijke gelijkheid voorstond. De heersende elite had echter andere ideeën. Voor de 77e verjaardag van Ho zond het regime in het geheim een delegatie naar Moskou om daar te onderzoeken of het mogelijk was de leider te balsemen. Ho is in 1969 aan een hartaanval overleden. Zijn lichaam werd gebalsemd en de leider werd opgebaard, net zoals in de Sovjet-Unie met Lenin was gebeurd. Het proces van balsemen werd door Russische experts uitgevoerd en ieder jaar, meestal in de maand september, wordt zijn lichaam voor het onderhoud gedurende drie maanden naar Moskou overgevlogen. De grandeur van het mausoleum is een vreemd contrast met de eenvoudige paalwoning waar Ho Chi Minh leefde en werkte.

Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi

De bouw van dit mausoleum begon op 2 september 1973 en was gereed op 29 augustus 1975. Het gebouw is geïnspireerd door het Mausoleum van Lenin, maar heeft in de architectuur duidelijk Vietnamese kenmerken. Het schuine dak is daar een voorbeeld van. De buitenkant is gemaakt van grijs graniet, terwijl het interieur is grijs, zwart, rood en gepolijste stenen. Op het mausoleum staat met rode letters een inscriptie: Chu tịch Ho Chi Minh (President Ho Chi Minh).

Het mausoleum is 21,6 meter hoog en 41,2 meter breed. Rondom zijn twee platforms voor het bekijken van de parades. Het plein voor het mausoleum is verdeeld in 240 groene pleinen. De tuinen rondom het mausoleum bevatten bijna 250 verschillende soorten planten en bloemen uit de verschillende regio's van Vietnam. In de centrale hal ziet u de stelregel van Ho Chi Minhs: 'Niets is belangrijker dan onafhankelijkheid en vrijheid'. Boven ligt de voormalige Vietnamese leider in een koud vertrek in een glazen kist. In het flauwe licht is hij een kleine, bleke verschijning, zijn dunne handen rusten op een donker kleed. Er eerst een plechtige stemming. Het lichaam wordt bewaakt door een militaire erewacht. Het lichaam ligt in een glazen kast met dimlichten. De regels met betrekking tot kleding en gedrag van de bezoekers worden door het personeel en de bewakers strikt gehandhaafd. De benen van zowel mannen als vrouwen moeten worden bedekt. Korte broeken of minirokken zijn niet toegestaan evenals het dragen van petten en hoeden. Tassen en fotocamera's moeten bij de entree achtergelaten worden. Bezoekers moeten stil zijn en in twee rijen lopen. Uw handen mogen niet in de zakken en de armen mogen ook niet worden gekruist. Roken, drinken, eten, fotograferen en video-opnames maken zijn nergens in het mausoleum toegestaan. Deze plek is een bedevaartsoord voor de Vietnamezen.

Het mausoleum is van april tot september van dinsdag tot en met donderdag geopend vanaf 07.30 tot 10.30 uur en in het weekend van 07.30 tot 11.00 uur. Vanaf december tot maart is het mausoleum geopend van dinsdag tot en met donderdag van 08.00 tot 11.00 uur en in de weekenden vanaf 08.00 tot 11.30 uur. Het mausoleum is op maandag en vrijdag gesloten. Elk jaar van september tot december is het mausoleum gesloten voor publiek. Dit omdat het lichaam onderhoud nodig heeft. De entree is gratis.


Voor meer foto's van het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, zie: foto's Hanoi.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Het Ho Chi Minh Mausoleum is het Mausoleum/graf van de Vietnamese vader des vaderlands Ho Chi Minh. Het is een must see als je in Hanoi bent. Toen ik in september was, kon ik niet naar binnen omdat het lichaam onderhoud nodig had, iets wat elk jaar gebeurd.  Meer lezen over het Mausoleum van Ho Chi Minn in Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #hochiminhmausoleum #hochiminh #mausoleum #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment