JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Phong Nha grotten liggen in het dorp Son Trach, 55 kilometer ten noordwesten van Dong Hoi in het midden van Vietnam. De grotten liggen in een nationaal park. Dit park is één van de grootste kalksteenlandschappen ter wereld. Er bevinden zich enkele honderden grotten, ondergrondse rivieren, watervallen en stromen en lange ondergrondse gangen met stalagmieten en stalactieten. Er zijn vele ondergrondse rivieren, in dit park. In 2003 is Phong Nha-Ke Bang opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Voor veel gelovige Vietnamezen is Phong Nha een belangrijke heilige plaats, maar ook een plek waar hevige strijd met de Amerikanen werd geleverd. Veel grotten zijn min of meer hetzelfde, met stalactieten en stalagmieten in mysterieuze vormen en een vochtige atmosfeer. Maar om de bovenste grot van Phong Nha te bereiken moet u eerst een prestatie van formaat leveren door naar het hoogste punt te klimmen. U kunt op ruim 800 meter hoogte een kijkje nemen in de grot, waar gedurende de 9e en 10e eeuw de Cham boeddhistische heiligdommen hebben gebouwd. De resten van hun altaren en inscripties zijn er nog te zien. U kunt vanaf het hoogste punt van het grottencomplex kilometers ver kijken en genieten van een ongerept uitzicht. Dit is betrekkelijk want midden in de rijstvelden ziet u de kraters die herinneren aan de allesvernietigende oorlog tegen de Amerikanen. Zware bombardementen hebben enorme schade aangericht en vele soldaten en burgers verloren het leven. De herinnering aan de oorlog wordt intenser en tastbaarder als u een bezoek brengt aan de grot onder de berg. Per boot kunt u net onder een lage toegangspoort doorvaren, waarna u terechtkomt in een lange gang. Elke paar honderd meter ziet u links en rechts enorme zandvlakten. Hier hielden vele tienduizenden Vietnamese soldaten zich tijdens de bombardementen schuil. De boot legt aan voor een korte wandeling op de kleiachtige vlakte waar de soldaten sliepen, kookten en wachtten tot de kust weer veilig was.

De in- en uitgang van de Phong Nha grotten Binnenin de Phong Nha grotten

De bomkrater bij de Phong Nha grotten

De enige manier om in de Phong Nha grot te komen is per boot. Deze boten bieden plaats aan veertien personen. Het beginpunt is het bezoekerscentrum. Daarna vaart u vijf kilometer stroomopwaarts langs pittoreske karstrotsen naar de ingang van de grot. Hier zet de gids de motor af en gaat roeiend verder. De ingang van de grot bestaat uit een spleet aan de voet van een steile, 150 meter hoge kalksteenrots. In het droge seizoen van februari tot augustus staat het water zo laag dat de boot slechts 600 meter de grot in kan varen na eerst een 100 meter lange kamer gepasseerd te zijn. U vaart langs wanden van kalksteen en u ziet immense stalactieten en stalagmieten. Deze worden door veelkleurige lampen verlicht. Eén van de stalagmieten is 17 meter hoog en heeft een diameter van 6,5 meter. De stalagmieten groeien één cm per jaar. De 25 meter lange stalactiet boven deze formatie hangt, volgens de lokale bevolking, als vrouwenhaar naar beneden. De sampanboot legt aan bij een onderaards strandje met een grote kamer van 50 meter hoog, waarvandaan u een 500 meter lang pad kunt volgen. U moet wel op het pad blijven om beschadiging van de grot te voorkomen. Aan het eind van de grot wacht de gids u weer op. Op een wand verder stroomopwaarts staat een 1.000 jaar oude inscriptie, een religieus traktaatje van de Cham met 97 karakters en een verwijzing naar Boeddha. De boten varen als het water te hoog staat niet uit.


Voor meer foto's van de Phong Nha grotten, zie: foto's Phong Nha grotten.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Eén van de leukste dingen om te zien als het om natuurwonderen in Vietnam gaat, zijn de Phong Nha Grotten. Deze grotten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lezen over deze grotten in Vietnam doe je op mijn website. Lees je mee? #phongnha #phongnhagrotten #vietnam #werelderfgoedlijst #unesco #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment