JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Tempel van de Literatuur is een Confuciustempel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De afbeelding van deze tempel staat op de achterkant van het honderdduizend Vietnamese dong bankbiljet.

Ingang van de Tempel van de Literatuur

De tempel is in 1070 door koning Ly Thanh Tong opgericht ten gunste van het onderwijs en de topacademici van de stad. De tempel werd enkele jaren omgedoopt tot de eerste universiteit van Hanoi. De universiteit werd twee eeuwen geleden gesloten en sindsdien is de tempel een plaats waar studenten komen om er in alle rust te studeren. Studenten architectuur komen hier schetsen maken of inspiratie opdoen.

De tempelindeling komt overeen met die van de tempel in Qufu, Shandong. Dit is de geboorteplaats van Confucius. Het complex beslaat een oppervlakte van meer dan 5,6 hectare, inclusief het Literatuur ('Van') meer, het Giam park en de binnenplaatsen, die worden omgeven door een bakstenen muur.

Het tempelcomplex bestaat uit vijf binnenhoven. De ingang van het tempelcomplex is de Van Mieu Poort. Op een inscriptie staat dat ruiters hier dienen af te stijgen. Een pad leidt u door de goed onderhouden tuinen van de eerste binnenhof naar de Dai Trung Poort (Grote Midden Poort).

De eerste twee binnenplaatsen zijn tuinen met zeer oude bomen en strak gemaaide grasvelden waar het lawaai van de stad nauwelijks nog hoorbaar is. Dit komt door de dikke stenen muren. De eerste binnenplaats strekt zich uit van het Great Portico naar de Grote Midden-poort ('Dai Trung'). Deze poort wordt geflankeerd door twee kleinere poorten: de Dai Tai en Thanh duc. Van de Dai Trung Poort (Grote Midden Poort) gaat het pad door de tweede binnenhof naar de Khue Van Cac (Koepel van de Khieu Constellatie). Deze dateert uit 1802. Dit is een poort met een houten paviljoen met een dak van twee verdiepingen en op de kardinale punten vier vensters. De Constellation van de Literatuur paviljoen is een uniek architectonisch werk. Dit paviljoen werd in 1805 gebouwd.

Het Constellation van de Literatuur Paviljoen is op vier witgekalkte stenen palen gebouwd. Op de top is een roodgekleurd paviljoen met twee ronde ramen en een uitgebreid dak. Binnen hangt aan het plafond een bronzen klok die op gunstige gelegenheden wordt geluid. Naast het Constellation van de Literatuur Paviljoen zijn hier nog twee poorten. Deze twee poorten zijn gewijd aan de schoonheid van de inhoud en de vorm van literatuur.

De derde binnenplaats kan worden binnengegaan via het grote 'Het stand van zaken betreffende de literatuur paviljoen'. Dit paviljoen is in 1802 gebouwd. Achter de poort ligt in de derde binnenhof de Hemelse Glorie Vijver. Centraal op deze binnenplaats is de Bron van Hemelse Helderheid en weerszijden van de binnenplaats staan twee grote hallen die de echte schatten van de tempel bevatten. Links en rechts van de vijver zijn steentabletten, ieder tablet op een stenen schildpad. Van de 116 steentabletten zijn er nog 82 over en deze zijn de belangrijkste voorwerpen in de tempel. Er wordt aangenomen dat 34 andere steles in de loop der jaren verloren zijn gegaan. Zij staan boven op stenen schildpadden en zijn gegraveerd met de namen en geboorteplaatsen van 1306 gepromoveerde personen. Op de stèles staan de namen van de succesvolle kandidaten in het driejaarlijks doctoraal examen vanaf 1442 tot 1778. Koning Le Thanh Thong richtte de eerste tabletten in 1484 op. De koppen van de schildpadden zijn in de loop der eeuwen glad geworden door het oude gebruik dat een deel van de, gesymboliseerde, wijsheid door het aanraken met de hand in de eigenaar overgaat. Via de Dai Thanh Poort (Poort van het Grote Succes) komt u in de eigenlijke tempel. Tijdens de Vietnamoorlog werden de stèles onder zand en beton begraven om ze tegen de bombardementen te beschermen. Na de oorlog waren de stèles min of meer verwaarloosd, gebarsten en scheefgezakt. In 1993 werden aan weerskanten van de Bron van het Hemelse licht acht verhoogde paviljoens gebouwd om de overblijfselen te beschermen.

De vierde binnenplaats wordt aan weerszijden begrensd door paviljoens waarin de altaren van 72 van de belangrijkste studenten van Confucius zijn opgenomen. Nu bevatten zij kantoren, een cadeauwinkel en klein museum waar inktpotten, pennen, boeken en persoonlijke bezittingen van studenten die hier door de eeuwen heen hebben gestudeerd. Aan het eind staat het altaar van Confucius en zijn vier discipelen. De Voorhof leidt naar de Bai Duong (Hal van de Ceremonieën), de hal van Confucius en zijn leerlingen. In de hal ziet u een grote bronzen klok. Deze klok is in 1768 gegoten. Het heiligdom herbergt altaren van tien vereerde filosofen. Achter de Bai Duong is het Grote Succes Heiligdom. Daarachter voert een binnenpoort naar het achterste deel van het tempelcomplex. Een pad leidt naar de Oude Nationale Academie met vlak daarachter de resten van Khai Thanh. Het dak van de tempel heeft dakpannen en is bekrood met twee sierlijke draken die een volle maan tussen zich dragen. Aan de noordzijde van de binnenplaats ligt de langwerpige ceremoniezaal. Hier gaven de koning en zijn mandarijnen offers bij het altaar van Confucius. Ze werden hierbij begeleidt door het geluid van trommels en bronzen klokken dat tussen de hardhouten pilaren weerklonk.

In de Tempel van de Literatuur in Hanoi

De vijfde binnenplaats bevatte de Quoc TU Giaa, de eerste universiteit van Vietnam. Deze werd in 1076 door koning Ly Kan Duc opgericht. Het werd in 1947 door de Franse bombardementen verwoest. In 1076 gaf Koning Ly Nhan Tong opdracht tot de bouw van een keizerlijke academie. Geletterde mandarijnen werden geselecteerd om hier te studeren. In 1236 werd de academie vergroot. In de Le dynastie werd het verder ontwikkeld. Deze ontwikkeling omvatte het Minh Luan huis en klaslokalen, een opslagplaats voor houten cliches en twee x drie x 25 slaapzalen. Het Khai Thanh heiligdom werd gebouwd om de ouders van Confucius te eren. In 1946 werd de binnenplaats door de Fransen verwoest. In het jaar 2000 werd deze binnenplaats gereconstrueerd op grond van de oorspronkelijke Keizerlijke Academie. De academie eert de talenten, de nationale tradities en de cultuur en onderwijs van Vietnam. Het ontwerp van de nieuwe vijfde binnenplaats was gebaseerd op de traditionele architectuur in harmonie met de omliggende bezienswaardigheden van de tempel. Verschillende gebouwen, waaronder de voorste gebouw, de achterkant van het pand, de linker- en rechter gebouwen, een belhuis en een trommelhuis werden gebouwd. De Thai Hoc binnenplaats beslaat 1.530 m2 van de tempel. Het voorste gebouw heeft een aantal functies. Het achterste gebouw heeft twee verdiepingen. De begane grond heeft een standbeeld van Chu Van An (een rector van de academie) en toont exposities over de tempel en de academie met uitleg over het confucianistische onderwijs in Vietnam. De bovenste verdieping is gewijd aan de drie koningen die het meest hebben bijgedragen aan het fundament van de tempel en de academie: Ly Thanh Tong (1023-1072), die de tempel in 1070 opgerichte, Ly Nhan Tong (1066-1127), de stichter van de Keizerlijke Academie, en Le Thanh Tong (1442-1497), hij liet de schildpad stenen steles bouwen. Aan weerszijden van het achterste gebouw zijn vierkante gebouwen die een trommel en een bronzen klok bevatten. De trommel is 2,01 meter breed en 2,65 meter hoog en heeft een inhoud van 10 m3 en weegt 700 kilogram. De klok werd in het jaar 2000 gegoten. Het heeft een hoogte van 2,1 meter en is 0,99 meter breed.

Tegenwoordig is de tempel een museum. U kunt genieten van de traditionele muzikanten in de muziekkamer naast het aan Confucius gewijde altaar.


Voor meer foto's van de Tempel van de Literatuur in Hanoi, zie: foto's Hanoi.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De Tempel van de Literatuur is een Confuciustempel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Het tempelcomplex bestaat uit vijf binnenhoven. Meer lezen over het Presidentieel Paleis in Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #tempelvandeliteratuur #tempel #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment