JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Thien Mu Pagode is een historische tempel. De pagode ligt op de Ha Khe heuvel op de linkeroever van de Parfumrivier, in Huong Long, vijf kilometer van de stad Hué. De pagode heeft zeven verdiepingen en is het hoogste pagode in Vietnam. De tempel wordt beschouwd als het officieuze symbool van de voormalige keizerlijke hoofdstad.

De naam van de pagode komt uit een legende. Lang geleden verscheen een oude vrouw op de heuvel waar nu de pagode gebouwd is. Zij vertelde aan de lokale bevolking dat er een heer zou komen en hier een boeddhistische pagode voor de welvaart van het land zou bouwen. Lord Nguyen Hoang gaf bij het horen van dit verhaal de opdracht om deze pagode van de 'hemelse vrouw' te bouwen. In 1601 werd de pagode gebouwd en in 1665 door Lord Nguyen Phuc Tan gerenoveerd. In 1710 heeft Lord Nguyen Phuc Chu een grote klok van 2,5 meter hoog en 3.285 kg zwaar gebouwd en in 1715 werd een stele op de rug van een marmeren schildpad van 2,58 meter hoog gebouwd. Verschillende koningen van de Nguyen dynastie hebben de pagode gerestaureerd. In 1904 werden de pagode en de gebouwen tijdens een cycloon zwaar beschadigd. Keizer Thanh Thai liet in 1907 reconstructies uitvoeren. In 1943 werd de pagode zwaar beschadigd. De renovatie heeft in totaal 30 jaar geduurd. Tijdens de zomer van 1963 werd de Thien Mu Pagoda een broeinest van anti-regerings protest. President Ngo Dinh Diem voerde een sterke vriendjespolitiek tegenover katholieken en discrimineerde de boeddhisten in het leger en in de publieke dienstverlening. Op het platteland waren katholieken vrijgesteld van het uitvoeren van arbeid en in sommige landelijke gebieden, leidden katholieke priesters privé legers tegen boeddhistische dorpen. In de zomer van 1963 explodeerde de ontevredenheid over Diem. Er werd in Hué massaal geprotesteerd. Negen boeddhisten stierven. In mei 1963 werd een wet tegen het dragen van godsdienstige vlaggen aangenomen, de boeddhistische vlag werd verbannen maar de vlag van de katholieken mocht wel worden getoond. De boeddhisten trotseerden dit verbod en een protest dat begon met een mars vanaf de pagode werd beëindigd toen regeringstroepen het vuur op de boeddhisten openden. Het gevolg hiervan was, dat in het hele land boeddhistische protesten gehouden werden. De Thien Mu Pagode was een belangrijk punt voor het organiseren van de boeddhistische beweging en was vaak de locatie van hongerstakingen, barricades en protesten. Begin jaren tachtig werd in de buurt van de pagode een persoon vermoord en de plek werd het brandpunt van de anticommunistische protesten. De communistische regering reageerde met de arrestatie van monniken op beschuldiging van verstoring van de verkeersstroom en de openbare orde. Bij de tempel vindt u de Austin motorvoertuig waarin Thich Quang Duc naar Saigon werd gereden. In 1963 stak hij zichzelf in brand als protest tegen het regime van Diem. Het was de eerste van een reeks van zelfverbrandingen door leden van de boeddhistische geestelijkheid.

Thien Mu Pagode in Hué

Vanaf Kom Long voert een trap omhoog naar vier pilaren met Chinese karakters die het boeddhisme en de pagode prijzen. De pagode wordt gedomineerd door een zeven verdiepingen hoge, achthoekige toren, de Thap Phuoc Duyen (Toren van de Blijdschapsbron). Deze bakstenen toren is 21 meter hoog en heeft een achthoekige vorm en zeven verdiepingen. Deze zeven verdiepingen zijn elk aan een andere Boeddha gewijd. Naast de toren ziet u aan beide zijden structuren die de architecturale geschiedenis van de toren aantonen en u ziet diverse gedichten van componist Thieu Tri. In een naast gelegen paviljoen hangt een in 1710 gegoten klok. Deze klok weegt ruim 2.000 kg en is 2,5 m hoog. Het klokgelui is op 10 kilometer afstand nog goed te horen. In een tweede paviljoen staat een stèle uit 1715 met een tekst over de geschiedenis van het boeddhisme in Hué. Het hoofdaltaar wordt door een bronzen beeld van een lachende Boeddha en beelden van de tien koningen van de hel en achttien arhat, heilige discipelen van Boeddha, gedomineerd. Boven een doorgang zit een bronzen Sakyamuni met zwart haar voor nog een beeld van Di Lac en een heiligdom van Boeddha's van verleden, heden en toekomst. Vlakbij staat een opvallend beeld van de Thich Ca Boeddha. De tempel bevat een standbeeld van een groot marmeren schildpad, een symbool van duurzaamheid.

Aan de achterzijde liggen de vertrekken van de monniken. In de open garage aan de westkant ziet u de Austin waarin monnik Thich Quang Duc in1963 naar Saigon gereden werd. Hij stak zich uit protest tegen het Diem-regime in brand. Foto’s van deze gebeurtenis schokten destijds de hele wereld. Achter de kobaltblauwe Austin ziet u een kopie van deze foto.

De pagode is omgeven door bloemen en sierplanten. Aan het eind van de tuin is een rustig en romantisch dennenbos.


Voor meer foto's van de Thien Mu Pagode in Hué, zie: foto's Hué.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De Thien Mu Pagode is een historische tempel op de linkeroever van de Parfumrivier bij Hué. De pagode heeft zeven verdiepingen en is het hoogste pagode in Vietnam. Meer lezen over Thien Mu Pagode in Hué doe je op mijn website. Lees je mee? #hue #pagode #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment