JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De waterpoppenshow bevindt zich bij het Hoan Kiem Lake in het centrum van de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De waterpoppenshow is een toeristische topattractie en moet u tijdens uw verblijf in Hanoi een keer bijgewoond hebben. De waterpoppenshow is in de Rode Rivierdelta ontstaan en meer dan 1.000 jaar oud. De roi nuoc (waterpoppentheater) is één van de meest authentieke expressievormen in de Vietnamese cultuur. Vroeger werden de voorstellingen in dorpen, op rivieren, meren of rijstvelden gehouden. Nu vinden de voorstellingen plaats in grote waterbassins in het theater. De poppenspelers staan achter het podium tot hun middel in het water en bewegen de houten poppen op de dramatische muziek van het traditionele orkest. De muziek begeleidt de hele voorstelling en zwelt op belangrijke momenten in het spel aan. De Ty Ba is een populair tokkelinstrument dat in veel orkesten wordt gebruikt. Daarnaast zingen de cheo-zangers de dialogen en handelingen. Verder wordt er gebruik gemaakt van bijzondere effecten, zoals rook, vuurwerk en waterspuwende drakenpoppen.

De verhalen spelen zich af in een eeuwenoude boerencultuur. Hierin spelen traditionele personages als oorlogshelden, corrupte landheren en wrede heersers de hoofdrol. Daarnaast komen er mythische figuren uit de Vietnamese cultuur, zoals draken, feniksen en eenhoorns in het verhaal voor en verschijnen er vaak waterbuffels en andere dieren. De poppen zijn uit waterbestendig hout gesneden. Meestal is het hout van een vijgenboom of sung.

Waterpoppenshow in Hanoi

De poppen worden na het snijden in felle kleuren geschilderd en gelakt. Ze razen rond over een nat podium en voeren parodieën op uit de rijke Vietnamese folklore en traditie. Een voorstelling bestaat doorgaans uit ongeveer 12 bedrijven. Deze bedrijven vertellen elk een mythologisch verhaal over Vietnam en zijn geschiedenis. Er is een verhaal van de schildpad die in het Hoan Kiem meer in Hanoi leefde en uit de diepte te voorschijn gekomen zou zijn om de goede koning Ly Thai To het zwaard te geven waarmee hij de Chinese indringers zou kunnen verslaan. Daarnaast zijn er verhalen die over het gewone dorpsleven en het leven van alledag gaan, zoals over het planten en oogsten van de rijst, vissen en bootraces. In bijna elk waterpoppenspel komt een arme boer voor die opschept over zijn eenden, tot een vos één van de eenden pakt. Vaak zwemmen jongenspoppen achter kikkers aan en spelen ze fluit op de rug van een waterbuffel. Het populairste personage in een waterpoppenspel is Teu. Hij is een goedlachse grapjas gehuld in een lendendoek, een vest en met drie kuifjes op zijn kale kop. Oom Teu is een scherpe ceremoniemeester en een beetje een boerenkinkel. Hij staat symbool voor de onverzettelijkheid van de Vietnamezen. Na de voorstelling wordt achter het waterpodium het bamboegordijn opgetrokken en ziet u de spelers die tot hun middel in het water staan.

De poppen zijn zwaar en lang, soms wel 20 kilogram en 1 meter lang en er zijn dan wel vier spelers nodig om een dergelijke pop te bewegen. Maar de meeste poppen zijn ongeveer 40 centimeter lang. Deze poppen staan op een drijvend houten voetstuk vlak onder het wateroppervlak. De poppen bestaan uit meerdere met elkaar verbonden delen, waardoor ze meer beweegbaarheid krijgen. De waterpoppen worden in het water met stokken en koorden gehanteerd. Voor ingewikkelde scènes worden de stokken door meerdere personen bediend. De poppen kunnen slechts één beweging maken. Er werd tussen de verschillende dorpen geheimzinnig gedaan over het systeem dat de poppen hun theatrale flair geeft. Wat u niet ziet, zijn de 3-4 meter lange bamboestokken met een soort tangen er aan, die zich in het ondoorschijnende water bevinden. Er is ook gespeeld met het idee om eigentijdse verhalen aan het repertoire toe te voegen maar traditionalisten verzetten zich tegen deze veranderingen. De technieken zijn een goed bewaard geheim. Ook nu nog aarzelen sommige oudere poppenspelers om hun geheimen door te geven aan de jongere generaties. Maar omdat men bang is dat deze kunstvorm zou uitsterven, geven sommige meesters les aan poppenspelers in spé.

Optredens vinden dagelijks plaats om 13.45 uur, 15.00 uur, 16.10 uur, 17.20 uur, 18.30 uur, 20.00 uur, 21.15 uur. Op zondagochtend vindt er ook nog een voorstelling plaats om 09.30 uur. De voorstelling duurt 45 minuten.


Voor meer foto's van de Waterpoppenshow in Hanoi, zie: foto's Hanoi.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Een leuke show om te bezoeken in Hanoi is waterpoppenshow is het speciaal daarvoor gebouwde theater bij het Hoan Kiem Lake in het centrum van de stad.  Meer lezen over de waterpoppenshow in Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #waterpoppenshow #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment