JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik de vele zeehonden bij Cape Cross. Een stop met een zeer intensieve reukervaring. In dit artikel leest u alles over de zeehonden van Cape Cross. Leest u mee?


Een stop bij Cape Cross zal een zeer intensieve ervaring zijn, zowel voor het gehoor als de reukzin, zij zullen beide zeer zwaar op de proef worden gesteld. Cape Cross is een landpunt aan de Namibisch Atlantische kust, ongeveer 120 kilometer ten noorden van Swakopmund. Cape Cross is een bekend reservaat voor een grote kolonie Kaapse pelsrobben. Deze dieren verzamelen zich hier in de paartijd tussen november en december. Ze kunnen hier soms met 250.000 tegelijk zijn. De Kaapse pelsrobben worden ook wel de Zuid-Afrikaanse zeeberen genoemd. Buiten de paartijd die vooral voor de mannetjes erg inspannend is, zijn er altijd nog bijna 100.000 dieren aanwezig. Cape Cross Seal Reserve is hiermee de grootste van de 23 robbenkolonies langs de kust van Zuid-Afrika en Namibië. In totaal leven er ongeveer 1,6 miljoen robben langs de kust.

Zeehonden in Cape Cross

In 1484 vaart de Portugees Diego Cao naar het zuiden langs de Atlantische kust van het Afrikaanse continent. Hij is de eerste Europeaan die zo langs de Namibische kust vaart. Zijn ontdekkingsreis eindigt bij Cape Cross. Hij gaat hier aan land en plaatst er een gedenkteken in de vorm van een kruis met een inscriptie. Deze inscriptie luidt: '6.684 jaar sinds de schepping van de aarde en 1484 jaar sinds de geboorte van Christus, heeft de illustere Don Juan de opdracht gegeven om hier een teken op te richten aan zijn ridder Diego Cao.' Diego Cao overlijdt hier bij Cape Cross en ligt hier ook begraven. Het door hem opgerichte kruis is voor de volgende ontdekkingsreizigers, zoals Bartolomeus Diaz (1487-1488) en Vasco da Gama (1497-1499), een baken op weg naar Kaap de Goede Hoop en verder. Het originele kruis is later overgebracht naar het museum voor oceanografie in Berlijn en is vervangen door een replica. Deze replica blijkt niet geheel op de originele plaats te staan en daarom staat er nu nog een tweede replica. Het eerste kruis werd in 1893 door Duitse soldaten neergezet op een helling die uitziet over zee. Het andere, een getrouwe kopie van het origineel, is in 1980 onthuld op de plek waar het kruis van Diego Cao werkelijk stond. Op de parkeerplaats ziet u dit stenen kruis van de Portugees Diego Cao. Een grote begraafplaats herinnert aan de tijd, tussen 1898 en 1903, dat een behoorlijke gemeenschap bij Cape Cross zich bezighield met het verzamelen van guano. De kolonie pelsrobben is nu de belangrijkste trekpleister voor toeristen.

Om toegang te krijgen tot het Reserve moet u entree betalen. Daarna kunt u doorrijden tot de kust waar een grote parkeerplaats is. Daar zult u direct de talloze zeehonden zien liggen, schuifelen of ruziemaken. Meer dan een derde van de pelsrobben sterft voordat het volwassen is. De geboorte, de verwondingen die de jonge robben oplopen als de mannetjes in het gedrang van de kolonie per ongeluk over ze heen walsen, verdrinking of de hongerdood als de moeder bij het voedsel zoeken om het leven komt, zijn hier de belangrijkste oorzaken.

De roofdieren waar de zeehonden vooral last van hebben, zijn de jakhalzen. U maakt grote kans de jakhalzen te zien rondom de kolonie. De roofdieren zijn altijd op zoek naar een (makkelijke) prooi en er leeft een flinke troep jakhalzen in de buurt. U als bezoeker moet ook voorzichtig zijn, de jakhalzen lijden aan de brandziekte, de hyenavorm van hondsdolheid.


Voor meer foto's van Cape Cross, zie: foto's Cape Cross.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 


Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik de vele zeehonden bij Cape Cross. Hier lees je de informatie over Cape Cross. Lees je mee? #capecross #zeehonden #namibie #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik de vele zeehonden bij Cape Cross. Hier lees je de informatie over Cape Cross. Lees je mee? #capecross #zeehonden #namibie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment