JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In dit artikel leest u alles over het mooiste wildpark van Namibië: Etosha National Park.


Etosha National Park is één van de grootste beschermde savannegebieden in Afrika. Het park staat bekend als één van 's werelds mooiste wildreservaten. Zonder een safari in Etosha National Park is een reis door Namibië niet compleet. Etosha National Park ligt op een hoogte van 1.000 meter. Het park ligt op ongeveer 450 kilometer van de hoofdstad van Namibië, Windhoek. Etosha National Park is absoluut een uniek park. De naam Etosha betekent 'plaats van spiegels' of 'plaats van droog water' of 'de grote witte plaats'. Deze naam slaat op de enorme vlakte van 4.731 km2 die na hevige regenval tijdelijk onder water staat.

Plattegrond van Etosha National Park

Etosha National Park is van de parken in Namibië absoluut het beste park voor grote troepen wild. Het park heeft een oppervlakte van 22.000 hectare en is hiermee één van de grootste wildparken van Afrika. De naam wordt ontleend aan een gelijknamige zoutpan dat een oost-west lengte heeft van ongeveer 120 kilometer en op de breedste plaatsen 70 kilometer lang is. Het is deze zoutpan waardoor de wilde dieren worden aangetrokken. De pan staat in verbinding met rivieren, maar het gebied krijgt hier nauwelijks water van. Als er water in de pan staat, wordt dat door regen veroorzaakt. Het water droogt snel op. Etosha National Park is het beste te verkennen met eigen auto. U moet geduld hebben, maar de meeste kans hebt u bij de waterholes nabij de restcamps. De restcamps hebben allemaal een eigen drinkwaterplaats met verlichting waar u tot diep in de nacht naar de dieren kunt kijken. Deze drinkwaterplaatsen zijn 24 uur per dag toegankelijk. U hebt gegarandeerd succes als u in het droge seizoen naar de drinkplaatsen komt.

Er zijn drie publieke toegangen: de Von Lindequist Gate in het oosten, de Andersson Gate in het zuiden en in het noordoosten van het park, noordelijk van restcamp Namutoni ligt de toegang Nehale lya Mpingana Gate (King Nehale Gate). De ingang in het westen van het park kunt u alleen gebruiken als u overnacht in het jongste kamp van het park, Dolomite. De entree tot het nationale park moet ter plaatse worden betaald. De entree staat los van de accommodatie in het wildpark. De wijde omgeving rondom Etosha National Park is grotendeels gericht op safari. Grenzend aan de oostelijke, zuidelijke en westelijke kant liggen diverse privé wildparken waar eveneens de Big Five leeft. In deze wildparken zijn luxe lodges te vinden. Hiervandaan worden safari’s georganiseerd die voor een deel in het eigen wildreservaat en voor een deel op grondgebied van Etosha National Park plaatsvinden.

Dubbelband renvogel in Etosha National Park Helmparelhoenders in Etosha National Park

De geschiedenis van Etosha National Park is verweven met de migratiepatronen van de dieren. Toen er nog geen hekken waren, trokken de dieren van drinkwaterplaats naar drinkwaterplaats. Dit was afhankelijk van de regen die gevallen was. Groepjes Bushman trokken met de dieren mee. Deze Bushman leefden van de jacht en de planten. Dit patroon veranderde niet met de komst van de veehoudende Owambostammen. In 1851 kwam de grote verandering. Op 29 mei 1851 ontdekten de Europese ontdekkingsreizigers Charles Andersson en Francis Galton Etosha. Zij stonden op de plaats waar nu restcamp Namuntoni is gebouwd. Ze zagen grote troepen zebra's, gnoes en springbokken. De blanke ontdekkingsreizigers kochten grond van de lokale bevolking en lieten deze grond vervolgens omheinen. Wegen werden aangelegd om de handelsroutes tot stand te brengen en de blanke boerenfamilies kwamen naar het noorden van Namibië om hier een nieuw bestaan op te bouwen. De Duitsers namen in 1896 het beheer over. Het gebied werd in 1907 beschermd door de Duitse gouverneur Friedrich von Lindequist. Hij riep het gebied in dat jaar uit tot een nationaal park. Dit nadat het leger bij Waterberg de 'strijd' tegen de Herero-stam had gewonnen. Er werden 40.000 mannen, vrouwen en kinderen vermoord. Namibië heette toen nog Zuid-West Afrika. In Etosha National Park vindt u een Duits fort, Namutoni. Zeven Duitse soldaten bemanden dit witte fort. De Duitsers werden door 500 Ovambo's aangevallen. Zij verloren tijdens een volle dag strijd maar liefst 65 krijgers terwijl de zeven Duitse soldaten in de daaropvolgende nacht wisten te ontsnappen. Het fort werd vernield, maar is herbouwd. Op de funderingen van het vroegere fort is sinds 1983 een gamelogde gebouwd. Het fort is tot nationaal monument uitgeroepen. In 1954 werden de laatst overgebleven San door de Zuid-Afrikaanse machthebbers uit het park verdreven. In 1958 werden de grenzen tot 55.000 km2 teruggedrongen. Een zelfde actie vond in 1970 plaats toen Etosha National Park ingekrompen werd tot 22.270 km2. Namibië behoorde in deze periode tot Zuid-Afrika en ook hier moesten de Apartheidswetten doorgevoerd worden. Het gebied rondom het Etosha National Park was nodig om tot de stichting van zogenaamde thuislanden te komen.

In de periode van december tot februari is het doorgaans zeer droge Etosha National Park een weelderige groene vlakte waar tijdelijk veel wilde bloemen groeien. Hier ziet u allerlei wilde dieren zoals de zwarte neushoorn, honderden giraffes, kuddes van meer dan 1.000 zebra's en antilopen, gnoes en de echte koning van Afrika, de olifant. De waterplaatsen zijn de beste plekken om leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns te zien, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Het is een toevluchtsoord voor 114 verschillende soorten zoogdieren en 340 vogelsoorten. In Etosha National Park komen zoals gezegd 114 soorten zoogdieren voor, uiteenlopend van vier van de Big Five (de leeuw, luipaard, olifant en de zwarte neushoorn) tot kleinere dieren zoals knaagdieren en vleermuizen. Er komen geen Kaapse buffels, nijlpaarden of krokodillen voor, omdat het park zo droog is en permanente waterlopen ontbreken. Etosha National Park is beroemd om zijn zwarte neushoorn, die zich vooral in het westen en zuidwesten van het park ophouden. Zoogdieren die veelvuldig te zien zijn, zijn de Burcehells zebra (steppenzebra), gnoe/wildebeest, gemsbok (oryx), kudu, elandantilope, springbok, paardenantilope en het hartebeest. Etosha National Park is het bastion van de zwartkopimpala. Kleinere dieren die u hier kunt spotten, zijn de caracal, de Afrikaanse wilde kat, de aardwolf, de gevlekte hyena, zadelrugjakhals, wrattenzwijn, honingdas, steenbokantilope, duiker, de Damaradikdik. Ook leven er in het park 340 vogelsoorten, zoals de bijeneter, de steltlopers, scharrelaars, flamingo's. De nationale vogel van Namibië is de Burchells fiskaal met een scharlakenrode borst. Er zijn twaalf soorten leeuweriken te spotten. Roofvogels die hier voorkomen zijn de dwergvalk, de oorgier en witruggier, aasgier, kapgier en Kaapse gier. Andere zeldzame soorten in het park zijn de reuzenreiger, purperreiger, grutto, grijze kroonkraanvogel. Opvallende grondvogels zijn de koritrap, de Zuid-Afrikaanse kuiftrap, helmparelhoen en de roodsnavelfrankolijn.

Springbokken in Etosha National Park Struisvogel en springbokken bij de waterplas in Etosha National Park

Het middelpunt van het park is de Etosha Pan. Dit is een vlak zoutmoeras van 130 kilometer lang en 50 kilometer breed. Er wordt aangenomen dat de zoutpan zelf meer dan 12 miljoen jaar geleden is ontstaan als een ondiep meer dat uitliep op de Kunene Rivier. Als de pan gevuld is met water krioelt het hier van de flamingo's en pelikanen. Vanaf half maart tot en met november kunt u hier een enorme hoeveelheid wild en gevogelte zien. Voor de dieren zijn kunstmatige drinkplaatsen aangelegd. De helft van het park, rondom de zoutpan, is toegankelijk voor bezoekers. In het andere deel worden alleen groepen met een gids toegelaten. Het oostelijke vlakke deel van het park is gemakkelijk toegankelijk voor toeristen. U krijgt het meeste wild te zien door naar een waterpoel te gaan en hier rustig af te wachten welke dieren zich hier melden. Als u daar aankomt, kan het best zijn, dat u in niets ziet, want er kunnen roofdieren in de buurt zijn waardoor andere dieren zich niet bij het water laten zien. Het kan zijn dat grote katachtigen onder de bomen en struiken liggen te rusten, maar het kan ook zijn dat een luipaard op een grote boomtak op de loer ligt. De beste periode voor een bezoek aan Etosha National Park is van de maanden mei tot september. Dit zijnde koelere maanden in Namibië. Het regenseizoen begint eind oktober, begin november en loopt tot april, met soms een uitloop naar einde mei.

Kudu's bij de waterplas in Etosha National Park Olifant bij de waterplas in Etosha National Park

Het park wordt beheerd door de NWR (Namibia Wildlife Reservation). Als u in het park wilt verblijven, moet u vooraf een reservering maken. Er zijn drie hoofdkampen tussen de Andersson Gate in het zuiden en de Von Lindequist Gate in het oosten. Deze restcamps bieden u onderdak in chalets of tweepersoonskamers en kampeerplekken. In deze kampen vindt u een zwembad, restaurants en verlichte drinkplekken voor het wild, benzinestations, winkels en standaardfaciliteiten.

Het is voor uw eigen veiligheid absoluut verboden om tijdens het rijden uw auto te verlaten, behalve op de toegewezen picknickplaatsen. Het is ook verboden om dieren te voeren.

Het park is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Etosha National Park heeft een goed wegennetwerk. Deze wegen zijn, zoals bijna overal in Namibië van gravel, maar in normale omstandigheden zijn de wegen voor een gewone 2WD begaanbaar. Met uitzondering de periodes waarin het bijzonder hevig regent. Dan wordt aangeraden om ter plekke naar de omstandigheden te informeren. Tussen de twee grootste gates, de Von Lindequist gate en de Andersson gate, loopt een redelijk grote weg. Er zijn verder talloze kleinere wegen in het park te vinden waar u leuke safari's kunt rijden. De maximumsnelheid door het park is 60 kilometer per uur.


Voor meer foto's van Etosha National Park, zie: foto's Etosha National Park deel 1 en foto's Etosha National Park deel 2.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een must do als je in Namibië rondreist, is een (meerdaags) bezoek aan Etosha National Park. Etosha National Park is het bekendste nationale park om wildlife te spotten in Namibië. Ik heb hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive gemaakt en veel wild gespot. Rijd je mee met deze gamedrive door het Etosha National Park? #etoshanationalpark #wildlife #gamedrive #namibie #jtravel #jtravelblog Een must do als je in Namibië rondreist, is een (meerdaags) bezoek aan Etosha National Park. Etosha National Park is het bekendste nationale park om wildlife te spotten in Namibië. Ik heb hier onder begeleiding van een ranger in een 4x4 een gamedrive gemaakt en veel wild gespot. Rijd je mee met deze gamedrive door het Etosha National Park? #etoshanationalpark #wildlife #gamedrive #namibie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment