JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Kaapse Schiereiland ligt ten zuiden van Kaapstad. Het Kaapse Schiereiland is een grotendeels rotsachtig schiereiland dat op de meest zuidwestelijke hoek van Afrika 75 kilometer de Atlantische Oceaan inloopt. Het meest zuidelijke punt van het Kaapse Schiereiland staat bekend om Capepoint en Kaap de Goede Hoop. De noordkant van het schiereiland grenst aan de Tafelberg. De dorpen op het Kaapse Schiereiland maken nu onderdeel uit van Groot-Kaapstad.

Plattegrond van het Kaapse Schiereiland

Het schiereiland was vroeger een eiland tot dat het ongeveer 60 miljoen jaar geleden met het vaste land verbonden werd.

Het Kaapse Schiereiland is een parel op de kroon van Kaapstad. Een tocht van 250 kilometer brengt u helemaal rond het schiereiland met de Atlantische Oceaan in het westen en de Valsbaai in het oosten. De mooiste route is via Hout Bay, Chapman's Peak en Misty Cliffs naar de beroemde Capepoint, Kaap de Goede Hoop en terug naar Kaapstad via de kuststadjes zoals Simon's Town en Kalk Bay.

Het Kaapse schiereiland telt vele plantensoorten, maar liefst 2.200 die onder de familie van de fynbos planten vallen zoals de Erica, Protea, vetplanten en rietsoorten. Vele van deze planten vindt u nergens anders in de wereld. Fynbos is uniek voor Kaapstad en omgeving. Het fynbos bestaat uit vier groepen: protea (suikerbossie in het Afrikaans), waarvan 24 soorten bekend zijn; erica, ongeveer 600 heideachtige gewassen; restio, rietsoorten; geophytes, bolgewassen, waaronder orchideeën en dahlia’s. De nationale bloem van Zuid-Afrika, de koningsprotea, is een grote bloem met roze schutbladen en een hart van witte fluweelachtige stengeltjes. Het fynbos staat sinds 2004 officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco. Buiten planten vindt u ook een verscheidenheid aan dieren als bontebok, elanden, bavianen, zebra's en struisvogels.

Kaapse Schiereiland

Het Kaapse Schiereiland heeft schitterende kilometers lange stranden, waar de natuur haar gang gaat. Hier kunt u zonnen, surfen en zwemmen. U moet wel rekening houden met de koude Golfstroom om de punt van Zuid-Afrika. De kust ten noorden is Blaauwbergkust, ten zuiden van Kaapstad is Atlantic Seaboard kust en de oostelijke zijde is de False Bay. Muizenberg, Fishhoek en Simon's Town aan de oostzijde van de Peninsula nodigen uit tot surfen, kitesurfen en windsurfen. Strandwandelingen maken kunt u heerlijk aan de westkust bij Noordhoek en Kommetjie.

Boulders Beach is bekend om zijn populatie van meer dan 2.500 Afrikaanse pinguïns. Dit strand bij Simon's Town is niet een plek waar u uw badlaken uit gaat rollen, maar eentje waar u Afrikaanse pinguïns kunt bespieden. De kolonie leeft hier sinds 1983. U kunt de pinguïns van dichtbij zien en een goede kennis opdoen van het sociale leven en gewoontes van deze komische vogels. U loopt over een speciale boardwalk zodat u geen planten plet en de dieren minder stoort. Voeren is uit den boze. Het gebied is onderdeel van het Table Mountain National Park. U betaalt entree om de pinguïns te mogen zien. U kunt dit strand ook bezoeken door het toeristentreintje naar Simon's Town te nemen, wat de laatste stop is.

In Simon’s Town is een actieve marinebasis. De stad heeft zijn naam te danken aan gouverneur Simon van der Stel. Simon's Town werd de basis en het trainingscentrum van de Zuid-Afrikaanse Marine. Veel vissersboten en jachten maken ook gebruik van deze haven. Het havenstadje heeft steile, kronkelende straatjes en Victoriaanse gebouwen met 18e en 19e eeuwse huizen zien. Inscripties op grafstenen op het oude kerkhof, de Martello toren en het standbeeld van de bekende Deense dog, Able Seaman Just Nuisance, dat op Jubilee Square staat zijn enkele van de attracties die de aandacht trekken.

Hout Bay is een belangrijke vissersplaats. In het weekend komen hier veel surfers. In Hout Bay bevinden zich veel winkeltjes, coffeeshops, restaurants en café's. Hout Bay heeft een gezellige haven. Mariner's Wharf ligt tussen het strand en de haven en heeft een bistro, een visrestaurant, een winkel die zeecuriosa verkoopt en er is een vismarkt. Ook kunt u een boottocht maken vanuit de haven. Het Hout Bay Museum gaat over de geschiedenis van Hout Bay maar u kunt ook een gids boeken om natuurwandelingen door de bergen te maken. Boven Hout Bay ziet u de Sentinel, een rotsformatie bij Kaapstad. Hout Bay heeft de kleinste pub van Afrika genaamd 'The Workshop'.

Duikereiland is een klein eiland net buiten Hout Bay. Hier zijn vele zeehonden te zien. De cruise duurt 40 minuten. Voor deze cruise liggen verschillende boten in de haven van Hout Bay die ingezet kunnen worden. Dit is afhankelijk van de grootte van de groep.

Groot Constantia is een van de oudste wijngaarden van het land. Deze wijngaard werd in 1685 gesticht. De stichter was de Nederlander Simon van der Stel die hier door de VOC gestationeerd werd. Hij bouwde het hoofdhuis. In 1792 bouwde Hendrik Cloete de wijnkelder. Al sinds 1927 is het een museum en sinds 1938 een nationaal monument. Bezoekers kunnen vrij rondlopen over de gronden rondom het huis. Er zijn rondleidingen door de kelders en natuurlijk wijnproeverijen. Het hoofdhuis is op oud-Nederlandse stijl ingericht, dus op een vreemde manier herkenbaar. In de stal staan wijnattributen en koetsen opgesteld. Hier bevinden zich twee restaurants.

De Chapman's Peak Drive is een toeristische route tussen Hout Bay en Noordhoek. De weg werd officieel in 1922 geopend. Deze (tol)weg is beroemd vanwege de indrukwekkende kliffen. De weg loopt boven langs de Atlantische kust en is 9 kilometer lang. De weg heeft 114 bochten. Onderweg is boven op een 160 meter hoge klif, die loodrecht uit zee oprijst, een uitkijkplatform aangelegd. Op de top van de berg (592 meter) hebt u een zicht van 360°. De weg is bij slecht weer of bij werkzaamheden gesloten. In 1915 werd met de aanleg begonnen, gevangenen hakten deze weg letterlijk uit de rotsen. Zeven jaar en 20.000 pond later reed de eerste auto over de weg. Op een aantal punten zijn stopplekken ingericht waar u kunt picknicken en natuurlijk foto's kunt maken van het panorama. Noordhoek is een klein kustplaatsje met een 8 kilometer lang wit zandstrand.

Noordhoek is niet geschikt om te gaan zwemmen vanwege de sterke stromingen maar het is een ideale plek om te surfen of om te waterskiën. Op het strand kunt u paardrijden of een lange wandeling maken. Hier ligt een wrak van een stoomboot de 'Kakapo', deze is in 1900 tijdens een storm vergaan. In de Noordhoek Farm Village kunt u wijnproeven, er zijn winkeltjes, kunstgalerijen, workshops en restaurantjes.

In Kommetjie ziet u van verre de Slangkoppunt Vuurtoren aan het strand. 's Nachts is de lichtbundel zelfs vanuit Hout Bay te zien. U kunt de vuurtoren beklimmen en hebt dan uitzicht op de Tafelberg en de Chapman’s Peak. Het strand is vooral populair bij windsurfers. De Imhoff Farm bestaat uit een kwekerij, restaurants, snakepark, art & craft shops en er wordt handgemaakte kaas verkocht. Elke eerste zaterdag van de maand vindt hier een populaire boerenmarkt plaats. In de township Masiphumele wonen Xhosa’s. U kunt deze township bezoeken.

Scarborough is een klein plaatsje aan de Atlantische kust. Hier vindt u een klein maar veilig strand en prachtige zonsondergangen. In Shusters Bay leeft de Cape Clawless otter. Hier kunt u tussen juni en november walvissen spotten. Bij Scarborough liggen Witsand Bay, Misty Cliffs en Scarborough Beach waar u kunt wandelen en surfen. Het gebied is ook populair om te vissen. Aan de hoofdstraat ziet u een rotsformatie die lijkt op een kameel en daarom Camel Rock is genoemd.

Muizenberg is vooral bekend vanwege de felgekleurde strandhuisjes langs het strand bij het (fastfood)paviljoen. Hier is een 36 kilometer lang wit zandstrand en de zee is kalm, het water is goed van temperatuur en het is veilig om hier te zwemmen. Muizenberg is vooral populair bij surfers, vissers en mensen die hun hond uitlaten op het strand. In de 19e eeuw was het een van de belangrijkste vakantieplaatsen van Zuid-Afrika maar nu komt iedereen hier. Bij Surfer's Corner ziet u veel beginnende surfers. Bij het strand ligt een zwembad met zeewater en zijn er veel groene gazons.

Kalk Bay is een pittoresk vissersplaatsje. Rond lunchtijd kunt u in de haven de vissersmannen hun vangst zien uitladen. In Kalk Bay zijn drie grotten die u kunt bezoeken. In Main Street zijn veel antiekwinkels en galerieën gevestigd. Het Kalk Bay Theatre is een theater met restaurant en gevestigd in een voormalige historische kerk.

Op het strand van Fish Hoek vindt u kleedhokjes, koffiehuizen en een jachtclub. U kunt hier veilig zwemmen en daardoor is het strand vooral populair bij gezinnen. Ook zeilliefhebbers en windsurfers komen hier graag. De Jager's Walk Promenade loopt langs de rotsachtige kustlijn. In de baai komen de walvissen om te kalven. In de haven ziet u veel catamarans en hobie cats. In Peers Cave zijn overblijfselen te zien van de 12.000 jaar oude Fish Hoek Man evenals wat gereedschap uit het stenen tijdperk. De opgravingen uit de Peers Cave liggen in het Fish Hoek Valley Museum.

Een struisvogel op het Kaapse Schiereiland

Naarmate u verder zuidelijker gaat, wordt het landschap leger. De weg lijkt eigenlijk nergens heen te leiden totdat u de ingang ziet van Kaap De Goede Hoop National Park. Als u binnen bent, duurt het nog kilometers voordat u bij het uiterste puntje bent. In het park lopen wilde dieren rond. De bavianen zijn bijzonder brutaal en klimmen zo op uw auto. Houd de ramen dicht en voer ze niet, dit is ten strengste verboden. Als u dichterbij het einde van de weg komt, ziet u een kruising. U kunt rechtsaf voor Kaap de Goede Hoop of rechtdoor voor Capepoint. Bij Kaap de Goede Hoop ziet u het water op de rotsen beuken en er staat een groot bord. In Engels en Afrikaans staat daarop aangegeven dat dit de meest zuidwestelijk punt is van het Afrikaanse vasteland en de GPS-coördinaten. Meer is hier niet te zien. Capepoint is een grotere trekpleister. Vanaf hier hebt u een mooi uitzicht op Kaap de Goede Hoop. De zogenaamde Flying Dutchman Funicular is een treintje dat u de helling op brengt naar de top bij de vuurtoren. U kunt de helling ook zelf beklimmen. Het is niet bijzonder steil en duurt een kwartier. Bovenaan staat u in een klein park met bankjes en uitzichtpunten. De oude vuurtoren dateert uit 1859 en is niet bijzonder hoog. Een tweede, hogere vuurtoren staat verderop en stamt uit 1914. Een wandeling hier naartoe en terug kost u ongeveer vijf uur. U kunt ook vanaf Capepoint in eenzelfde tijd via een mooi strand naar Kaap de Goede Hoop lopen.


Voor meer foto's van het Kaapse Schiereiland, zie: foto's Kaapse Schiereiland.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Ben je in Kaapstad, maak dan eens een dagexcursie over het Kaapse schiereiland. Hier is zoveel te zien, zoals Capepoint, Kaap de Goede Hoop, Duikereiland en Boulders Beach. Wat er nog meer te zien is lees je hier. Lees je mee? #kaapstad #kaapseschiereiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment