JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Kokerbomenwoud kunt u bewonderen in Keetmanshoop/Namibië op de Gariganus boerderij. Wist je dat kokerbomen aloë planten (vetplanten) zijn. Meer over het Kokerbomenwoud en het naastgelegen Giant's Playground leest u in dit artikel.


Kokerbomenwoud

Het Kokerbomenwoud of Quiver Tree Forest ligt ongeveer 14 kilometer ten noordoosten van Keetmanshoop in het zuiden van Namibië op de Gariganus boerderij. Hier ligt ook Giant's Playground. De grootste van de ongeveer 250 quiver trees of kokerbomen is tussen de tweehonderd en driehonderd jaar oud. Het Kokerbomenwoud of Quivertree Forest werd in 1955 uitgeroepen tot nationaal monument. Via de gevormde paden kunt u een route lopen. Hiermee krijgt u een mooi beeld van het Kokerbomenwoud.

Kokerbomen zijn aloë planten. Dit zijn niet echt bomen, maar metershoge vetplanten. De holle takken werden in het verleden als pijlkokers door de lokale bevolking, de San, gebruikt. In sommige van deze aloë's zitten gigantische nesten van de republikeinwevers. De planten kunnen bijna acht meter hoog worden. De naam komt van de San. Bijzonder is dat er op deze plek heel veel planten bij elkaar staan. Dit omdat ze op andere plaatsen in het zuiden van Namibië en in de noordelijke Kaapregio meestal solitair voorkomen. Veel van deze aloë’s zijn meer dan 200 jaar oud. De planten komen pas na 20-30 jaar voor het eerst tot bloei. In juni en juli kunnen ze 30 centimeter lange gele bloesems dragen. De planten groeien bijna altijd op zwarte rotsformaties (ysterklippen), die overdag veel warmte opnemen. Het wijdvertakte wortelstelsel verankert de kokerbomen in de rotsachtige ondergrond. De aloë kan zelfs vorst doorstaan. Bijna 300 van deze nationale symbolen van Zuid-Namibië staan in het zwarte dolerietgesteente op het terrein van boerderij Gariganus.

Kokerbomenwoud Giant's Playground

Giant's Playground
Giant’s Playground ligt 5 kilometer van het Kokerbomenwoud. De naam Giant’s Playground dekt de lading precies. Het is een wonder dat alle rotsformaties zonder de hulp van reuzenhanden kan zijn ontstaan. Het is net een blokkendoos in een speeltuin van een reus. De Speeltuin van de Reuzen (Giant’s Playground) staat bekend om zijn bizarre rotsformaties die eruitzien alsof een reus met rotsblokken heeft lopen gooien. Vanwege de manier waarop de massieve keien door een gigantische kracht op elkaar zijn geplaatst, wordt het park Giant's Playground genoemd. Hierdoor zijn rotsformaties en een reeks doolhoven ontstaan. U moet u goed oriënteren bij het verkennen van deze doolhof. De echte verklaring voor het ontstaan van Giant's Playground is dat de rotsblokken van gehard lava zijn ontstaan door erosie. Enorme rotsblokken lijken door een reuzenhand over het landschap te zijn verspreid. Omdat de rotsen op bepaalde plekken aan wratten doen denken, wordt het landschap op zijn Afrikaans ‘vratteveld’, wrattenveld, genoemd. De 'wratten' zijn de geërodeerde restanten van lava die 180 miljoen jaar gelden uitgevloeid en gestold is. De rotsformaties doen denken aan de blokkentorens van een reuzenkind. Een rondweg voert door het stenige erosielabyrint. De rotsformaties nodigen u uit voor een wandeling. Volg de paden want u kunt hier gemakkelijk verdwalen.

Het Kokerbomenwoud en Giant’s Playground zijn van zonsopkomst tot zonsondergang geopend. De entree tot het Kokerbomenwoud en Giant’s Playground bedraagt NAD 55,-- per persoon. Dit ticket kan worden gekocht in het kantoor van de boerderij Gariganus. Een voertuig kost NAD 20,--.


Voor meer foto's van het Kokerbomenwoud en Giant's Playground, zie: foto's Kokerbomenwoud en Giant's Playground.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een paar aparte natuurfenomenen in Namibië zijn het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Op mijn website lees je hier meer over. Lees je mee? #kokerbomenwoud #giantsplayground #namibie #jtravel #jtravelblog Een paar aparte natuurfenomenen in Namibië zijn het Kokerbomenwoud en Giant's Playground. Op mijn website lees je hier meer over. Lees je mee? #kokerbomenwoud #giantsplayground #namibie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment