JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Langs de Welwitchia Drive zijn twee aparte natuurfenomenen in Namibië te zien: het maanlandschap en de welwitschia. In dit artikel leest u alles over het maanlandschap en de welwitschia.


Ongeveer 20 kilometer buiten Swakopmund begint de zogenaamde Welwitschia Drive - een route die geschikt is voor mensen die geïnteresseerd zijn in het fragiele ecosysteem van de woestijn. Vanaf Swakopmund rijdt u de B2 op richting Windhoek. Na iets meer dan een kilometer gaat u rechtsaf de C28 op richting Windhoek (gravel). Het maanlandschap ligt links van de C28.

Het Maanlandschap is een onderdeel van de Welwitschia Drive. Een rit die u met de eigen auto kunt ondernemen. Bij het kantoor van Nature Conservation (Ministry of Environment & Tourism Office - Bismarck Street) kunt u een vergunning krijgen met een informatieboekje. Zonder vergunning is het niet toegestaan de route te rijden. De route leidt u langs diverse mijlpalen en informatieborden over het ecosysteem van deze streek. U krijgt dan ook een plattegrond, routebeschrijving en een folder mee met een uitleg van wat u ziet. De weg van de Welwitschia Drive is tot aan het maanlandschap prima te rijden voor zowel 2wd als 4wd. Vanaf het maanlandschap verandert de weg in een steeds slechter wordende golfplaat, 2wd auto's hebben hier het meeste last van, maar naast de bestaande weg ligt meestal wel een bereden zandpad waar de golfbewegingen wat minder zijn. De weg brengt u uiteindelijk naar een van de oudste welwitschia's, namelijk één van 1.500 jaar oud.

Het maanlandschap is een woestijngebied wat het 'Moonlandscape' wordt genoemd. Een uitgestrekte vlakte met niets niets en nog eens niets. Vlakbij het maanlandschap vindt u ook de eindeloze zandvlaktes zoals u een woestijn voorstelt.

De Welwitschia mirabilis is de enige plant die wordt gerekend tot de familie Welwitschiaceae, een monotypische familie met slechts één geslacht en slechts één soort. De plant komt voor in de kuststreken van Angola en Namibië. De plant is vernoemd naar Friedrich Welwitsch. De plant heeft slechts twee bladeren en groeit zeer langzaam. De bladeren zitten aan een korte stam. In het gebied waar de plant groeit, regent het maar weinig. De jaarlijkse regenval van ongeveer 1-100 milimeter is ontoereikend voor de plant. Ook condensatie van mist dat leidt tot een neerslagequivalent van 50 mm, is ontoereikend. De plant haalt haar water vooral uit ondergrondse waterbronnen en -stromen. Gemiddeld worden de planten ongeveer 500 tot 600 jaar oud, maar het is bekend dat sommige exemplaren wel 2.000 jaar oud zijn. De naam in het Afrikaans is 'tweeblaarkanniedood'. De plant is tweehuizig (d.w.z. dat er aparte mannelijke en vrouwelijke planten zijn) en is voor haar bestuiving aangewezen op een rode wants, de Welwitschiawants (Probergrothius sexpunctatis). Vanwege haar langzame groei en doordat veel oudere planten zijn weggehaald door verzamelaars, is de plant uit sommige gebieden bijna verdwenen.

           Welwitschia van 1.500 jaar oud      Maanlandschap

De Welwitschia Drive is een prima mogelijkheid om in een dagdeel te doen, vooral als u goed voorbereid op pad gaat en een picknickmand meeneemt, zodat u bijvoorbeeld bij het maanlandschap op een van de uitkijkpunten een picknick kunt houden. Ook al is het mistig en/of koud in Swakopmund, hoe verder u naar het oosten rijdt (de woestijn in) hoe warmer het wordt. Aangezien u geen enkele schaduw hebt in dit deel van de woestijn, moet u zorgen dat u goed voorbereid bent: neem voldoende water en beschermende kleding mee.

Op de achtergrond van het maanlandschap doemt de uraniummijn van Rössing op, die lange tijd van grote economische betekenis was, maar de omgeving ook radioactief besmette. De uraniummijn is recent weer in gebruik genomen vanwege de grote vraag naar de erts.


Voor meer foto's van de welwitschia en het maanlandschap, zie: foto's maanlandschap en welwitschia.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik tijdens een rit langs de Welwitschia Drive in de buurt van Swakopmund het maanlanschap en de welwitschia. Hier lees je de informatie over de Welwitschia en het maanlandschap. Lees je mee? #welwitschia #maanlandschap #namibie #welwitschiadrive #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië bezocht ik tijdens een rit langs de Welwitschia Drive in de buurt van Swakopmund het maanlanschap en de welwitschia. Hier lees je de informatie over de Welwitschia en het maanlandschap. Lees je mee? #welwitschia #maanlandschap #namibie #welwitschiadrive #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment