JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De rotstekeningen van de San zijn de grootste toeristische attractie in Twyfelfontein. De rotstekeningen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer over de Rotstekeningen van de San leest u in dit artikel.


De rotstekeningen van de San liggen bij Twyfelfontein in Damaraland in het noorden van Namibië. De rotstekeningen van de San zijn de grootste toeristische attractie in deze omgeving. De tekeningen zijn in 2007 als eerste Namibische locatie op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Hier vindt u een van de rijkste vindplaatsen van rotskunst in Afrika.

De opgravingen bij Twyfelfontein zijn ongeveer 5.000 jaar oud. De toenmalige bewoners hebben in het erg harde gesteente, het bestaat uit zandsteen bedekt met een patina houdende laag, allerlei dieren gegraveerd. Dit is heel bijzonder omdat bij de meeste rotstekeningen in Afrika gebruik is gemaakt van pigment of houtskool. Hier dus niet. In totaal zijn er in deze streek maar liefst 2.500 rotsgravures gevonden. Begin 1900 zijn hier enkelen van gekopieerd, maar de meeste tekeningen dateren uit het stenen tijdperk. U ziet veel verschillende dieren die nu niet meer in deze streek voorkomen, zoals de neushoorn, giraffe en leeuw. Een kwart van de tekeningen zijn van een antilopensoort die uitgestorven is. De dieren die afgebeeld zijn hebben opvallend genoeg geen poten of hoeven, maar hebben pootafdrukken. Ook zijn enkele voetafdrukken (platvoeten) van mensen gevonden. Enkele tekeningen zijn abstract. Het lijkt op een soort landkaart met waterputten. Een kwart van de afgebeelde antilopen is niet te identificeren. De andere stellen een oryx voor (67 in totaal) en 34 zijn van een springbok. Het meest worden de giraffes afgebeeld, 316 keer en ook zijn er 283 tekeningen van struisvogels, 175 tekeningen van zebra's en 144 tekeningen van neushoorns. Daarbij komen 383 in de vlakke bruine rotsen met ingekraste sporen van dieren. Ruim 15% van de kunstwerken is abstract of toont hand- en voetafdrukken. Dat gravures en schilderingen bij elkaar op dezelfde plaats voorkomen is zeer ongebruikelijk. De schilderingen zijn steeds op beschutte plaatsen onder overhangende rotsen of in spelonken aangebracht. De gravures zijn aangebracht op onbeschut zandsteen. Over de betekenis van de rotstekeningen is de wetenschap het niet eens. Meest waarschijnlijke is dat ze dienden om territoria aan te duiden en om kennis over de jachtbuit over te dragen. Er wordt van uitgegaan dat de werken in zes perioden met kwartsstenen een paar millimeter diep in zandsteen zijn gekrast.

Rotstekeningen van de San/Bosjesmannen

De lokale gidsen leiden u over twee paden die vanaf de parkeerplaats omhoog voeren, langs de 'onbetrouwbare bron', waarnaar Twyfelfontein is genoemd, naar een helling met twaalf friezen. De Dancing Kudu Trail en de Lion Man Trail, die genoemd zijn naar de twee van de mooiste gravures, duren elk ongeveer een uur, inclusief stops om de rotskunst en het uitzicht te bewonderen. Als u beide paden wilt lopen, hebt u ongeveer anderhalf uur nodig. Het comfortabelste, en ook koelste tijdstip voor een bezoek, is direct na openingstijd (08.00 uur), maar dan is het ook direct het drukst. Een rustiger alternatief is rond 16.00 uur 's middags. Aan te raden is om een pet en voldoende water mee te nemen. De paden zijn oneffen en goede schoenen zijn aan te raden.


Voor meer foto's van de Rotstekeningen van de San, zie: foto's Rotstekeningen van de San.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn  22-daagse groepsrondreis door Namibië bezocht ik de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Hier lees je de informatie over de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Lees je mee over de Rotstekeningen van de San? #San #bosjesmannen #namibie #rotstekeningen Tijdens mijn  22-daagse groepsrondreis door Namibië bezocht ik de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Hier lees je de informatie over de Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein. Lees je mee over de Rotstekeningen van de San? #San #bosjesmannen #namibie #rotstekeningenDeel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment