JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Vogeleiland/Birds Island ligt ongeveer 100 meter van de kust van Lambert's Bay aan de westkust van de Kaap. Het eiland biedt u als bezoeker een zeldzame kans om de blauwogige jan-van-genten van dichtbij te zien. Vogeleiland is één van de slechts zes locaties wereldwijd waar de jan-van-genten broeden. En het is de enige broedplaats die gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek.

Jan van Genten op Vogeleiland

Het eiland is ongeveer drie hectare groot. Via een golfbreker is het eiland verbonden met het vasteland. Het is een belangrijke broed- en rustplaats voor zeevogels, vooral jan-van-genten en aalscholvers. U kunt hier verder Kaapse pelsrobben op de rotsen van het eiland. In de uitkijkpost op het eiland kunt u de vogels van dicht bij bekijken en getuige zijn van hun unieke paringsdansen. De vogelkijkhut is bewegwijzerd met informatie over deze zeevogels en hun gewoonten. Vanuit de twee verdiepingen tellend, als ‘rots’ vermomd gebouw, kunt u de Kaapse jan-van-gents en aalscholvers, maar ook enkele pinguïns en robben bekijken.

Een interessante video vertelt het verhaal van het eiland, waarop tussen 1888 en 1990 guano als meststof werd gewonnen. Om deze vogelmest beter te kunnen oogsten, werd een deel van het eiland geasfalteerd. Door de guanowinning verloren de pinguïns hun broedplaatsen en liep hun aantal enorm terug. Kunstmatig aangelegde holen hebben tot nu toe ongeveer 60 pinguïns naar het eiland terug gelokt.

In 1959 werd de dam naar het eiland aangelegd. De dam maakt het bezoek aan het eiland voor toeristen gemakkelijker, maar het was desastreus voor de vogelpopulatie. Helaas komen er iedere keer verwilderde huiskatten op het eiland, die vogels en kuikens doden en zich te goed doen aan de eieren.


Voor meer foto's van Vogeleiland, zie: foto's Vogeleiland.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Op Vogeleiland/Birds Island heb je de kans om de blauwogige jan-van-genten van dichtbij te zien. Vogeleiland is één van de slechts zes locaties wereldwijd waar deze jan-van-genten broeden. En het is de enige broedplaats die gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek. Hier lees je meer over Vogeleiland. Lees je mee? #vogeleiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Op Vogeleiland/Birds Island heb je de kans om de blauwogige jan-van-genten van dichtbij te zien. Vogeleiland is één van de slechts zes locaties wereldwijd waar deze jan-van-genten broeden. En het is de enige broedplaats die gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek. Hier lees je meer over Vogeleiland. Lees je mee? #vogeleiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment