JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Walvis Bay in Namibië is een kustplaats waar je geweldige excursies kunt maken, zoals een boottocht in de lagune of een living desert tour in de woestijn. Alles over Walvis Bay leest u hier.


Walvis Bay is de belangrijkste zeehaven van Namibië. Sandwich Harbour is de lagune aan de Atlantische kust van Namibië, ten zuiden van Walvis Bay aan de Atlantische kust in het westen van Namibië, 34 kilometer ten zuiden van Swakopmund.

Walvis Bay is rondom de haven en de Sandwich Harbour lagune gebouwd. Deze lagune, die jaarlijks ruim 160.000 vogels trekt en een voedplaats is voor nog eens 200.000 trekvogels per jaar, slibt met grote snelheid dicht door verzilting. Er zijn verschillende oorzaken voor deze verzilting. De bebouwing richting de lagune toegenomen waardoor extra dijken nodig waren. In de jaren zestig van de vorige eeuw is de natuurlijke loop van de Kuiseb Rivier verlegd. De duinen hebben zich daardoor ook verplaatst en het zand blaast nu rechtstreeks naar Walvis Bay en de lagune. De natuurlijke vloedstromen worden hierdoor zwaar aangetast. Een nog groter effect heeft de zoutwinning op de verzilting. Rondom de lagune wordt voor industrieel gebruik door een Zuid-Afrikaanse maatschappij op grote schaal zout gewonnen. Met deze zoutwinning komen meer en meer stukken van de lagune droog te liggen en worden de natuurlijke vloeden helemaal verstoord. In 1995 is het gebied tot een 'wetland' (moeras) van betekenis verklaard. De Coastal Environmental Trust of Namibia probeert nu de lagune tot beschermd natuurgebied te laten verklaren.

Zeehonden in Pelican Point

Ondanks de voortschrijdende verzanding leven hier veel diersoorten in dit gebied, zoals de gekko, hagedissen, springbokken, struisvogels, de zadeljakhals en de bruine hyena. Er bevinden zich veel zeehonden in Sandwich Harbour. Dolfijnen worden hier ook veel gespot. De flora is zeer interessant.

Sandwich Harbour is een deel van de Namib Sand See, een van de grootste zandvelden van de wereld en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De duinen komen soms 100 meter boven de zee uit en hebben een schitterend en kleurrijk contrast. Er zijn geen officiële wegen die naar Sandwich Harbour leiden. De sporen vervagen direct weer door de getijden en de harde wind. Sandwich Harbour wordt nu door dagjesmensen bezocht. Tussen april en december vindt u de lokale bevolking hier, terwijl ze aan het vissen zijn om kabeljauw, snoekbaars en galjoen op te halen. De lagune wordt compleet omringd door de grote zandduinen die alleen met de 4x4 toegankelijk zijn. Gedurende eb is Sandwich Harbour zeer gewild voor tochten met de 4x4. Het is niet aan te raden om zonder gids te gaan.

De lagune van Sandwich Harbour

 

In de lagune bevindt zich vers water en een grote natuurlijke diversiteit. Het water speelt een fundamentele rol, het voedt de dieren en de planten die groeien langs de oevers van de lagune. De lagune is in 1995 tot Ramsargebied bestempeld, naar het Ramsarverdrag voor de bescherming van de wetlands. De lagune is een ideale bestemming voor vogelaars: hij geldt als een van de belangrijkste wetlands in zuidelijk Afrika. Het is het leefgebied van ongeveer de helft van alle flamingo's in deze regio. De aanblik van deze sierlijke vogels die met duizenden tegelijk in het ondiepe water foerageren of als stokjes met zwart met roze vleugels overvliegen is adembenemend. U kunt de lagune ook vanaf het land verkennen.

Verlaat het centrum van Walvis Bay via het verlengde van Nangolo Mbumba Drive en rijdt naar het zuidwesten. Vrijwel meteen buiten de stad wordt de weg geflankeerd door een ondiepe lagune aan de ene kant en hoge duinen aan de andere kant van de weg. Hier ziet u al veel vogels, vooral grote zwemen roze pelikanen, de endemische Damarastern en tal van steltlopers. Sandwich Harbour is beroemd vanwege de vele vogelsoorten die hier leven. Dit wetland wordt bezocht door grote aantallen trekvogels die hun broedgebieden op het noordelijk halfrond tijdelijk inruilen voor de warmere westkust van de Kaap. In een goed vogeljaar zijn hier wel 50.000 wintergasten te vinden. Er leven hier flamingo's, pelikanen, steltlopers en futen. Er zijn dagen dat u meer dan 50 verschillende soorten kunt spotten.

Het noordelijkste punt van de landtong is Pelican Point. Hier vindt u de vuurtoren en een kleine kolonie Kaapse pelsrobben. De weg erheen is alleen per terreinwagen af te leggen en alleen bij eb. Het alternatief voor de weg over land is een boottocht.

Zoutwinning bij Walvis Bay

Ongeveer 5 kilometer ten zuiden van Walvis Bay liggen de Salt Works, de grootste zoutproducent van Afrika. De zoutvelden hebben een grootte van 3.500 hectare. Hier wordt jaarlijks 400.000 ton hoogwaardig zout gewonnen. Al van ver doemen de zoutbergen op die sneeuwwit tegen de blauwe lucht afsteken. Wie bij het verdampingsreservoir links aanhoudt, komt in de rivierdelta van de Kuiseb terecht. Hier volgt men de breed uitwaaiende bandensporen tot aan de afrastering van het Namib-Naukluft Park, die in de buurt van het strand gepasseerd wordt. Hier begint een 20 kilometer lang stuk rul zand. Uiterlijk hier moet de bandenspanning worden verminderd. Daarna kunt u verder rijden naar het strand of door de duinen. Na 16 kilometer bereikt u de noordrand van de lagune.

Walvissen, zeehonden en dolfijnen hebben een magische aantrekkingskracht. Het is dan ook niet vreemd dat vanuit de haven boottochten worden georganiseerd. Dolfijnen zijn gedurende het hele jaar te zien. Walvissen kunt u vooral in de maanden oktober en november spotten. Tussen november en april heeft u kans schildpadden te zien. De dolfijn- en walvistochten worden meestal 's ochtends gehouden vanwege wind, stroming en deining. In de namiddag vertrekken de sunsetcruises die zich op een drankje en mooi uitzicht focussen in de lagune.

Voor mensen die liever wat rustiger over het water kabbelen, worden kayaktrips georganiseerd. Touroperators organiseren een twee uur durende kayaktrip door de lagune voor vogelaars en een kayaktrip rondom Pelican Island. Voor deze trip wordt u eerst per jeep naar Pelican Island gebracht. Deze kayaktrip brengt u ook richting zeehondrotsen.

Net buiten Walvis Bay op weg naar Swakopmund ligt duin 7. Dit is de hoogste duin van de omgeving, vooral populair als plaats voor de dagelijkse sundowner: een prima plaats om van de zonsondergang met een drankje te genieten.

Tussen Walvis Bay en Swakopmund kunt u in de duinen allerlei activiteiten ondernemen zoals sandboarding, duneboarding en quadbiking. Al deze activiteiten worden uitgevoerd door bedrijven die zich uitermate bewust zijn van het fragiele ecosysteem in de duinen. Mensen worden daarom met klem verzocht geen eigen activiteiten in de duinen te ondernemen. Voordat u het weet, overloopt u duinbegroeiing die uw voetstappen niet zal overleven, met gevolg dat insecten en dieren ook in gevaar komen. Bij sandboarding is het de bedoeling dat u op de plank gaat liggen; bij duneboarding staat u op de plank.


Voor meer foto's van de boottocht en de living desert tour, zie: foto's boottocht bij Walvis Bay en foto's Living desert tour in de duinen van Sandwich Harbour.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Namibië maakte ik twee excursies rond Walvis Bay: de living desert tour en een boottocht in de lagune van Sandwich Harbour. Hier lees je de informatie over Walvis Bay. Lees je mee? #walvisbay #namibie #livingdeserttour #boottocht #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Namibië maakte ik twee excursies rond Walvis Bay: de living desert tour en een boottocht in de lagune van Sandwich Harbour. Hier lees je de informatie over Walvis Bay. Lees je mee? #walvisbay #namibie #livingdeserttour #boottocht #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment