JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Kasteel de Goede Hoop ligt aan de oostkant van de parade aan de Buitenkantstraat in het centrum van Kaapstad. Het is gebouwd werd tussen 1664 en 1679 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en heeft tien meter hoge muren en vijf bastions, die genoemd zijn naar een titel van de prins van Oranje: Leerdam, Oranje, Nassau, Buren en Katzenellenbogen. Oorspronkelijk was het kasteel opgericht in hout door Jan van Riebeeck. Pas jaren later is het vervangen door de huidige stenen constructie. Het kasteel huisvest een militair en maritiem museum en de Iziko William Fehr Collection. Dit is een verzameling historische schilderijen, meubilair, keramiek en andere voorwerpen uit de 17e, 18e en vroege 19e eeuw.

U betreedt het kasteel door een poort met daarboven de klokkentoren die in 1684 voltooid is. Deze enorme klok, die dag en nacht de uren sloeg en luidde bij belangrijke begrafenissen, werd in Amsterdam gegoten en klonk voor het eerst in 1697.

U kunt een bezoek brengen aan de griezelige duisternis van de Martelkamer en het Donkere Gat, waar het, naar men zegt, spookt. De bewakers van het kasteel beweren dat ze een spookachtig gekrijs en de echo van voetstappen horen. Deze geluiden zouden worden gemaakt door slachtoffers van de gruwelijke martelpartijen uit het verleden. In het Cellar Museum zijn kunstvoorwerpen, die tijdens opgravingen in de kelder zijn gevonden, zoals botten, schilderijen en antiek bestek, te bezichtigen. Verder is er de Lady Anne Barnard Kamer. Deze kamer is vernoemd naar de Engelse edelvrouwe die hier van 1797 tot 1802 woonde. Buiten ziet u de gerestaureerde Dolfijnvijver, vernoemd naar een beeld van een dolfijn in mediterrane stijl. De restauratie, afgerond in 1982, was gebaseerd op schetsen van Lady Anne Barnard. Het Bakhuys is gerestaureerd. In dit pand is het restaurant gevestigd.

Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad Het afsteken van het kanon in Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad

Gouverneur Van Rheede van Oudtshoorn gaf opdracht tot de bouw van de Kat, een dikke stenen kruismuur voor verdedigingsdoeleinden. Daar werden later over de gehele breedte van de binnenplaats gebouwen aan toegevoegd. Eén van die gebouwen herbergt de William Fehr collectie, een collectie met documenten, oude schilderijen van de kaap en een beeldhouwwerk van Anton Anreith (1754-1822). Vanaf het Katbalkon werden juridische veroordelingen en aankondigingen voorgelezen. Op werkdagen wordt dagelijks om 10.00 en 12.00 uur de 'Sleutelceremonie' uitgevoerd door de daar gelegerde soldaten. Het kasteel is nog altijd een militaire basis. Na deze sleutelceremonie volgt er het afvuren van een 'minikanon'. (Schrik niet, want het minikanon maakt ondanks dat het echt heel klein is, een enorme herrie, vooral als u daar niet op verdacht bent). De wisseling van de wacht wordt van maandag tot vrijdag om 12.00 uur gehouden.


Voor meer foto's van Kasteel de Goede Hoop, zie: foto's Kaapstad.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad is tussen 1664 en 1679 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gebouwd. In het kasteel kun je een militair en een maritiem museum en de Iziko William Fehr Collection (verzameling historische schilderijen, meubilair, keramiek en andere voorwerpen uit de 17e, 18e en vroege 19e eeuw) bezoeken. #kaapstad #kasteeldegoedehoop #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment