JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Knysna, uit te spreken als Nijsna, ligt in het hart van de Tuinroute, aan de Indische Oceaan, ongeveer 260 kilometer ten westen van Port Elizabeth en 500 kilometer ten oosten van Kaapstad. Knysna ligt rond een lagune, met het centrum aan de noordkant. De nauwe mond van de lagune wordt beschermd door twee kliffen, The Heads. Knysna heeft zijn typische sfeer te danken aan zijn kleine, historische kern met georgiaanse en victoriaanse gebouwen. Knysna heeft een mooie jachthaven. In het centrum bevinden zich vele boutiques en interieurwinkels met houten snuisterijen. De natuur is heel divers van meren, fynbos, de lagune, kilometers lange stranden, altijd groene bossen en het regenwoud, waar naar gezegd nog steeds een enkele Knysna olifant gesignaleerd wordt. De 'National Lake Area' is een Nationaal Park bij Knysna en beslist een bezoek waard. Het fynbos is deel van het Cape Floral Kingdom en omvat hier ongeveer 8.000 verschillende soorten planten. Eén van de twee 'heads' kunt u bewandelen. De zandstenen kliffen lopen door tot het punt waar de lagune in de Indische Oceaan overloopt. Vanaf de head aan de oostkant heeft u een adembenemend uitzicht over Knysna, de lagune en Leisure Isle. Aan de westkant ligt het Featherbed Nature Reserve.

Plattegrond van Knysna

De enige blanke nederzettingen buiten Kaapstad waren in de 19e eeuw in een paar dorpen die zich met één paard al gelukkig prezen. Knysna was geen uitzondering. De naam is afgeleid van een Khoiwoord dat 'moeilijk bereikbaar' betekent, en dat bleef tot in de 20e eeuw bepalend voor het karakter van de stad. George Rex liet zich hierdoor niet afschrikken. Hij was een kleurrijke koloniale bestuurder, die zich buiten de fatsoenlijke koloniale kringen plaatste door een gekleurde maîtresse te nemen. Hij trok rond het jaar 1800 naar Knysna in de hoop zijn slag te kunnen slaan met het verslepen van hardhout uit de lagune. Hij omgaf zich met veel luxe en het gerucht ging dat hij een buitenechtelijk kind was van Koning George III. Hij bevestigde noch ontkende deze verhalen. Hij kocht het landgoed Melkoutkraal aan de oever van de lagune en hier vestigde hij zich met zijn familie en zijn entourage in Knysna. Hij stierf in 1839. Knysna was uitgegroeid tot een belangrijk houthakkerscentrum, dat blanke arbeiders aantrok die voor een karig loon met primitieve gereedschappen bomen kapten en het zag ernaar uit dat het bos zou worden verwoest. Het bos werd ternauwernood gered dankzij vooruitziende en effectieve natuurbeschermingsmaatregelen, die vanaf 1880 werden ingevoerd. Rond 1900 lag Knysna nog steeds afgelegen. In de bossen woonden aparte, uit inteelt voorgekomen gemeenschappen, die bestonden uit arme afstammelingen van de houthakkers. Zelfs nog in 1914 moesten ze, als ze van Knysna naar George reisden, 58 hekken open- en dichtmaken.

Knysna Quays is het stadscomplex aan de waterkant met de jachthaven. Het is een twee verdiepingen tellende stalen bouwwerk met houten terrassen, dat eind jaren negentig werd gebouwd. Het lijkt een miniatuurversie van het Victoria & Albert Waterfront in Kaapstad, maar het is waarschijnlijk ook gebaseerd op New England of Seattle. Hier vindt u een hotel, kleding- en snuisterijenwinkels en eetgelegenheden.

In het stadje vindt u de Holy Trinity-kerk. Dit is een Anglicaanse kerk. De kerk is een nationaal monument. De kerk is in 1855 in Norman stijl gebouwd. Het glaswerk in dit kerkje werd pas later geplaatst. Dit is afkomstig van een gebombardeerde Convetry kathedraal, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd.

De Holy Trinity kerk in Knysna De lagune van Knysna

De Knysna-lagune ontvangt tweemaal per dag voedselrijk water uit de Indische Oceaan en wordt gevoed met zoet water van de Outeniqua-bergen. De toegang vanaf de lagune naar de oceaan is heel smal en een gevaarlijk punt voor schepen. De enorme kracht van het water op de oceaan heeft al talloze schepen laten zinken. De smalle ingang komt omdat aan weerszijden van de lagune twee rotsen liggen die als het ware de wacht houden over de doorgang naar de oceaan. Deze rotsen zijn beroemd geworden als de Knysna Heads. Het mooiste uitzicht is te zien vanaf het einde van de weg dicht langs de oostelijke oever van de lagune. Dagelijks worden aan het eind van de middag sunsetcruises over de lagune georganiseerd.

Featherbed Nature Reserve is alleen per boot bereikbaar. De boot vertrekt niet ver van het Waterfront. De excursie duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur waarbij u met een 4x4 voertuig en aanhangwagen naar boven wordt gebracht en wandelend terug kunt gaan.

Millwood House is een museum waar een tentoonstelling over de lokale geschiedenis van het dorp en de goudkoorts is ingericht. De goudkoorts heeft zich afgespeeld in het woud in het plaatsje Millwood. Millwood is nog altijd interessant om te bezoeken vanwege de funderingen van enkele gebouwen, overgebleven machinerie en u kunt een kijkje in enkele mijnen nemen. De enige overgebleven cottage wordt nu als thee- en koffiehuis gebruikt. Hier zijn ook boekjes over de geschiedenis te koop. Millwood ligt buiten Knysna.

Het Oester Festival vindt elk jaar in de maand juli plaats. Duizenden oesters worden hier gegeten en liters lokaal 'Mitchell's' bier gedronken. De oesters worden in de lagune gekweekt. U kunt een bezoek brengen aan een kwekerij.

In de maanden tussen mei en september is het een drukte van belang voor de kustlijn van Knysna. De Humpback en de Southern Right walvissen brengen een bezoek aan deze plek om hier hun jongen te baren in het kalme warme water van de Indische oceaan.

Vanuit Knysna is het mogelijk om met een Outeniqua choo-tjoe-trein een nostalgische treinrit naar George te maken.


Voor meer foto's van Knysna, zie: foto's Knysna.



Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Knysna (uitspraak is Nijsna) ligt aan de zuidkust van Zuid-Afrika met een mooi centrum en een heus Waterfront waar het goed toeven is met winkels en boten. Een mooie excursies is vanuit de lagune een boottocht naar Featherbed Nature Reserve aan de overkant van de lagune. Meer weten, lees dan dit artikel. Lees je mee? #knysna #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment