JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika (de wetgevende hoofdstad is Kaapstad en de gerechtelijke Bloemfontein). Het Parlement bevindt zich de ene helft van het jaar in Pretoria en de andere helft van het jaar wordt er vergaderd in Kaapstad. De stad ligt in de provincie Gauteng en heeft ongeveer 600.000 inwoners. Pretoria maakt bestuurlijk deel uit van de gemeente Tshwane. Groot-Pretoria strekt zich uit over een afstand van 900 km2 en heeft een bevolking van meer dan 1,6 miljoen inwoners. De vroegere afzonderlijke gemeenten binnen het gebied, waaronder de gemeente Pretoria, zijn opgeheven. Pretoria ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Johannesburg. In Pretoria vindt u grote gebouwen in Victoriaanse stijl harmonieus naast parkjes en pleintjes versierd met standbeelden en jacaranda's. Pretoria ligt in een warme, beschutte en vruchtbare vallei en is omgeven door heuvels. Ruim driekwart van de bevolking is blank. Pretoria heeft een aantal universiteiten, waaronder de tweetalig Afrikaans-Engelse Universiteit van Pretoria en de Universiteit van Zuid-Afrika, een onderwijsinstelling voor afstandsonderwijs.

Leden van het Nguni-volk waren de eerste bewoners in het gebied van het huidige Pretoria. Ze stonden later als Ndebele (letterlijk: vluchtelingen) bekend. In 1855 werd Pretoria door Marthinus Pretorius, een Voortrekker-leider, gesticht en naar zijn vader Andries Pretorius vernoemd. Hij werd na zijn overwinning op de Zulu's in de Slag bij Bloedrivier als een volksheld vereerd. Andries Pretorius heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen met Groot-Brittannië, die in 1852 met het Zandriviertractaat tot de onafhankelijkheid van Transvaal onder de nieuwe naam Zuid-Afrikaansche Republiek leidden. Pretoria werd op 1 mei 1860 de hoofdstad van de Zuid-Afrikaansche Republiek. Tussen december 1880 en maart 1881 werd Pretoria tijdens de Eerste Boerenoorlog door Britse troepen belegerd. De Tweede Boerenoorlog van 1899 tot 1902 leidde tot de ondergang van de Zuid-Afrikaansche Republiek en luidde een tijdperk van Britse overheersing in Zuid-Afrika in. Pretoria capituleerde op 5 juni 1900. Met de ondertekening van het Verdrag van Vereeniging werd de oorlog op 31 mei 1902 in Pretoria beëindigd. De Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat werden in 1910 met de Engelse Kaapkolonie en Natal verenigd tot de Unie van Zuid-Afrika, met Pretoria als haar administratieve hoofdstad (Kaapstad werd de parlementaire en wetgevende hoofdstad). Pretoria was tussen 1860 en 1994 ook de zetel van de provinciale regering van Transvaal. Op 14 oktober 1931 kreeg Pretoria officieel de status van hoofdstad van de Unie van Zuid-Afrika. In 1948 werd door de Nationale Partij de apartheid ingevoerd. De zwarte bevolking is de stad hierdoor gaan haten. Het hooggerechtshof en de centrale gevangenis van de stad waren berucht als de bron van regels en wetten die hun leven tot en nachtmerrie maakten. In 1994 was de inauguratie van Nelson Mandela in de Uniegebouwen het symbolische nieuwe begin van de politieke bevrijding van Pretoria. In november 2011 werd de naam Pretoria veranderd. Vanaf eind 2012 heeft de stad officieel Tshwane. Volgens de City of Tshwane website was dit de naam van de zoon van een Afrikaanse Chief, die zich honderden jaren geleden in het gebied vestigde. Het woord betekent ook 'we zijn hetzelfde' of 'we zijn één omdat we samen leven'. De meeste mensen blijven de stad Pretoria noemen. Veel Afrikaners verafschuwen de volgens hen wraakgierige en dure poging om de historische afkomst van de stad uit het geheugen van het publiek te wissen. Veel zwarte inwoners van de stad zien niet waarom een vooral zwarte stad na de apartheid nog een naam moet dragen die aan rassendiscriminatie doet denken. De stad zal dus voorlopig twee namen blijven dragen. Pretoria heeft nog een andere naam: 'Jacaranda City'. Dit komt door de aanwezigheid van 70.000 Jacaranda-bomen die u langs de straten vindt. In de maand oktober staan deze bomen in bloei.

Het Churchsquare in Pretoria

Er zijn veel bezienswaardigheden in de stad, zoals het Paul Kruger standbeeld en museum. Paul Kruger was de centrale figuur in Pretoria. Hij was van 1883-1901 president van de Zuid Afrikaanse Republiek. Op het Kerkplein staat zijn standbeeld. Zijn woonhuis staat verderop aan de Kerkstraat en is nu een museum. Church Square ligt midden in Pretoria/Tshwane. Het plein vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen verschillende belangrijke gebouwen, zoals de Ou Raadsaal, het oude parlement van de Boerenrepubliek, het Paleis van Justitie, het gebouw waar antiapartheidsstrijder Nelson Mandela, samen met een aantal andere ANC kopstukken, in 1964, tijdens het Rivonia-proces, de doodstraf tegen zich hoorde eisen. Verder vindt u hier het Old Capitol Theatre en de First National Bank. Op dit plein staat ook het Old Nederlandsche Bank Building, waar nu het Tourist Information Centre is gevestigd. Midden op het plein staat het bronzen beeld van Paul Kruger, ontworpen door de Nederlandse architect Anton van Wouw.

Aan de rand van Pretoria liggen de botanische tuinen waar planten en bomen uit heel Zuid-Afrika te zien zijn. De botanische tuin is onderdeel van de South African National Botanical Garden organisatie waartoe ook Kirstenbosch Botanical Garden in Kaapstad behoort.

In het zuidelijke gedeelte van de stad staat het Voortrekkermonument net buiten de stad op de Voortrekkerhoogte. Dit is een gedenkplaats van de geschiedenis van de blanke Boeren (Afrikaners). Het hoofdgedeelte van het museum bestaat uit gebeeldhouwde panelen die de belangrijkste gebeurtenissen en de vele opofferingen van de Voortrekkers (en vriend en vijand onderweg) verbeelden. Onderin het torenhoge museum staat een marmeren gedenkteken waarin de spreuk 'Ons Vir Jou Suid-Afrika' is gegraveerd.

De Union Buildings zijn de belangrijkste gebouwen van de regering van Zuid-Afrika. Hier vond in mei 1994 de inauguratie plaats van de eerste democratisch gekozen president, Nelson Mandela. De gebouwen zijn in 1910 ontworpen. De architect zocht zelf de locatie, bovenop de Matjiekopheuvel, uit. De twee lange vleugels van het gebouw zijn door een halfronde zuilengang met elkaar verbonden. Rondom liggen aangelegde tuinen en een amfitheater. De Union Buildings zijn vanwege veiligheidsvoorschriften voor het publiek gesloten. In het gebouw bevindt zich het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president, de nationale archieven en het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de tuinen voor het gebouw herinneren de beelden van Louis Botha, Jan Smuts en Jan Hertzog aan het roemruchte verleden van de Boeren.


Voor meer foto's van Pretoria, zie: foto's Pretoria / Tshwane.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Mijn rondreis door Zuid-Afrika begon in Pretoria. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende bezienswaardigheden zijn het Paul Kruger Huis, de Union Buildings (parlementsgebouwen) en het Voortrekkermonument. Meer lees je hier. Lees je mee? #pretoria #tshwane #zuidafrika #unionbuildings #voortrekkermonument #jravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment