JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Een mustdo als u Kaapstad bezoekt is een wandeling op de 1.086 meter hoge Tafelberg. Alles over de Tafelberg leest u in dit artikel.


De Tafelberg hoort bij Kaapstad en andersom. Een bezoek aan Kaapstad is voor velen niet compleet zonder een wandeling op de 1.086 meter hoge berg. De Tafelberg is één van de beroemdste bergen van de wereld. Het is een ietwat vreemde berg die 1.086 m boven Kaapstad uittorent en 450 miljoen jaar geleden ontstaan is. De berg kreeg door erosie van de zachtere lagen zijn karakteristieke platte vorm. De Tafelberg is fungeert voor velen als oriëntatiepunt. Beroemd is de Tafelberg om haar tafelkleed: een wolkendek dat op de berg hangt waardoor de top meestal niet toegankelijk is en de kabelbaan wordt gesloten. Ook als de wind erg sterk waait, zal de kabelbaan gesloten worden. In alle andere gevallen gaat de kabelbaan dagelijks, elke 10 minuten tussen 08.00 uur in de ochtend tot rondom zonsondergang, naar boven en beneden. Dit variëert van 18.00 uur in de wintermaanden tot 22.00 uur in hoogzomer. Als u de Tafelberg wilt bezoeken, moet u er rekening mee houden dat er jaarlijks groot onderhoud plaats vindt waardoor de kabelbaan zeker 3 weken sluit. Elk jaar vindt het onderhoud plaats tussen juni en augustus, dit is de Zuid-Afrikaanse winter.

Dassie op de Tafelberg

Vanaf de top heeft u een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. De Kaapstad strekt zich uit richting de Tafelbaai met Robbeneiland en verder richting de Twelve Apostelen met de plaatsen Camps Bay en Clifton. Aan de andere zijde ziet u het Kaapse Schiereiland voor u waar de vuurtoren van Kommetjie - aan de westzijde van het Schiereiland - een goed oriëntatiepunt vormt. Over de bergrug lopen kriskras verschillende wandelpaden die aan het eind allemaal uitkomen bij de Saddle Kloof. De kloof is niet afgezet, daarom is voorzichtigheid geboden. Deze natuurlijke setting draagt sterk bij aan de charme en natuurlijkheid van een bezoek aan Tafelberg. Aan de andere kant van de kloof ligt Devil's Peak, die te beklimmen is vanaf de Lower Cableway Road. Aan de andere kant van de berg, bij de Botanische Tuinen van Kirstenbosch, begint een andere wandeling naar de Tafelberg. Dit is het Skeleton pad of de Smuts- Route, deze begint begint in de Botanische tuin van Kirstenbosch en in 3-4 uur wandelt u langs een stroompje naar een oorspronkelijk bos en waterval. Een routekaartje kunt u bij de ingang van Kirstenbosch Botanical Garden krijgen. U moet voldoende water meenemen en voor goede kleding en schoeisel zorgen. Het weer rondom de Tafelberg kan zeer snel veranderen. Wees daar op voorbereid.

Twee herkenbare pieken, Devil's Peak en Signal Hill, flankeren de Tafelberg. Devil's Peak ligt aan de oostzijde. Als u vanaf de luchthaven van Kaapstad naar de stad rijdt, is dit deel van de berg goed te zien. Rondom de berg is het Nationaal Park Tafelberg gelegen. Er is een sterrenbeeld (Mensa = tafel) naar de Tafelberg vernoemd. Dit sterrenbeeld is naar de Franse sterrenkundige Nicolas de Lacaille vernoemd.

Op het westelijke uiteinde van de Tafelberg is een kabelbaan aangelegd. Als u bovenop de berg staat, is er naast het weidse uitzicht op de omgeving, een restaurant, curiosawinkels, en een aantal korte wandelingen. Het is ook het startpunt van langere wandelingen die over de hele Tafelberg lopen en meestal ook de berg afdalen. Op de top heeft u een spectaculair uitzicht over Kaapstad en de Kaappunt. Het uitzicht vanaf het plateau is werkelijk fenomenaal en mag u niet missen. U kijkt niet alleen uit over Kaapstad, maar ook ziet u het Hely-Hutchinson meer, de Back Table, False Bay, Cape Point en de Kirstenbosch National Botanical Gardens.

De kabelbaan van en naar de top van de Tafelberg

Op 4 oktober 1929 werd door de toenmalige burgemeester van Kaapstad de eerste kabelbaan geopend. De eerste plannen waren er al in 1914 maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. In 1926 kwam de Noorse ingenieur Trygve Stromsoe met een concreet plan voor de kabelbaan. Op 4 oktober 1997 werd een nieuwe kabelbaan in gebruik genomen. Deze laatste is van Zwitserse makelij. Het draagvermogen werd verhoogd van 25 tot 64 personen per cabine. De nieuwe cabine is rond en roteert rond zijn as bij het naar boven en naar beneden gaan. Zo kunt u van een goed uitzicht op de omgeving genieten. De kabelbaan heeft een capaciteit van 64 personen per keer en kan per uur 840 mensen boven op de berg of weer veilig naar beneden brengen. U moet er ten allen tijde rekening mee houden dat de kabelbaan vanwege de weersvooruitzichten ineens kan sluiten. Ook op mooie dagen kan de wind ineens te sterk zijn. U moet in dat geval in staat zijn om terug te lopen; neemt u daarom voldoende tijd om eventueel te voet te kunnen terugkeren. Ook is het aan te raden om in groepjes te lopen. Er leven op de Tafelberg maar liefst 1.470 plantensoorten, zoals de Disa-orchidee, ook wel de 'trots van de Tafelberg' genoemd en veel wilde dieren. Tot de inheemse zoogdieren behoren bavianen, dassies en stekelvarkens.

 

Een paar weetjes over de beroemdste berg van Zuid-Afrika voor u op een rijtje:
- De Tafelberg is 1.086 meter hoog en drie kilometer lang. Het hoogste punt op de Tafelberg is McLear's Beacon met 1.086 meter. Devil's Peak vindt u links van de Tafelberg, en aan de rechterkant is Lion's Head te vinden, gevolgd door de Twelve Apostels (waarvan er opvallend genoeg geen 12, maar 17 zijn).
- Tafelberg is niet de enige. De naam 'Tafelberg' is niet uniek. Naast de berg in Kaapstad, zijn er in de wereld meerdere tafelbergen te vinden. In Griekenland is in Athene een andere bekende Tafelberg te vinden; namelijk de Akropolis met een hoogte van 156 meter.
- De Tafelberg is 260 miljoen jaar oud. Dat leest u goed. Als u dit vergelijkt met de 'jonkies' Himalaya (40 miljoen jaar oud), Rocky Mountains (60 miljoen jaar) of de Alpen (32 miljoen jaar), is de Tafelberg vergeleken met hen 'stokoud' te noemen.
- In 2011 is de Tafelberg uitgeroepen tot één van ’s werelds new seven wonders of nature. De Tafelberg sluit zich aan bij het Amazoneregenwoud, Halong Bay in Vietnam, Iguazu Falls in Argentinië, Jeju Island in Zuid-Korea, Komodo in Indonesië en de Puerto Princesa Underground River in de Filipijnen.


Voor meer foto's van de Tafelberg, zie: foto's Tafelberg.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Heb je de mogelijkheid en de Tafelberg in Kaapstad is open, ga naar boven en beniet van de natuur en het uitzicht bovenop de Tafelberg. Dit is een must do als je in Kaapstad bent. Meer lezen over de Tafelberg doe je hier. Lees je mee? #tafelberg #kaapstad #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Heb je de mogelijkheid en de Tafelberg in Kaapstad is open, ga naar boven en beniet van de natuur en het uitzicht bovenop de Tafelberg. Dit is een must do als je in Kaapstad bent. Meer lezen over de Tafelberg doe je hier. Lees je mee? #tafelberg #kaapstad #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment