Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Reisverslag Texel : dag 8 – donderdag 13 juli 2017

Dit is het reisverslag van dag 8 van mijn 10-daagse vakantie op Waddeneiland Texel. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze vakantie op Texel.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag

Route: Vandaag een bezoek aan Den Hoorn en de natuurgebieden Bollekamer, Loodsmansduin, de Mokbaai en De Hors & De Geul.
Overnachting: Hotel Beatrix in De Koog. (Voor foto’s van het hotel, zie Foto’s Hotel Beatrix).

Ochtend

Deze ochtend ben ik alweer om 05.00 uur wakker. Gelukkig val ik wel weer in slaap. Om 08.40 uur sta ik op en maak me klaar om te gaan ontbijten. Ik maak een paar foto’s van het ontbijtbuffet en later nog van de buitenkant van het hotel, de zon staat buiten helaas verkeerd. Ik probeer het later nog wel een keer. Als ik terugloop naar mijn kamer, wordt deze net schoongemaakt. Ik heb schoon beddengoed gekregen. De kamer is nog niet helemaal klaar, ze kunnen even wachten tot ik vertrek. Ik check, voor ik wegga nog even mijn e-mail, maak een begin met dit reisverslag en reserveer telefonisch de huifkartocht voor a.s. zaterdagmorgen 10.00 uur door De Slufter. Ik moet om 09.50 uur bij de bushalte Nikadel staan, de betaling gaat contant. Ik maak me verder klaar voor vandaag. Ik ga naar Den Hoorn. Om 10.10 uur vertrek ik.

Natuurgebied Bollekamer

Het is heerlijk weer buiten, de zon schijnt. Ik fiets via de Ruijslaan via Ecomare en door de bossen tot aan de Bollekamer. Dit is een natuurgebied ten zuiden van de Dennen en bestaat voornamelijk uit heidegebied. Ik maak hier een korte wandeling. Terug bij de fiets zitten er een paar mooie vogels in de struiken. Later hoor ik dat het o.a. een kneu is. Ik drink hier ook mijn cola op.

Natuurgebied De Bollekamer
Een boompieper in natuurgebied De Bollekamer

Natuurgebied Loodsmansduin

Daarna fiets ik door naar de Loodsmansduin. Ik fiets eerst de verkeerde kant op want ik had rechtsaf gemoeten i.p.v. rechtdoor. Maar na te zijn omgekeerd, fiets ik alsnog naar het uitzichtpunt. Het laatste stuk is een stuk omhoog lopen. Hier staat een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het uitzicht hier is geweldig. Je kunt ook in de bunker kijken. Binnen is echter niets bijzonders te zien.

Natuurgebied Loodsmansduin

Den Hoorn

Ik loop terug naar mijn fiets en rijd naar Den Hoorn. Daar zijn de Herenstraat en het Klif, vanwege de markt, afgesloten.

Ik fiets over de Achterom naar de het pleintje waar ook de Spar is gevestigd. Hier zet ik mijn fiets neer.

Ik verken lopend Den Hoorn. Op het grasveld naast de kerk zijn schapen te zien, want het is vandaag schapendag. De entree is € 2,–, dat ga ik niet betalen. Er zullen later op de dag schapen geschoren worden, maar verder ziet het er niet gezellig uit.

Ik loop terug naar het kerkje. Ik bezoek het beroemde, en veel gefotografeerde, kerkje van Den Hoorn. Het kerkje is ook van binnen te bewonderen. Het is er best druk. Het orgel wordt bespeeld. In een hoek is er een mogelijkheid om een kaarsje te branden, wat ik ook doe. Ik neem informatie mee over de kerk. De consistoriekamer heeft een ouderwetse kachel met een schitterende achterwand van blauwe tegels. Ik loop om de kerk heen om een paar foto’s te maken.

De kerk van Den Hoorn
De kerk van Den Hoorn

Op een bankje bij de Spar eet ik mijn krentenbollen op en begin daarna aan mijn wandeling door de Heerenstraat en het Klif. Hier staan huizen, die de aan de buitenkant moeite van het bekijken waard zijn, maar de marktkramen staan er deels voor, waardoor het moeilijk fotograferen is. Ik vind de markt niets aan, veel tweedehands spullen en de rest is niet interessant. De wandeling gaat eerst de Herenstraat en Klif in en weer terug en daarna voor de Spar langs de Diek op en neer. De wandeling valt me tegen.

Historische wandeling in Den Hoorn

Deze wandelroute van 2,8 kilometer brengt u langs alle monumenten plus een aantal kunstwerken in het dorp. Uw start en eindigt bij het kerkje. Bij alle genoemde monumenten/locaties vindt u tekstbordjes met uitleg.

De route:
Start in de Kerkstraat. Het mooie witte kerkje van Den Hoorn is misschien wel het meest gefotografeerde kerkje van Nederland. Het werd gebouwd tussen 1425 en 1450. In 1571 werd het interieur door de Watergeuzen vernield. Het koorgedeelte werd in 1641 gesloopt en het schip werd vijf jaar later met een muur afgesloten. Op die muur vindt u dan ook het jaartal 1646.
Kerkhof
Kerkstraat 5
Graf drenkeling
Ned.-Hervormde kerk
U kunt een rondje om de kerk lopen. Op de toren ziet u een licht dat als baken fungeert voor schepen.
Kerkstraat 1
Texelse schuur

Ga daarna rechtsaf de Herenstraat in. Dit was de belangrijkste en deftigste straat van Den Hoorn. Hier woonden grootschippers en commandeurs (‘walvisvaarders’).
Herenstraat 2 Hoefsmederij en slachtplaats
Herenstraat 6 Grootschipperswoning
Herenstraat 12 Loodsmanswelvaren
Herenstraat 14 Loodshuisje
Herenstraat 26 De Witte Lieuw
Herenstraat 30 Dorpshuis De Waldhoorn
Herenstraat 34 Hotel Restaurant Bij Jef
Herenstraat 38 De Roeispaan
Herenstraat 50 Loodshuisje
Net voor Herenstraat 52 kunt u rechtsaf omhoog naar het Hoge Achterom. Loop er even heen voor een mooi uitzicht over het glooiende Texelse land (zonsondergang!). Ga dan weer terug naar de Herenstraat.
Herenstraat 60 Loodshuisje

Vervolg uw weg richting Klif. De naam Klif verwijst naar de stuwwal waarop de Herenstraat is gebouwd. De huizen op Klif zelf liggen wel laag. Dit deel van Den Hoorn was tussen 1170 en 1360 nog zee.
Klif 10A Melkkamer
Klif 12 Theaterrestaurant
Klif 18 Loodshuisje
U loopt nu langs een van de vloedpalen die markeren waar vroeger de kustlijn was. In dit geval de eerste uit de reeks, de vloedlijn van 1290.
Klif 22 Kruidenierswinkel
Steek over bij Klif 35 en loop terug langs de andere kant van Klif. Klif 35 Vigilant
Klif 23 Restaurant
Klif 19 Loodshuisje
Klif 9 Loodshuisje
Klif 1 Stolp

Loop weer terug naar Klif en ga rechtdoor omhoog de Herenstraat weer in (dus eigenlijk het klif op).
Herenstraat 53 Woning Jan P. Strijbos
Herenstraat 51 Knoppenbuurt
Herenstraat 49 Walvisvaardershuisje
Na voormalig pension ’t Hooge Werfje ziet u een weg naar beneden lopen, naar het Lage Achterom. Daar was van ongeveer 1170 tot 1360 de zee. De bewoners van de Herenstraat konden met bootjes tot achter hun huis komen.
Herenstraat 37 Pastorie
Herenstraat 35 Ons Huis
Herenstraat 31 Bakkerij
Herenstraat 29 De Noorman
Herenstraat 25A Voormalige melkwinkel
Herenstraat 15 De Ouwe Post
Herenstraat 7 Het Kompas
Herenstraat 1 Kruidenierswinkel

Ga nu rechtsaf De Naal in. Deze straat is genoemd naar een klein poldertje, direct ten zuiden van Den Hoorn, met de naam De Andel, dat in 1378 werd bedijkt. De Andel werd in de loop der eeuwen verbasterd tot De Naal.
Naal 4 Voormalige timmerwerkplaats

Steek over naar Diek (= dijk). Ooit was dit een beschermende dijk die de oostkant van de ‘Hoornder hoogte’ moest beschermen tegen de stromingen van het Marsdiep.
Diek 10 Op Diek
Diek 12A Plaats RK Schuurkerkje
Diek 14 Armenkamer
Diek 22 Voormalige RK-kerk
Diek 34 De Gouden Reaal
Diek 50 Martha’s Hoeve. Gemeentelijk monument. Stolpboerderij met dubbel vierkant, in 1916 gebouwd door IJsbrand Lap en vernoemd naar zijn dochter.

Steek nu over naar de andere kant van Diek en loop weer terug.
Vóór Diek 37 Plaats voormalige korenmolen
Diek 35-37 Kaas- en melkfabriek De Onderneming
Diek 31 Handel in touw en klompen
Diek 29 Senang Hati
Diek 19 Smederij
Diek 17 De Ark
Diek 11-11A Voormalige kosterswoning De Vermaning

Ga tot slot weer rechtsaf de Kerkstraat in.
Kerkstraat 2 Loodshuisje
Kerkstraat 8 Armenkamers

Een huis aan de Diek in Den Hoorn

Terug bij de hoek met de Spar eet ik bij het restaurant Inn de Knip een tosti en drink ik een ijskoffie. Een heel leuk restaurant met toiletten boven en daar is heel veel, in mijn ogen kitsch spul te zien en te koop.

Natuurgebied Mokbaai

Na het afrekenen fiets ik naar de Mokbaai. Het is een klein stukje fietsen met een lekker klimmetje erin. Bij het uitzichtpunt bij De Geul kom ik aan de praat met een echtpaar, die hier als vrijwilligers van Staatsbosbeheer rondlopen. Zij hebben verrekijkers en een telescoop zodat iedereen de lepelaars en aalscholvers goed kan zien. Ik praat een tijdje met de vrouw van het stel. Het wordt hier in ene druk.

De Mokbaai met de kerk van Den Hoorn

Natuurgebied De Hors & De Geul

Na een tijdje stap ik op mijn fiets en rijd naar De Hors & De Geul om hier een wandeling te maken. Het blijkt dat je het stuk tussen beide meren kunt en mag fietsen. Op een gegeven moment kan je niet verder. Hier parkeer ik fiets opnieuw en loop naar een drassig stukje grond, waar een blauwborstje en een witte kwikstaart lopen. Ik loop een stuk het gebied in, en raak aan de praat met een stel die ik bij de lepelaars ook al gezien heb. Ik loop hier nog een duin naar boven. Hier is het uitzicht over de twee meren fantastisch.

Lepelaars en aalscholvers bij natuurgebied De Geul
Natuurgebied De Hors

Ik loop terug naar de fiets en vanaf daar fiets ik door naar het militaire terrein waar je niet verder mag. In het water aan de linkerkant bevinden zich scholeksters en wulpen. Onderweg steken een paar fazanten de weg over.

Een fazant bij de Mokbaai

Terug naar De Koog

Ik fiets de weg terug en rijd om de Mokbaai heen naar de veerhaven. Ik maak hier een stop en fiets via de Pontweg terug naar De Koog. Ik wil nl. in Den Burg het bord Den Burg fotograferen en ook het bord van De Koog heb ik nog niet gefotografeerd. Ik ben in Oudeschild met het fotograferen van de borden begonnen, maar ik ben vergeten om de foto van het bord van Den Burg te maken. Morgen moet dan het bord van De Cocksdorp nog. Het is 12 kilometer vanaf de veerhaven naar De Koog. Dit keer staat er geen wind. Maar je kan merken dat het kouder wordt. Ik trek onderweg mijn jas aan. Het koelt ontzettend af en ik moet nog een eindje voordat ik in het hotel ben. Ik ben nog niet eens in Den Burg. Onderweg maak ik twee keer een korte stop, om de borden van Den Burg en De Koog te fotograferen en dan op naar het centrum van De Koog.

Avond

Ik heb geen zin om eerst naar mijn hotel te fietsen, douchen en dan nog een keer het dorp weer in te lopen. Ik rijd in De Koog door Pauls Patat op de hoek van de Dorpsstraat. Ik kies hier voor een portie friet, kroket en een bosbessenmilkshake. Ik zit buiten en geniet van mijn frietjes, kroket en heerlijke milkshake. Als het allemaal op is, fiets ik naar het hotel.

Ik douche me, ruim mijn spullen op en lees mijn e-mail en type dit reisverslag. Als dat allemaal gedaan is, is het bedtijd, want het is 22.30 uur als ik klaar ben met typen. Ik maak me klaar voor de nacht en om 22.40 uur gaat het licht uit.

Het weer

zwaar bewolktzon, ± 24° C

Meer lezen over Texel

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Texel? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 8 van mijn verblijf op Texel breng ik een bezoek aan Den Hoorn en de natuurgebieden De Bollekamer, Loodsmansduin, de Mokbaai en De Hors & De Geul. Alles over de achtste dag van mijn verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #waddeneiland #denhoorn #bollekamer #loodsmansduin #mokbaai #dhors #degeul #natuurgebiedentexel #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven