JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Dit is het reisverslag van dag 16 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze reis door Zuid-Afrika & Namibië.

 

Dit is het reisverslag van dag 16 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

 

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV

Route: Skeleton Coast – San tekeningen – Petrified Forest – Khorixas

Omschrijving: We verlaten de kust en rijden Damaraland in, richting Twyfelfontein, waar de San en Bosjesmannen één van de grootste natuurlijke 'rotskunst galerijen' gecreëerd. Al wandelend, onder begeleiding van een lokale gids, ziet u de mooie rotstekeningen. Waaronder een aantal van circa 6.000 jaar oud. Vervolgens bezoeken we ook het nabij gelegen Petrified Forest, bestaande uit 200 miljoen jaar oude bomen. In de namiddag komen we aan in ons hotel en kunt u genieten van de rust.

Overnachting: Khorixas Lodge – Khorixas. In het artikel Foto's van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto's van Khorixas Lodge in Khorixas.

 

Ochtend

Vanochtend loopt de wekker om 06.30 uur af. Ik heb het vannacht koud gehad. Ik kleed me aan en pak mijn spullen in. Om 07.00 uur zit ik aan het ontbijt. Het ontbijt is uitstekend. Het is heel vochtig buiten. Als ik klaar ben met het ontbijt, loop ik een stukje naar het strand. Er is van alles te zien. Er zijn meer groepsleden aan de wandel over het strand.

Het strand bij Terrace Bay

 

De koffers worden in de bus geladen en wij vertrekken naar de uitgang. Hier levert Karel de sleutels in en moet hij de sleutelborg terugkrijgen, want hij moest gisteren NAD 500,-- borg betalen voor de sleutels. Het is vervolgens wachten op iemand, want er moet nog getankt worden. Dat duurt heel erg lang, wij snappen niet dat dit niet gisteravond of vanochtend al gedaan is.

Om 08.30 uur vertrekken we dan eindelijk uit dit verlaten oord. De totale afstand wordt vandaag 251 kilometer inclusief 20 kilometer voor de excursies.

 

Skeleton Coast National Park

We rijden de 56 kilometer langs de kust terug naar de uitgang van Skeleton Coast National Park. Het eerste stuk is saai. Ik schrijf mijn reisverslag. Ik moet iets doen tijdens deze saaie stukken.

De eerste stop is weer bij een welwitschia langs de kant van de weg. Hier lopen allemaal beestjes bij die we niet kunnen plaatsen. Ook zitten er een soort mosjes of vetplantachtige planten tussen die fel groen afsteken tegen de ondergrond.

Welwitschia

 

Eén van de groep is begonnen met de namen van de groepsleden, Karel en Peter op de bus te schrijven. Ik heb de mijne er ook maar opgezet. Als we dan toch bezig zijn, de bus is werkelijk te vies om aan te pakken.

 

Busrit naar de Rotstekeningen van de San

Bij de uitgang van Skeleton Coast National Park moeten formulieren ingevuld worden waardoor het lang duurt voor we verder kunnen. Er fietst een klein kind op een driewieler rond. Waarschijnlijk is het een kind van iemand die bij dit kantoor van het Nationale Park werkt. Onderweg zien we de padjantjes die druk bezig met de weg. Karel heeft bij de uitgang van Skeleton Coast National Park gehoord dat er gisteravond een oryx/gemsbok door een groep leeuwen op de weg is aangevallen. Wij zullen goed opletten, maar we zien niets waardoor we dit verhaal niet meer geloven omdat we maar niets zien. Wel zien we op een heuveltop zebra's lopen en ook de gemsbokken laten zich onderweg weer zien. Dan ineens zien we een jakhals en aasgieren bij een kop van een gemsbok. Er is niet veel over van de gemsbok, de horens zien we echter heel duidelijk liggen. We zien de leeuwen niet, helaas. Het is een fascinerend gezicht. De gieren zitten midden op de weg en doen zich te goed aan de resten van de gemsbok die er nog zijn. De jakhals zit langs de kant van de weg.

De weg is inmiddels slechter en slechter aan het worden. We maken verschillende stops om van het mooie landschap te genieten en ook bij rotsformaties maken we een stop. Met de weg wordt intussen slechter en slechter. We zien aan de kant van de weg een struisvogel, maar die loopt snel weg. De foto's die ik vandaag tussen de uitgang van Skeleton Coast National Park en Twijfelfontein maakte ziet u in het artikel foto's die ik onderweg in Zuid-Afrika & Namibië maakte.

Onderweg

 

We maken een koffiestop. Het is buiten heel warm geworden en niemand is hierop voorbereid omdat het in Terrace Bay slechts 14° C was. Bij onze koffieplek wordt de was nog met de hand gedaan door iemand die daar werkt. We kunnen op deze plek niet lunchen omdat ze volgens Karel de voorraad van die dag (nog) niet hebben ontvangen waardoor er geen eten is. Koffiedrinken kan nog net. De weg is intussen echt verschrikkelijk geworden, het lijkt wel een wasbord waar we op rijden, we worden helemaal door elkaar gehutseld. De plank boven trilt heel erg waardoor iedereen zijn spullen er maar uithaalt, want er valt van alles uit.

 

Rotstekeningen van de San

We komen aan bij de Rotstekeningen van de San. We krijgen hier een rondleiding langs de Santekeningen. Dit zijn tekeningen die door de San/Bosjesmannen gemaakt zijn. Het is bloedheet waardoor het een moeilijkere tocht wordt dan dat het al is. De wandeling is veel klimwerk en dan nog de hitte er bij waar wij niet opgekleed zijn. Het eerste deel lopen we in een open vlakte. Een pet en zonnebrand zijn hier geen overbodige luxe. We zien de verschillende tekeningen en krijgen uitleg van gids Elisabeth. We zien verschillende tableaus. De San hebben toen al de vele dieren, die hier voorkomen vastgelegd, zoals de neushoorn, olifant, giraffe. Deze excursie duurt ongeveer een uur. Deze tekeningen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tekeningen zijn goed bewaard gebleven. Het is een leuke excursie. Het was alleen veel te heet, ik vind dat ondanks dat we allemaal oud en wijs genoeg zijn, wel even gezegd had mogen worden, dat het in het binnenland veel en veel warmer is dan aan de kust, dan hadden we daar rekening mee kunnen houden qua kleding. Nu heeft iedereen een lange broek aan, en hebben we het warmer gehad dan nodig is.

De Rotstekeningen van de San/Bosjesmannen

 

Bekijk ook: Foto's van de Rotstekeningen van de San

 

Lunch

We lunchen bij Twyfelfontein Country Lodge. Dichterbij zijn geen lunchplekken. Dit is een leuk adresje. De accommodatie ziet er goed uit. Er lopen in dit complex hagedissen rond. Overal zijn beelden van de Bosjesmannen. We eten sandwich ham kaas en salade. Het eten is voortreffelijk. Als we uitgegeten zijn is het al 16.00 uur. De tijdsindeling klopt weer eens totaal niet.

Twyfelfontein Lodge

 

Busrit naar Petrified Forest

We rijden verder in de richting van Khorixas. De weg is nog steeds een ramp. Karel deelt mee dat naar aanleiding van de klachten over het hotel in Swakopmund, dat we van één nacht het geld terugkrijgen. Voor de éénpersoonskamers is dat € 50,-- per persoon, voor de tweepersoonskamers is dat € 25,-- per persoon. Dat is in elk geval iets maar dat wil niet zeggen dat ik het hier bij laat. Als ik terug ben in Nederland schrijf ik een klachtenbrief naar de reisorganisatie. We zijn ook wel benieuwd hoe lang het duurt voor we dit geld op onze bankrekening terugzien.

 

Petrified Forest

De volgende stop is Petrified Forest. Ik vind het niet zoveel voorstellen. Het zijn versteende bomen. De aanrijdroute is een knollenpad en heel slecht aangegeven. Een grote bus zou hier niet kunnen rijden. Het is een verschrikkelijk pad met hele diepe kuilen er in waar we doorheen heen moeten lopen. De gids staat in ene voor ons, wij hebben hem niet aan zien/horen komen. Later horen we dat hij ons heeft zien aankomen en dat hij over de velden van zijn huisje naar de ingang is gelopen. Zijn kantoor is wel grappig. Een paar boomstammen en een bord office. That's it. We krijgen een rondleiding door het gebied waar ook welwitschias bloeien. Verder is hier een plant waarvan één het mannetje is en de andere plant is vrouwelijk. Later zien we nog een plant die beide geslachten in zich heeft. Er is een giftig melkafgevende plant en een olifantknie. Ook zien we natuurlijk de versteende bomen.

Versteende bomen in Petrified Forest

 

Bekijk ook: Foto's van Petrified Forest

 

Onderweg naar Khorixas Lodge

We lopen terug naar een relatief koele bus. We rijden verder naar onze verblijfplaats voor deze nacht, Khorixas Lodge. Karel is onderweg druk aan het bellen, want schijnbaar is de routebeschrijving onduidelijk. Ook weer zoiets wat gewoon voor de chauffeur en gids goed moet zijn. We maken nog een stop bij een bergmassief. De weg is inmiddels een stuk beter geworden.

 

Khorixas Lodge

Eenmaal bij Khorixas Lodge in Khorixas aangekomen, ontstaat er onduidelijkheid want bij de poort worden we door de beveiliging tegengehouden. We mogen eindelijk door en vervolgens is het stressen bij de receptie. Schijnbaar is er iets niet goed met de aantallen kamers.

Uiteindelijk krijgt iedereen een kamer toegewezen. Het zijn een soort twee onder één kap huisjes verspreid over het terrein. Ik neem een douche.

Mijn kamer in Khorixas Lodge

 

En dan is het alweer etenstijd. Het is al 20.00 uur. Ik moet een stukje lopen om bij het restaurant te komen. Het diner is in buffetvorm met soep vooraf, springbok, vis, frieten, rijst, boontjes als hoofdgerecht en ijs en vruchten toe. Het is heerlijk. Dan gaat het personeel zingen, o.a. het Namibische volkslied.

 

Na het afrekenen loop ik terug naar de kamer. Daar maak ik me klaar voor de nacht en maak ik mijn reisverslag van deze dag af. Ik ga lekker slapen.

 

Het weer

Bewolktbewolkt en ± 14° C in Terrace Bay en Zonnigzonnig en ± 35° C in het binnenland

 

Kaart

 

 


 


Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Op dag 16 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden we het binnenland in en bezoeken we de rotstekeningen van de San en Petrified Forest in de buurt van Twyfelfontein. Alles over deze zestiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #san #rotstekeningen #petrifiedforest #twyfelfontein #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 16 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden we het binnenland in en bezoeken we de rotstekeningen van de San en Petrified Forest in de buurt van Twyfelfontein. Alles over deze zestiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #san #rotstekeningen #petrifiedforest #twyfelfontein #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 16 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden we het binnenland in en bezoeken we de rotstekeningen van de San en Petrified Forest in de buurt van Twyfelfontein. Alles over deze zestiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #san #rotstekeningen #petrifiedforest #twyfelfontein #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Op dag 16 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden we het binnenland in en bezoeken we de rotstekeningen van de San en Petrified Forest in de buurt van Twyfelfontein. Alles over deze zestiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #san #rotstekeningen #petrifiedforest #twyfelfontein #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 16 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden we het binnenland in en bezoeken we de rotstekeningen van de San en Petrified Forest in de buurt van Twyfelfontein. Alles over deze zestiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #san #rotstekeningen #petrifiedforest #twyfelfontein #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 16 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië rijden we het binnenland in en bezoeken we de rotstekeningen van de San en Petrified Forest in de buurt van Twyfelfontein. Alles over deze zestiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #namibie #san #rotstekeningen #petrifiedforest #twyfelfontein #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment