JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Wat is Rotterdam Makers District
Het Rotterdam Makers District wordt gevormd door RDM Rotterdam en M4H (Merwe-Vierhavens). Deze gebieden liggen aan beide zijden van de rivier de Maas. Hier is een plek gecreëerd voor succesvolle en innovatieve ondernemers en wordt ruimte geboden aan een groep die met innovatie bezig is, de maakindustrie. Deze industrie maakt producten met behulp van nieuwe technieken, zoals 3D-printen, lasersnijden, material science en robotica en wordt er geëxperimenteerd met duurzame materialen. De producten worden op maat gemaakt. In het Makers District worden grote objecten geprint van staal en beton, die worden toegepast in de bouw of maritieme industrie. Jonge bedrijven kunnen doorgroeien naar grote ondernemingen en maken jongeren kennis met techniek. Er was dringend behoefte aan kleine en middelgrote bedrijfsruimten, om gemeenschappelijke faciliteiten zoals laboratoria, cleanrooms en datacenters.

Logo van het Rotterdam Makers District

Vroeger heette dit gebied het Innovation District, maar sinds 23 januari 2018 is de naam veranderd naar het Makers District. Het Innovation District is in 2007 begonnen met de samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam voor de herontwikkeling van de Stadshavengebieden. De naam zei te weinig voor waar het gebied voor staat, vandaar de naamswijziging naar het Makers District.

Rotterdam Makers District Instameet
Een Instameet / Instawalk is een ontmoeting tussen gebruikers van social media, zoals Facebook en Instagram. Deze ontmoetingen vinden door het hele land plaats. Soms zie ik berichten over Instawalks op Facebook en andere Instameet worden via Instagram aangekondigd (bijv. op Instagram bij @instawalks). Het enige wat van deelnemers wordt gevraagd is tijdens of na afloop (een deel van) de gemaakte foto’s te delen via social media met de hashtags # en tags @ die bij de uitnodiging worden opgegeven. Dit om de foto's gemakkelijk terug te vinden.

Rotterdam Tourist Information

Voor deze Rotterdam Makers District Instameet zijn de hashtags #loverotterdam #visitrotterdam #rdmrotterdam #rdm #inM4H #makersdistrict #rdammakersdistrictmeet en de tags zijn @rotterdam_info, @rdmrotterdam, @m4hrotterdam. Onder deze hashtags en tags zijn op social media veel foto’s van deze instameet te zien.
Deze Rotterdam Makers District Instameet was georganiseerd door Rotterdampartners, de promotor van de stad Rotterdam.

 

Deze Instameet werd op 24 maart 2018 gehouden. Tijdens deze Rotterdam Makers District Instameet heb ik de RDM werf, M4H, Keilewerf, Studio Roosegaarde, het HAKA-gebouw en de Ferro Dome bezocht. Het begin van het programma was bij de RDM campus en het vervoer naar de overkant naar het M4H deel was per watertaxi.

Onderdelen van deze Rotterdam Makers District Instameet zijn:
• RDM
De RDM (Rotterdamse Droogdok Maatschappij) is de plaats voor innovatie. U bevindt zich midden in de haven. Hier werken bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan projecten. Een fantastische plek die u gezien moet hebben.
RDM, RDM-kade

• Innovation Dock
Dit is een netwerk van start-ups en afdelingen van multinationals. In de grote ruimte ziet u nog de originele dakspanten en bovenloopkranen. Hier wordt samengewerkt met innovatieve bedrijven, studenten en onderzoekers.
Innovation Dock, RDM-kade

• Onderzeebootloods
Hier werden vroeger onderzeeërs gebouwd. Nu is het een gebouw waar uiteenlopende evenementen worden georganiseerd. Het industriële karakter is tijdens de renovatie behouden gebleven.
Onderzeebootloods, RDM straat 1

• M4H
Hier vindt u ambachtelijke en pionerende maakbedrijven. Hier voelen creatieve ondernemers zich thuis. De panden waar de ondernemingen zijn gevestigd, werden vroeger als fruitopslag gebruikt.

• Keilewerf
Dit was een leegstaande loods, maar is inmiddels een broedplaats voor creatieve ondernemers, zoals kunstenaars, meubelmakers, muzikanten, stoffeerders, foodtruckbouwers en staalslagers.
Keilewerf, Vierhavensstraat 56

• Studio Roosegaarde
Studio Roosegaarde is eigendom van de kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij is een creatieve denker en maker van sociale ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte onderzoeken. Een bekend project van hem zijn Gates of Light op de Afsluitdijk.
Studio Roosegaarde, Vierhavensstraat 52-54

• HAKA-gebouw
Dit is een gebouw uit 1931. Het bestond vroeger uit een fabrieksgedeelte met een koffiebranderij, een theemengerij en een verpakkingsafdeling. Nu wordt het gebouw getransformeerd tot een modern kantoorgebouw met een industriële en monumentale uitstraling.
HAKA gebouw, Vierhavensstraat 38

• Ferro Dome
Hier zullen vanaf 2019 innovatieve muziek-, dance- en business evenementen plaatsvinden. Vroeger was dit een emaillefabriek. Deze industriële locatie zal een grote metamorfose ondergaan. Nu zijn er veel graffiti kunstwerken te bewonderen.
Ferro Dome, Keileweg 25


Voor foto's van en meer informatie over deze Instameet, kunt u klikken op foto's Rotterdam Makers District Instameet en locaties Rotterdam Makers District Instameet. Voor mijn belevenissen van deze gezellige dag in Rotterdam, verwijs ik u door naar artikel Inleiding Rotterdam Makers District Instameet.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Ik nam deel aan de Rotterdam Makers District Instameet in Rotterdam. Ik leg je in dit artikel uit wat het Rotterdam Makers District is. Lees je mee? #rotterdammakersdistrict #hakagebouw #ferrodome #keilewerf #m4h #studioroosegaarde #rdm #rotterdam #instameet #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment