JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In dit artikel deel ik de kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse met u. De kunstroute bij kasteel Keukenhof is een wandeling van een paar kilometer met veel kunstwerken rond Kasteel Keukenhof in Lisse.

 

In dit artikel deel ik de kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse met u. De kunstroute bij kasteel Keukenhof is een wandeling van een paar kilometer met veel kunstwerken rond het kasteel. 

Het startpunt van deze kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof is bij de ingang van Kasteel Keukenhof aan de Stationsweg tegenover het terrein van bloemententoonstelling Keukenhof. De meeste kunstwerken heb ik al vaker gezien, maar recent zijn er een aantal nieuwe kunstwerken geplaatst en is er een aparte kunstroutewandeling over het terrein gemaakt. Bij de meeste kunstwerken staan geen bordjes met de naam van de maker en de naam van het kunstwerk. De route staat niet aangeven met bordjes op het landgoed. De kaart met de route staat op de website van Kasteel Keukenhof.

 

Wat is de Kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse

De kunstroutewandeling loopt over landgoed Keukenhof in Lisse. Tijdens uw wandeling ontdek uw tientallen kunstwerken die passen in de rustieke omgeving van het landgoed. De route is volgens de website van Kasteel Keukenhof 1,5 kilometer lang maar geloof me, dat klopt niet, ik heb meer dan 4 kilometer gelopen en ben bijna niet van de route afgeweken.

 

De wandeling

De kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof begint op de parkeerplaats aan de Stationsweg. Hier kunt uw auto of fiets parkeren.

Er is geen routebeschrijving. U kunt bijv. mijn route aanhouden. Vanaf de ingang ga ik rechtsaf. Ik loop voor het kasteel langs. Het eerste kunstwerk: Vlucht van Wim van Hoorn staat hier tussen het groen. Voor het kasteel staan ook een paar beelden en mooie vazen. Vanaf het Kasteel loopt u in de richting van de Stationsweg. Dicht tegen het hek staat een kunstwerk die ook vanaf de weg te zien is.

Kasteel Keukenhof in Lisse tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Bij het LAM (Lisser Art Museum) staat buiten de rode koe met de naam dwarsliggen of herkauwen, een blok chocolade voor de deur van het museum en op de hoek het kunstwerk ‘Artisjok’ van Rob Voerman.

 

Bekijk ook: Foto's van het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse.

 

Naast het museum staat 7 kunstwerken. Deze kunstwerken staan er nog niet zo lang, zoals The Harlekin's Demise (Opera) van Paul Kubic en het rode kunstwerk dat vorig jaar nog in een weiland aan de rand van de Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof.

Via een smal pad loopt u terug naast de koningslinde ter ere van de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 naar een mooi veld waar 12 kunstwerken staan. Een voorbeeld van een kunstwerk is Jolly Green Giant van Paul Kühle. Bij de rest van de kunstwerken staan helaas geen bordjes. Als u achteraan staat met het beeld van de man en vrouw in handstand heeft u een mooie zichtlijn over het veld met de 12 kunstwerken en de zijkant van het kasteel.

Een blauw kunstwerk tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Aan de zijkant en bij de vijver voor het kasteel staan een paar beelden, zoals twee stenen beelden van vogels.

Vanaf de vijver loopt u via een bospad naar de trap vanaf waar u een zicht heeft over het veld met kunst en het kasteel. Voor u bij de trap bent ziet u nog 3 kunstwerken: het Zwembadmozaïek van Ger van Iersel, een werk zonder titel van Louise Schouwenberg en De hemel vangen in een ijzeren hoed van Maya van Hall.

De wandeling gaat verder achter de trap. Op dit veld staan twee kunstwerken, waaronder het werk zonder naam van David van de Kop. Dit werk stond tot 2017 bij De Rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Ook liggen hier een beetje achteraf een aantal grafstenen.

Kunst Zonder titel van Louise Schouwenberg tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Via een mooi bospad met aan beide kanten ook weer een aantal paddenstoelen loopt u langs het kunstwerk Tic Tac Toe van Frans en Truus van der Veld uit 1978.

Aan het eind van dit bospaadje bent u aan de rand van het landgoed aangekomen. Het landgoed is met een hek afgezet. Aan de andere kant van het hek loop het pad door het Keukenhofbosch. Hier gaat ook de Trage Tocht Lisse langs. Via een bospad langs het hek loopt u naar het toegangshek. Hier staat het kunstwerk Tempeltje voor de wetenschap van Pjotr Muller uit 1991. 

U komt uit in de de tuin aan de achterkant van de hofboerderij en bij de kinderboerderij.

Voor het washuis naast Kasteel Keukenhof staat een kunstwerk. Het washuis wordt op het moment gerestaureerd. Rond het koetshuis staan zeven kunstwerken, waaronder Orakel (profetie) van Wim van Hoorn, Signaal van Pearl Perlmuter, Omhelzing van H.J.A. van Loo, Animus, Anima van Peter Schuijren, Transformatie van Peter Schuijren en Vrouw van Lot van Peter Schuijren. De laatste drie zijn de drie witte beelden langs de muur rond de Frederik's Hof. Dit is in het voorjaar en najaar een fantastisch deel van het landgoed als de bollen en dahlia's in bloei staan. Nu is er geen bloem te zien.

Het beeld Transformatie van Peter Schuijren tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Aan de rand van het landgoed ligt het eendenhuis.

Het laatste kunstwerk is Verzoeking van de Heilige Antonius van Paul Kubic in de tuin voor de Frederik's Hof. U ziet in dit kunstwerk allerlei figuren. De Frederik's Hof is een Zwitsers speelhuis met binnen de ommuring een moestuin. Dit is ook een fantastisch stukje als in het voorjaar en najaar de bloemen bloeien.

Het kunstwerk is Verzoeking van de Heilige Antonius van Paul Kubic in de tuin voor de Frederik's Hof tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Dit is alweer het einde van deze kunstroutewandeling.

 

Ook op het terrein van Kasteel Keukenhof

 

Kasteel Keukenhof

Op het terrein van Kasteel Keukenhof is nog meer te doen en zien. Het kasteel zelf is niet te bezoeken, maar u kunt wel genieten van de tuinen (mocht u de gelegenheid hebben, ga in augustus als de dahlia’s bloeien in de kasteeltuinen).

Voor de kinderen is er achter de Hofboerderij een speeltuin en kinderboerderij Poelepetaat, waar ze de dieren kunnen aaien.

De kinderboerderij tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

De Hofboerderij is de horecagelegenheid op het terrein van Kasteel Keukenhof.

In augustus en september bloeien de dahlia's rond Kasteel Keukenhof. Bent u in de gelegenheid, bezoek het terrein van Kasteel Keukenhof ook eens in deze periode. Het is een kleurrijk spektakel.

Zichtlijn tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Bekijk ook: Foto's van Kasteel Keukenhof in Lisse.

 

LAM (Lisser Art Museum)

Het LAM (Lisser Art Museum) is een leuk museum op het terrein van Kasteel Keukenhof. In het LAM draait het om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Er staan bij de kunstwerken geen bordjes met de namen van het kunstwerk en kunstenaar. Er is een digitale tour die u volgt via uw smartphone of tablet. Zo komt u meer te weten over het kunstwerk en de maker ervan. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van.

Het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Bekijk ook: Foto's van het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse.

 

Andere wandelingen op Landgoed Keukenhof

Er zijn meer leuke wandelingen op Landgoed Keukenhof te maken, zoals de Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof of aan de overkant vanaf het voormalig station van Lisse, een eindje verderop aan de Stationsweg, is de start de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof maken. Vanaf voormalig station van Lisse, bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse start ook de Trage Tocht Lisse, die deels over Landgoed Keukenhof loopt en er zijn er nog twee Laarzenpad wandelingen uitgezet.

De Lageveense Molen tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Bekijk ook: Wandelingen in de Bollenstreek.

 

Mijn route

 

 

Praktische informatie

 

Openingstijden

Landgoed Keukenhof is in de winter dagelijks geopend 08.30–17.00 uur en in de zomer van 08.30–19.30 uur.

 

Entree

De toegang tot Landgoed Keukenhof is gratis.

 

Afstand

1,5 kilometer volgende officiële routebeschrijving, maar dit klopt in mijn ogen niet.

 

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is op de parkeerplaats van Kasteel Keukenhof.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: Op het terrein van het Landgoed Keukenhof is parkeren gratis.
  • Fiets: U kunt uw fiets gratis stallen bij de ingang van Landgoed Keukenhof.
  • Openbaar vervoer: er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse. Reist u met de bus dan zijn de bushalte Leidsevaart of de bushalte Keukenhofdreef in Lisse op 10-15 minuten lopen van Kasteel Keukenhof in Lisse de dichtstbijzijnde bushaltes.

 

Horeca

Op het landgoed is horecagelegenheid de Hofboerderij gevestigd. De Hofboerderij is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 10.00–17.00 uur.

De Hofboerderij tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Honden

Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en omgeving. Wilt u een hotel in Lisse boeken, vergelijk de hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

U kunt vanuit Lisse ook heel goed de omgeving verkennen en bijv. de rest van de Bollenstreek, de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

 

Voor meer foto's van deze Kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse, zie: Foto’s van de kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse.

 

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment